Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A tanároknak igazuk van?...

A tanároknak igazuk van? Tényleg jogosan tüntetnek és lázadoznak?

Figyelt kérdés

én teljesen egyetértek azzal,hogy ez egy fontos szakma, ráadásul tanultak is érte. DE anyukám és a bátyám is tanár ill. tanító. ők csak nevetnek ezeken a tüntéseken, szerintük nem jogos. anyukám és tesóm is átlag napi 6 órát vannak bent a munkahelyükön. tesóm pályakezdőként 120 körülit vesz fel érte, anyukám nem tudom pontosan, de jóval többet(a ledolgozott évek során emelkedik). napi 6 óra munkáért. de ez sem végig tanítás, ebben benne van az is, amit bent kell tölteniük a suliban(javítanak addig stb).

szerintük nem olyan megerőltető ez a munka, ráadásul utóbbi években több emelést kaptak.

nyilván vannak dolgok pl spórol a suli a papírral és kb semmire nem elég a nyomtatási kvóta amit kapnak tanáronként.. kréta sincs mindig. szóval vannak dolgok, amin lehetne javítani, de szerintük(és több kollegájuk szerint) nem jogos,hogy most itt lázadoznak, amikor vannak sokkal rosszabb helyzetben lévő dolgozók is.akik több és keményebb munkáért kevesebbet kapnak, pedig lehet, hogy ők is tanultak 4-5 évet érte.

ti mit gondoltok?

én teljesen más pályán vagyok, egyedül az ő véleményük alapján írtam.

ja és az ellenőrzésekről azt mondták, hogy szerintük nem baj, legalább kiszűrik azokat a tanárokat, akik szarnak az egészbe és nem valók tanárnak.

2016. febr. 19. 16:12
1 2
 11/20 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"pedig aztán hogy kidolgozzák a belüket. "

Tőlem ilyet biztosan nem olvastál. Tisztességesen végzem a munkámat, ezért kapom a fizetésemet. És továbbra is fenntartom, a munkavégzéshez szükséges alapverő feltételek hiányosak

2016. febr. 19. 17:57
 12/20 anonim ***** válasza:
24%

Lehet, én nem tudok olvasni, rossz a fülem, stb.

Minden nyilatkozatban hallottam fizetésemelést kérnek.

Viszont, nem maguknak a tanároknak, hanem az iskolát kiszolgáló személyzetnek. Állítólag, ők eddig nem kaptak semmilyen emelést.

2016. febr. 19. 18:08
 13/20 Andizsuzsi ***** válasza:
92%

"Állítólag, ők eddig nem kaptak semmilyen emelést."

8 éve

2016. febr. 19. 18:33
 14/20 anonim ***** válasza:
95%

Nincs kedvem idézgetni, de látom ezeket folyton tisztázni kell:

1. A Herman Ottó 25 pontja és a Teleki Blanka 12 pontja nem mondja ki, hogy a tanároknak újabb fizetés emelést kell biztosítania az államnak.

2. Viszont az egyéb, az intézmény működtetését segítő munkatársaknak (pl. rendszergazda, portás, nővér stb. nem tudom biztosan) akarnak fizetést emelni.

3. Ami a tanárok fizetésével kapcsolatos panaszt illeti, az arra irányult, hogy az ígért és lényegében bevezetett emeléseket, nem az ígért összegben, időben és módban adták meg a tanároknak. Ez olvasható a Herman Ottó nyílt levelének az első bekezdésében, illetve ha van valakinek kedve, akkor a Kossuth téri tüntetés első 20 perce is ezt tárgyalta ki.

4. A kormány terelte a szót a tanárok fizetésemelésére, ami úgy tűnik be is vált, mert a tanártüntetés elleni legfőbb érv általában ebben merül ki, holott ezt egy laikus is megtudja cáfolni, ahogyan én azt most tettem.

5. Ezeken túl lehet azt hinni, hogy "igazából miért tüntetnek" és egyebek..nem láthatjuk mik folynak a tárgyalásokon, de ez egy másik kérdés. Én a Herman féle 25- és a Teleki féle 12 pontért támogatom a megmozdulást. Ha ezeken túl történik valami disznóság, elpártolok az eddigiektől, és csalódom egy nagyot, viszont erre még nem került sor.

2016. febr. 19. 19:05
 15/20 anonim ***** válasza:
94%

És most a saját véleményem, csak 1 kommentben túl sok lett volna:

Kérdező!

- A tanár rokonaid a KLIKK felügyelete alatt állnak? Mert ha nem, az esetben simán megértem, hogy miért nem érzik át a dolgot.

- Másik esetben pedig az is lehet, hogy nekik így természetes a rendszer. Aki egy zugban születik, az nem is érzi azt olyan kényelmetlennek, tekintve, hogy nincs viszonyítási alapja.

