A 700 000 kivándorolt magyar fiatal zöme nyomorogva él a nyugati színvonalhoz képest?
Akiket én ismerek és kimentek dolgozni, mind úgy nyomorog mint a szírek kb. egy menekülttáborban, vagy még rosszabbul. Egyik ismerősöm Grác-ban nyomorog a nővérével egy 26 nm-es minigarzon konyhájába és a zúgó hűtő mellett alszik egy szivacson. Egy másik ismerős Angliában szalagmunkás és egy munkásszállón szagolja a román melósok büdös lábát, 4-en laknak egy szobában. Egy harmadik ismerősöm pedig takarító, szobalány és egyben prostituált egy Londoni hotelben, tehát beletartozik a munkakörébe, ha "partnerszolgálat" címszó alatt igényt tartanak rá a kuncsaftok, akkor velük kell aludniuk és kufircolniuk, mind1, hogy az éppen egy 50 éves vén pocakos papa.
Ti nektek milyen tapasztalataitok, ismerőseitek tapasztalatai vannak?
" Ebből egy ezres a rezsi. "
te részeg vagy?
Grazban pl 450-500 euró egy pofás garzonlakás rezsivel.
Milyen 1000 euró?
Amit én láttam:
London 10 éve: én au-pairnek mentem ki. Akkor a heti pénzem az itteni minimálbér volt+ teljes ellátás. Ami itthonról nézve tök jó, de voltaképp alig-alig tudtam belőle a nyelviskolát kifizetni. Jó, az igaz, hogy fizették a kaját, meg a szállást, de én nem azzal a céllal mentem ki, hogy egész nap a szobámban üldögéljek. Ha meg el akartam menni valahova, horror pénzbe került még a metrójegy is.
Voltak ismerőseim, akik szerint totál hülye voltam, hogy ennyiért dolgozom, mert ők kétszer annyit kerestek, mondjuk egy kocsmában felszolgálóként. Ja, de napi 12 óra munkával, szabadidő alig, 4-en osztoztak egy lyukon a kocsma felett. Angolul nem tanultak meg több év alatt sem normálisan, csak az étlapot tudták. Ők lenéztek engem, én meg azt mondtam, hogy ők voltak a hülyék, apró pénzre váltották a lehetőségüket.
Másik ismerősöm kiment az IBM-hez cégen belül Spanyolországba pénzügyi területre. Tehát nem takarítani, felszolgálni, hanem normális diplomát igénylő munkára. A nettó fizetése kb. annyi, mint nekem itthon a bruttóm, ami lehet, hogy jól hangzik, de azért ott minden többe is kerül.
Fél éve van ott, és kétségbeesve akar hazajönni. Egy mexikói csajjal bérel kettesben egy lakást, és hó végére nem marad neki semmi!
Ez biztos tök buli 20 évesen, világot látsz, nyelvet tanulsz. Na, de 30 felett már nem egy vadidegen emberrel, netán többel szeretnék egy albérleten osztozkodni. Lakás, család, gyerek? Az ennyi pénzből esélytelen.
A portugál sztoriról meg annyit, hogy ahol én dolgozom, van egy portugál lány. Ő jött ide, mert ott annyira nincs munka!!! És azt mondta, hogy elégedett az életszínvonallal, amit ebből a fizetésből fenn tud tartani.
Persze biztos vannak más országok,ahol jobb. Meg gondolom, hogy a nyelveket beszélő orvos nem panaszkodhat. De ha nincs valami kiemelkedő szaktudásod, akkor szerintem is igaz, amit kérdezel.
Pár évre érdemes kimenni, esetleg félretenni, de hosszú távra nem.
20: A német nyelvterületeken ugyan változó, de durván 250-350 euró körül van a rezsi, vagyis a lakás fenntartása. Olcsóbb helyeken egy hónapban már 650 euróból megkapod a lakást.
Most így random beírtam, hogy Salzburg az Immobilien.net-re és elég kellemes lakások vannak br. 600-650 euró körül. Rezsire (betriebskosten) meg 100-150 eurót írnak. Gyakorlatilag rosszabb esetben is megkapod a lakást 800 euróért. Ha az arányokat nézem, akkor Ausztriában a nettó medián havi 1580 euró körül van ( [link] és a rosszabb esetet figyelembe véve a lakás durván 800 euró; vagyis a medián bérnek durván a felébe kerül az, hogy lakj valahol rezsivel. Ezért a pénzért te emberi körülményeket fogsz kapni.
