Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hiányszakmává vált a takarító,...

Hiányszakmává vált a takarító, összeszerelő?

Figyelt kérdés

[link]

A cikk szerint igen.

Szerintem nem véletlen.

Ismerősök közül vannak, akik sori munkát végeznek vagy takarítók,utcaseprők, csak Ausztriában.

Ugyanazt a rossz, alantas munkát kell elvégezni, mint Magyarországon, csak sokkal több pénzért.

2015. okt. 10. 10:55
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

"Panaszkodnak a vállalkozók, de az egyiknek se jut eszébe hogy nem milliókat kéne havonta kaszálni a munkásokon, hanem jobban megbecsülni őket (pl anyagilag) aztán máris nem lépne le mindenki azonnal ha jön egy jobb lehetőség."

Persze, ezt egyszerű mondani, mindenki anyázik hogy "jajj adjál már 3x annyi fizut", csak a dolgok nem így működnek.

Fejen is állhat egy vállalkozó, akkor sem fog tudni nyugati bért adni. Ráadásul ő hozza a munkát, és a munka csak akkor jön, ha ő teszi a jobb ajánlatot. Ha a másik feleannyiért megcsinálja, mint te, akkor neked a végén egy fillér sem fog jutni, a munkásaid meg éhen döglenek.

Plusz ott van az, hogy többet adózol az állam bácsinak egy munkás után, mint amennyit ő kézhez kap.

"Ma már építőiparban 5-7 ezret adnak a segédmunkásnak, 6-10 ezret a szakmunkásnak egy napra."

Kényszer esetben még ennél többet is, kőművesek is 10-12 ezret kaptak nálunk, és még csak jól se dolgoztak...

"Senki nem akar dolgozni? "

Ezt veszem észre, és fent is írták, hogy aki akar az elhúz innen, aki nem, az meg nem is fog. Persze jönnek a kifogások, 10+ órás munkaidő, kevés szabadidő, nehéz, fárasztó. Nekem kedvencem mikor takarítók voltak kiküldve hozzánk...erre kijönnek építkezésre papucsos lányok, meg lusta férfiak, és nagy részük hazament hogy hát ő ilyet nem dolgozik, mert ő ablakot törölgetni jött nem a kezét bepiszkolni.

2015. okt. 10. 15:39
 22/29 anonim ***** válasza:
100%

"De ha tényleg adnak 130-150 rugót lapátolásért akkor hogyhogy nincs ember?

Senki nem akar dolgozni?"

Valami ilyesmi. A szakképzettséget nem (vagy nem nagyon) igénylő munkákra már nincs épkézláb munkavállaló. Az a fajta melós, aki tud és akar dolgozni, már dolgozik: vagy külföldön nyomja jó pénzért, vagy itthon van olyan fizetése, hogy 130-150-ért nem fog váltani. Nem csak az új belépőknek jár ám ez a bérszint, a régebb óta dolgozók béreit is emelik mellette, hogy maradjanak.

Viszont utánpótlás egyáltalán nincs. A nettó 130 ezer körüli bérszint nem alacsony egy nagy tudást nem igénylő munkáért és sokan jelentkeznek is rá, hogy csinálnák, mert a pénz meg kéne. Csak mikor egész héten 6-ra kell menni dolgozni, napi 20 perc a pihenőidő, nem lehet óránként kétszer cigizni és nem lehet a telefont nyomkodni munka közben, alábbhagy a lelkesedés. Inkább mennek haza, várják az FHT-t, esetleg elmennek közmunkára. Ott ugyan kevesebbet keresnek, de elég csak reggel betámolyogni munkakezdésre, délelőtt lehet otthon dögleni, délben meg majd aláírják a jelenlétit.

Tömegek élnek itthon úgy, hogy soha az életben nem láttak közelről munkát. Vannak olyanok, akiknek már a szüleik is munkanélküliek voltak, ők maguk is úgy éltek le 30-40 évet, hogy bejelentett munkaviszonyuk sosem volt. Jött havonta a segély, ha meg éppen több pénz kellett, elmentek napszámba, ott igyekeztek messziről kerülni a munkát, kerestek valamennyit, azt' úgy már jó is volt. Az, hogy minden nap be kell menni dolgozni és nem fizetik ki a nap végén, hanem majd csak hó végén, egyben, sokak számára teljesen ismeretlen fogalom. Az ilyeneknek meg hiába adnál te jó fizetést, egyszerűen képtelenek dolgozni. Elszegődnek aznapra, ímmel-ámmal dolgozgatnak, lesik az órát, hogy mikor van vége a munkaidőnek, megkapják a pénzt, berúgnak, másnap már használhatatlanok. Már ha a munka jellege megengedi, hogy így dolgozzanak az emberek. Több műszakról meg ne is álmodj, az nem nekik való.