- Amennyiben a KLIKK-nek dolgoznak, és valóban jó körülmények között (mert tényleg, miért ne lehetne ilyen is?) akkor gratulálok nekik, mert szerencsések, és nyilván szeretik is így a munkájukat, annak megkezdése előtt, és befejezése után is.

Mindenesetre a saját tapasztalatom az, hogy mikor a téma kapcsán rákérdeztem a saját tanáraimnál azt mondták, hogy "Hála Istennek, már nem a KLIKK alá tartozunk"

És azóta tényleg felújították a földszinti mosdókat, a fiú öltözőt, új projektorokat kaptunk és egy nagy készlet pótlást is. Mindezt 1 hónap alatt.

Éveket töltöttem a KLIKK alatt, és csak a hiánya után láttam ilyen pozitív változásokat, de mondom, ez speciel az én saját élményem, lehet máshol máshogyan alakultak a dolgok.

2016. febr. 19. 19:12
 16/20 anonim ***** válasza:
95%

És még egy utolsó dolog, mert nagyon belelendültem, bocsi :D

Az önkormányzatoknak tényleg nagy teher volt az iskola fenntartás, de ne feledjük, hogy bár külön költségvetést vezetnek, bevételük jelentős %-a még mindig az államtól jön be. Ha az állam elvesz az ő bevételeikből x összeget, természetes, hogy az önkormányzat sem lesz képes anyagilag helytállni.

Ez összességében megoldható azzal, ha megemelik az oktatásra fordított GDP %-ot (ami per pillanat az európai átlag alatt van), csak ha ebbe most belemegyünk, túlságosan is a mélyére kellene ásnunk.

2016. febr. 19. 19:20
 17/20 anonim ***** válasza:
15%

összességében a GDP-t nem lehet csak úgy leszázalékolni, mert az a külföldiek belföldön keletkezett jövedelme is

ezért marhaság, hogy bezzeg a néemteksvédekhottentottá¸k mennyit költenek a dzsidipiből

2016. febr. 19. 20:09
 18/20 anonim ***** válasza:
94%

# 17/17 Időpont ma 20:09

Hát persze. Ami elletek szól, az mindig épp baromság. Ha meg ugyanaz a statisztika jól mutatna, akkor persze valós és hű. :-D Uncsi.

Kérdező:

Nem kell hazudni a rokonokról, köszi. Lófszt dolgoznak ők laza hatórát...

2016. febr. 19. 20:54
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

"DE anyukám és a bátyám is tanár ill. tanító. ők csak nevetnek ezeken a tüntéseken, szerintük nem jogos. anyukám és tesóm is átlag napi 6 órát vannak bent a munkahelyükön. tesóm pályakezdőként 120 körülit vesz fel érte, anyukám nem tudom pontosan, de jóval többet(a ledolgozott évek során emelkedik). napi 6 óra munkáért. de ez sem végig tanítás, ebben benne van az is, amit bent kell tölteniük a suliban(javítanak addig stb).

szerintük nem olyan megerőltető ez a munka"

Ha tényleg tanárok a rokonaid (kétlem), jó sz@rul végezhetik a munkájukat, ha nekik belefér napi hat órába az, ami másnak nyolcba sem. Jelen pillanatban 26 óra a kötelező, és 32-t kell az intézményben tölteni, máris nem jön ki az 5X6. A 26 óra azt jelenti, hogy mindennap van legalább 5 megtartott órád, ha a rokonaid meg összesen hatot dolgoznak naponta, akkor elég gyorsan javítanak ki több osztálynyi/tantárgynyi dolgozatot, készítenek szemléltető anyagokat, állítanak össze feladatlapokat, készülnek fel a differenciálásra, különböző tanulástechnikák elsajátíttatására, megszokottól eltérő munkaszervezési formákra. És akkor az of. feladatokról még nem is beszéltem.

Hagyjuk már ezt a napi hat órát, akinek egy csöpp esze van, tudja, hogy lehetetlen.

2016. febr. 19. 23:02
 20/20 anonim ***** válasza:

3-as vagyok, pályaelhagyó tanár. Amikor eljöttem 20 óra volt a kötelező. Nap végére totál kivoltam.

Most egy irodában dolgozom, napi 8-9 órát, háromszor annyi fizetésért. Sokkal kevésbé fárasztó, vissza nem mennék semmi pénzért, pláne nem ennyiért.

Ugyanakkor hangsúlyozom, amit már korábban többen is leírtak, hogy a fő indok nem a fizetésemelés.

Én szülőként is és ex-tanárként is teljesen egyetértek a tüntetőkkel. A Klikkben hozzá nem értő rokonok ülnek, akik elsikkasztják az oktatásra szánt pénzt, valamint kötelezően meg akarják mondani, hogy mit tanítsanak az iskolában. Ez mindig is probléma volt.

2016. febr. 20. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!