Magyarországon a medián bér 120 ezer forint, aminek a fele 60 ezer forint. Rezsivel együtt egy Salzburg szintű vidéki városban (mondjuk Győrben) csak egy kádárkaptárban kapnál lakást, ahol télen megfagysz, örülsz ha van melegvíz és a tűzhelyen mindent tudsz csinálni, csak főzni nem.
Igazából lehet mondani, hogy szörnyű kint élni, de valahogy a számok és a tapasztalat totál mást mutatnak. Meg aztán rengetegen akik kimentek, nem nagyon akarnak hazajönni már, mert köszönik szépen, jól eléldegélnek kint.
"Olcsóbb helyeken egy hónapban már 650 euróból megkapod a lakást.
"
Grazban sok kis lakäs mgevan 400-450 euróból rezsivel.
vagy neked egyedül is kell 1,5szoba? minek?
Komolyan mondom, minden heten van ugyanez a kerdes, szerintem a kerdezo valahogy gorcsosen be akarja bizonyitani, hogy nyugaton csak nyomorogni mennek ki a magyarok, sot egyenesen qrvanak..
Szanalmas ez a gorcsoles, komolyan.
En ismerek jopar embert, aki marhara nem nyomorog itt kint, keresett vegzettseggel bizony nem harmadmagaval szorong egy kozos lakasban...
Persze kepzettseg, nyelvtudas nelkul az van, nade marhara nem mindenki betanitott munkas, sot a kulfoldre koltozok kozott aranyaiban magasabb a felsofoku vegzettseguek aranya, es egy mernok, informatikus, vagy orvos nem a mekiben fogja forgatni a burgert.
En felsofoku vegzettseggel rendelkezok koreiben forgok, foleg mernokok kozott. A netto ketezer euro az nagyon az alja a fizeteseknek. (meg nem is mond igazan semmit, az eves brutto osszeg az iranyado, a netto ezer dologtol fugg)
Van egy olyan érzésem, hogy ezek az "ismerősök" csak a fejedben léteznek. De tegyük fel, hogy valósak, akkor felmerül a kérdés, hogy mi a fenének vannak még ott ahol vannak? Biztos annyira nyomorognak, hogy a hazaútra sincs pénzük. Amúgy én Németországban vagyok most egyetemista és a heti 15 órás diákmunkával kb jobb színvonalon élek, mint Magyarországon az átlagproli. Igaz, hogy kollégiumban lakom, ami azért sokkal olcsóbb, mint egy rendes albérlet, de a magyar kolikhoz képest ötcsillagos hotel, saját szobával és fürdővel.
Egyébként a város neve Graz.
Egyik ismerősöm osztrákba van egy síparadicsomba ilyen lóti-futi "recepciós", szállást a dolgozóknak a hotel biztosít és étkeztetést is. Kb. másfél éve van kint nem tudom mennyit keres, de azóta már vett egy egész jó kocsit amivel hazajár, és nem lízingre:D Itthon szerintem 15 évet kéne ezért dolgozni...
Még van 3 másik ismerősöm aki külföldön van, konkrétan Londonban. Ebből kettő együtt lakik, ismerőseinél aludtak először egy matracon, de aztán tudtak maguknak ketten bérelni saját lakást, így normálisan meg vannak. Azt mondja a kaja, ruha szinten minden olcsóbb kint. Viszont a lakbér majd a duplája az itteninek.
"Amit ott megkeresel vagy félreteszel, az ott van. Forintba átszámítani önámítás."
Ez nem önámítás, ahogy láttam a többség előbb-utóbb hazajön, nem azért mert rossz lenne kint, viszont pár év kinti munkával meg tudod teremteni az itthoni alap életed, autó, lakás, tartalék...onnantól meg elvagy igazából itthoni fizetésből is. Főleg hogy az itthoniak is szeretik a külföldi tapasztalattal rendelkezőket. De akik kint élnek, azok is messze jobb körülményeket képesek megteremteni maguknak, mint itthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!