A magyarok többsége miért csak fővárosokban tud gondolkodni?
Pl. munkavállalásnál csak Budapest, Bécs, meg Németország akkor Berlin, ha britek akkor London...
Pedig más országokban ott vannak a tartományi fővárosok illetve nagyobb városok.
Pl. A VW központja Wolfsburg, a vasúté Braunschweig, Siemens központ Erlangen. Vagy ipari központ Düsseldorf és Bonn környéke.
Briteknél meg ott van Manchester, Leeds ahol sok a lehetőség.
De azt látom hogy sok magyar csak a fővárosokban tud gondolkodni, mintha zaon kívül nem is lenne élet,
Magyarország kis ország és Budapest magasan a legnagyobb, legfejlettebb, legvonzóbb város.
De például Szlovákiában Pozsony, Csehországban Prága, Ausztriában Bécs, a nagyobb országokat nézve Franciaországban Párizs, az Egyesült Királyságban, Angliában London is hasonló helyzetben van.
Németországban a történelem miatt nem ennyire kiemelkedő fontos centrum Berlin. A Német Császárság létrejötte előtti megosztottság, majd a második világháború utáni felosztás rányomta bélyegét az ország fejlődésére. Az ország decentralizált, berendezkedése föderáció, minden szövetségi államnak (16 Bundesland) saját parlamentje van.
Egyébként Magyarországon sem mindenki csak Budapestben, ottani agglomerációban gondolkodik, például Győrben, Sopronban, Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden is jelentősen nagyobb a bevándorlás, mint az elvándorlás, ezek még vonzó városnak számítanak.
Persze, nem mindenki, ezért írtam többséget. Sokan leszólják Székesfehérvárt, pár évig éltem ott, szakmailag tudtam érvényesülni. Az egy dolog amiért a fővárosba elmentem néha, ha speciális dologra volt szükségem, ott több a lehetőség bevásárolni, és minden van azonnal. Pl. a kedvenc elektronikai boltosom fehérváron is meghozott mindent, de csak hetente.
Én sem ragaszkodtam a főváros közelségéhez, inkább a balatonához, nem úgy mint az akkori barátnőm, és a barátnők ugye elég erős befolyással rendelkeznek.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!