Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi lehet az oka, hogy a...

Mi lehet az oka, hogy a magasabb iskolázottságúak (minimum érettségi) inkább a Jobbik/LMP közül választanak pártot, míg az alacsony iskolázottságúak (legfeljebb 8 általános) inkább a Fidesz/MSZP szavazói?

Figyelt kérdés

2015-ös felmérés az egyetemisták között:

[link]

Ugyanez részletesebben: [link]

2013-as felmérés az egyetemisták közt: [link]

Tárki 2011-es felmérése: [link]

2015. szept. 9. 17:30
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
51%
Érdekes én bármelyik főiskolát végzet ismerősömet megkérdeztem a fideszre szavazott.
2015. szept. 9. 17:31
 2/19 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem a magasabb iskolázottságúak kevesebb rádiót hallgatnak és kevesebb tévét néznek, így ők jobban tájékozódnak a netről. Ott pedig könnyű meghallgatni mindenkinek a véleményét.
2015. szept. 9. 17:31
 3/19 anonim ***** válasza:
72%

Én az ismeretségi körömből nézve (ami elég nagy) nem így látom. Pont hogy a magasabb iskolai végzettségűek a Fideszesek és a baloldaliak. És a Jobbikosok meg a kétkezű munkások (szakmunkások, 8 általánost végzettek).

Szóval lehet méregetni 100, meg 1000 főből is, az igazság nem fog konkrétan kiderülni. 4 évente a fülkében, de amúgy akkor is csak akkor ha az adott illető elmegy.

2015. szept. 9. 17:39
 4/19 anonim ***** válasza:
50%

Úgy látszik, a magas iskolázottságúak ezek szerint hízott tyúkért kapták a diplomát, nem az eszükért.

Mellesleg hogy lehet a jobbikot és az LMP-t egy lapon említeni? Két abszolút más típusú párt.

Ne hiszek az ilyen statisztikákban, semmi lényegeset nem bizonyít.

2015. szept. 9. 17:50
 5/19 Hozza ***** válasza:
46%

4: Attól még hogy te nem ismered a matematikai statisztikát, még működik. Elég komoly kurzussorozatok foglalkoznak vele például az alkalmazott matematikus képzésen.

Ami engem illet, én a saját tapasztalatom szerint is azt tudom mondani, amit a felmérések megállapítottak. A Jobbik a legnépszerűbb a jómódúak és az iskolázottabbak között. Az egyetemi ismerőseim is valamennyien jobbikosok vagy fideszesek, egy kisebb részük valami baloldali törpepártra szavaz, leginkább az lmp-re. Az lmp a legnormálisabb közülük, csak kár hogy sok karátsony gergely típusú köpönyegforgató, áskálódó egyén megfordult ott, meg hát ott van a flaszterparasztként becézett nő is. Egyedül Schiffer a vállalható onnan.

2015. szept. 9. 18:12
 6/19 anonim ***** válasza:
92%
Egyrészt mert eleve értelmesebbek, másrészt amit a 2. mond. A hagyományos médiában a Fidesznek és az MSZP-nek van túlsúlya, a neten viszont bármelyik oldal kifejtheti az álláspontját.
2015. szept. 9. 18:24
 7/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.

#1: Ez egyetem- és régiófüggő is lehet, pl. az osztatlan képzések (pl. orvosi) esetén jóval erősebbnek mérték a Fideszt, mint az egyetemisták közötti átlagos támogatottságuk. Felénk kb. azt a megosztottsági arányt tapasztalom, amit a mérés is mutat.

#2, 7: Sok igazság lehet abban, amit a médiáról írtok.

#3: A „kétkezi munkások”, mint kategória szerintem nem homogén, mivel sokan diplomával és/vagy érettségivel a zsebükben kénytelenek kétkezi munkát végezni, viszont ők iskolázottság szempontjából eltérő kategóriába sorolandók.

Abban igazad van, hogy a felmérés tévedhet, de nem láttam még olyan felmérést, amelyik a maximum 8 általánossal rendelkezők között ne mérte volna a Jobbikot alacsonynak. Egyes politológusok ugyan mondják időnként, hogy a Jobbik „az alacsony iskolázottságúak” között népszerű, de soha nem támasztották alá adatokkal. Ráadásul azt sem definiálták, hogy mit értenek „alacsony iskolázottság” alatt. Mert ha a diplomával nem rendelkezőket, akkor ugye még az egyetemistákat is ide kéne sorolni... Viszont ha az érettségivel sem rendelkezőket, ott már nem igaz a megállapítás (a felmérések szerint). Akkor igaz lehet esetleg, ha a 18 év alattiakat is beleszámolják, mint „érettségivel nem rendelkezők”, de ők viszont ugye nem szavazhatnak.

