Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A magyarok többsége miért...

A magyarok többsége miért csak fővárosokban tud gondolkodni?

Figyelt kérdés

Pl. munkavállalásnál csak Budapest, Bécs, meg Németország akkor Berlin, ha britek akkor London...

Pedig más országokban ott vannak a tartományi fővárosok illetve nagyobb városok.

Pl. A VW központja Wolfsburg, a vasúté Braunschweig, Siemens központ Erlangen. Vagy ipari központ Düsseldorf és Bonn környéke.

Briteknél meg ott van Manchester, Leeds ahol sok a lehetőség.

De azt látom hogy sok magyar csak a fővárosokban tud gondolkodni, mintha zaon kívül nem is lenne élet,

2016. jan. 15. 13:31
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Magyarország kis ország és Budapest magasan a legnagyobb, legfejlettebb, legvonzóbb város.

De például Szlovákiában Pozsony, Csehországban Prága, Ausztriában Bécs, a nagyobb országokat nézve Franciaországban Párizs, az Egyesült Királyságban, Angliában London is hasonló helyzetben van.

Németországban a történelem miatt nem ennyire kiemelkedő fontos centrum Berlin. A Német Császárság létrejötte előtti megosztottság, majd a második világháború utáni felosztás rányomta bélyegét az ország fejlődésére. Az ország decentralizált, berendezkedése föderáció, minden szövetségi államnak (16 Bundesland) saját parlamentje van.

Egyébként Magyarországon sem mindenki csak Budapestben, ottani agglomerációban gondolkodik, például Győrben, Sopronban, Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden is jelentősen nagyobb a bevándorlás, mint az elvándorlás, ezek még vonzó városnak számítanak.

2016. jan. 15. 14:19
 12/18 A kérdező kommentje:

Persze, nem mindenki, ezért írtam többséget. Sokan leszólják Székesfehérvárt, pár évig éltem ott, szakmailag tudtam érvényesülni. Az egy dolog amiért a fővárosba elmentem néha, ha speciális dologra volt szükségem, ott több a lehetőség bevásárolni, és minden van azonnal. Pl. a kedvenc elektronikai boltosom fehérváron is meghozott mindent, de csak hetente.

Én sem ragaszkodtam a főváros közelségéhez, inkább a balatonához, nem úgy mint az akkori barátnőm, és a barátnők ugye elég erős befolyással rendelkeznek.:)

2016. jan. 15. 15:03
 13/18 anonim ***** válasza:
Ez nem azért van, mert a magyarok ilyenek, hanem mert az adott országok, Magyarországhoz hasonlóan vízfejűek. Ausztria és Nagy-Britannia mindenképpen, így természetes, hogy a legtöbben a fővárosba mennek, ahol a legtöbb a lehetőség. Németország nem vízfejű, de ha csak a saját ismerettségi körömet nézem, nem is jellemző, hogy mindenki Berlinbe menne. Sok ismerősöm van Münchenben, Stuttgartban és Frankfurtban. Berlin nem is az a tipikus főváros, annyi, hogy ott van a szövetségi kormány, de ha megkérdezel egy bajort, hogy neki a mi a főváros, akkor Münchent fogja mondani, és ugyanígy kb minden bundeslandban.
2016. jan. 15. 16:33
 14/18 anonim ***** válasza:
Jah itt is vannak alternatívák, ott van a legó moi központja nyíregyházán, meg a mercedesé kecskeméten! Csak kár Hogy azért települt nyíregyházára mert ott lényegében rabszolga munkásnak tudja tartani a magyart és abba a putriba ép elméjű ember nem költözik, inkább el onnan! Mégis miben gondolkozzanak az emberek? Vidéken vagy nincs munka, vagy a fizetés messze nem versenyképes
2016. jan. 15. 16:42
 15/18 anonim ***** válasza:
13 szóval a németek ugyan úgy a fővárosokba tömörülnek, ha tehetik, azzal a különbséggel, hogy német "ország" több külön tartomány szövetsége.. ezek a tartományok egyenként kb Mo szinten vannak ezért Nem a szövetségi fővárosba, hanem a tartomány fővárosába tömörülnek..
2016. jan. 15. 16:48
 16/18 anonim ***** válasza:
Inkább azt mondanám, hogy a legbefolyásosabb városban tömörülnek, ami nem feltétlen egyenlő a fővárossal.
2016. jan. 15. 16:54
 17/18 anonim ***** válasza:
Ez néha számomra is érthetetlen. Pl munkatársaim a fővárosban élnek albérletben havi 80-ért 40 m2-en mert nehogy már ne ott éljenek. Közben a munkahely meg kinntebb van vagy 25 km rel ahol 40 ezerért is lakhatnának. Inkább arról van szó aki oda születik csak ott tudja az életét elképzelni. Vidékről meg sok fiatal fel vágyik mert már nem akar meg mozdítani itthon a házkörül semmit így szivesebben beül a panelba mert ott nem kell csinálni semmit. Kicsengeti a közös költséget aztán le van a gond.
2016. jan. 15. 17:18
 18/18 A kérdező kommentje:
14#: Nem is magyarországra gondoltam, ott még magyarázható, de sokaktól hallottam már hogy németországba akarnak menni. Vagy angliába. És hová? Természetesen Berlin. Meg London. Én pl. Leeds-ben jártam munkügyben, nekem tetszett. Ott inkább el tudtam volna képzelni és a munka is adott lett volna. Németeknél szintén. Egy közepes Székesfehérvár mérető város mellett lakom, szerencsére nem ott kell dolgoznom, mert amikor elmegyek mellette, látom reggel, hogy a következő falutól araszolnak a kocsik minden reggel. Nem és értem hogy tudnak emberek így élni. Szerintem hamar infarktust kapnék.
2016. jan. 15. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!