#4, 6:

„hogy lehet a jobbikot és az LMP-t egy lapon említeni? Két abszolút más típusú párt.”

Úgy lehet, ahogy a Fideszt/az MSZP-t. A Jobbik inkább egy nemzeti párt (bár gazdasági programja inkább baloldali), az LMP inkább liberális. De ha elolvasod a Jobbik és LMP programját, azért sok dolog van, amiben ennek ellenére egyetértenek. De ha nagyon szeretnénk, be tudnánk őket illeszteni a tipikus jobb/bal-sztereotípiába egymás potenciális ellenzéki pártjaként. Ebben az esetben a Jobbik lenne a Fidesz és az LMP a baloldal alternatívája.

A felmérések tévedhetnek ugyan, de a tendenciák tekintetében azért általában megbízhatóak. Maximum a %-ot nem találják el pontosan.

#5: Nagyjából ugyanezt tapasztalom.

Amire még gondoltam, de nem írtátok (lehet, nincs igazam), az az életkor. Ugye a mai fiatalok nagy része az érettségit leteszi, sokan tovább is akarnak tanulni. A rendszerváltás előtt viszont magasabb volt azok aránya, akik nem érettségiztek, mert nem volt rá szükségük, hiszen pl. valamilyen szakmunkások szerettek volna lenni. Egyetemen szintén jóval kevesebben tanulhattak akkor. Így a mai nyugdíjasok között alacsonyabb a diplomások és érettségizettek aránya, mint a fiatalabb generációban. És a nyugdíjasok relatíve sokan vannak, így a választásokon nagyobb súlyuk van. És ők főleg a Fideszre vagy az MSZP-re és utódaira szavaznak, valamiért viszont a Jobbik és LMP nem tudta eddig megszólítani a nyugdíjasokat. Az is érdekes kérdés lenne, hogy ennek mi az oka.

A másik populáció a romák, akik szintén sokan vannak, szintén relatíve magasabb közöttük az alacsony iskolázottságúak aránya, mint az átlagpopulációban, és róluk sem a tipikus Jobbik/LMP-szavazó jut az eszembe. Viszont nem nagyon találtam felmérést, amely a romák körében mért volna pártprferenciákat.

Felénk pl. relatíve sok a nyugdíjas és a roma, és az MSZP erősebb is az országos átlagánál, a Fidesz kb. hozza a szintet, a Jobbik és LMP pedig gyengébb valamivel.

2015. szept. 9. 18:57
 8/19 Hozza ***** válasza:
59%

6:

El kell keserítselek, tanulmányaim miatt sok időt töltöttem egy neves budapesti kórházban, ahol a szakdolgozatomat írtam, és az orvosi szobában Nagy Magyarország faliszőnyeg volt, meg még jó pár nemzeti jelkép, az Osztályvezető főorvos szobájában is. Az nem derült ki számomra hogy mind jobbikosok-e, de az igen, hogy nem nagyon szeretik a "liberókat", és magyar nemzeti érzelműek -legalábbis akikkel én jó kapcsolatot sikerült kialakítanom. Akár tetszik akár nem, amikor az orvoshoz mész, akkor lehet hogy egy jobbik-szimpatizáns fogja az illető :).

Ebbe jobb minél hamarabb beletörődni, vagy lehet a kocsmában bánkódni emiatt is a növekvő alkoholárak mellett.

2015. szept. 9. 21:29
 9/19 anonim válasza:
79%
Szerintem azért, mert a legalább érettségizettek nem néznek annyi tv-t, vagy hallgatnak kossuth rádiót, ismerik a híreket, de le tudják következtetni, hogy mennyi igaz belőle és nem az atv-ből, vagy rtl-ből tudják meg, hogy hogyan kell gondolkozni.
2015. szept. 12. 11:53
 10/19 anonim ***** válasza:
33%

6-os vagyok.

Felőlem magasztalhatjátok itt a jobbikot,de a véleményem nem változik róluk.Egy rakás senkiházi,akik túl sokat hallgatják a kárpátiát és álomvilágban élnek.

Novák Elődöt inkább egy mcdonald's pultja mögött tudnám elképzelni,Vonát meg family frostos kocsiban.

Valljuk be normális országban ezek parlament közelébe nem kerülnének,max takarítóként vagy mikor wc-t mennek oda pucolni.

2015. szept. 12. 19:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!