Nehezen érti meg ezt a "normális" ember, én sem tudom elfogadni. De tény, hogy ma, Magyarországon nem kötelező dolgozni a létfenntartáshoz. Amint látod, rengetegen élnek úgy, hogy nem végeznek semmiféle munkát, csak léteznek. Hogy hogyan csinálják, jó kérdés, nem bírok rájönni. Egész biztosan más az igényszintjük, mint egy dolgozó, ténylegesen önellátó, családos embernek, biztosan vannak olyan dolgok, amikre nekik nem kell költeniük (pl. szappan). De akkor is ez a helyzet: mivel meg lehet élni munka nélkül is, az emberek egy része nincs rászorulva, hogy dolgozzon, ezért még jó körülmények között, jó fizetésért sem dolgozik, mert nincs hozzá kedve.

2015. okt. 10. 16:08
 23/29 anonim ***** válasza:
55%

"Fejen is állhat egy vállalkozó, akkor sem fog tudni nyugati bért adn"

Nem nyugati bért kérek, mert tudom hogy irreális elvárás!

Élhető bért kérek! A 130-150 ezret ezért írtam!

Ha ennyiért nincs embered, én máris megyek!

Vagyis 1 éven belül, mert nem élek Magyarországon jelenleg!

Nem vagyok egy észlény, de a betanított munkát kifogástalanul el tudom végezni.

2015. okt. 10. 16:14
 24/29 anonim ***** válasza:
55%

Egyébként nyugati országokban is a kihasználás megy, csak ott a keleti olcsó János örül a kevésnek is, ez a szerencséjük.

Hallottam Svájcban dolgozó építési vállalkozótól hogy nagyon sok helyen 10 frankos!! órabérért dolgoztatnak építkezéseken a segédmunkásokkal.

Na ez kb az ottani minimum béreknek a fele, olyan mintha otthon 300 forintért lapátolna a melós az építkezésen.

És a keleti olcsó János örül, mert azt hiszi ő nincs kihasználva.

Emiatt működnek a nyugati országok.

2015. okt. 10. 16:27
 25/29 anonim ***** válasza:

Kicsit más világból jövök, mert van 3 szakmám 2 nyelven beszélek + magyarul és informatikát tanulok egyetemen.

Ha igaz lenne ez a napi 10 ezres fizetés, régen elmentem volna kőművesnek. Ennyi pénzért eszem ágában sem lenne elhúzni külföldre. Megvan belőle a kis lakásom, kocsim, hónap végére marad pénzem.

Ehelyett itt rohadok az egyetemen, alig van pénzem és csak az éltet, hogyha végeztem, kijussak Nyugatra és rendes fizetést kapjak.

Viszont szünetekben 100km-re járok el dolgozni, mert otthon van munkám, rakodás, kassza, kereskedelem...már tucatnyian próbálnak elcsábítani, hogy hagyjam ott az egyetemet, szívesen felvennének, mert nem a f**kamat verem munka közben és tudok két mondatot helyesen írni, összeadni meg szorozni 10-ig...

De hát 100 nettóért nekem nem éri meg.

2015. okt. 10. 17:35
 26/29 anonim ***** válasza:
38%

130-140ezer a devizahitelem.Hova menjek haza?Tehermentes házzal dolgozó feleséggel már ellennék otthon szakmunkásként.De így?

Majd dolgoznak a migrácsok!

Ez a nagy terve agyalágyult vezetőinknek.

Elképzelem hogy egy szír csávó aki mégcsak nem is terrorista csak túl sok hullát meg romot látott mit szól majd ha nem mehet ki cigizni,vagy bármilyen kis főnöki bas@ztatás éri.Bocs hogy ezt idekevertem de minden ez irányba mutat.

Hát ne legyen igazam.

2015. okt. 10. 17:57
 27/29 anonim ***** válasza:

12: Mondjuk le lettél pontozva, de részben igazad van. 5-ös válaszoló vagyok és én is az építőiparban dolgozom... de én építészmérnökként. A fizetésem nettó 150 ezer forint... Szerinted ilyen fizetés mellett meddig fogok itt maradni ennél a cégnél? Sőt, azt hallom, hogy nincsenek túlfizetve a mérnökök itthon. Akkor meddig fogok itt maradni az országban? Nem sokáig, főleg úgy, hogy folyékonyan beszélek angolul és viszonylag tűrhetően németül.

De a főnököm nem nagyon akar emelni, pedig előttem egy évig kerestek embert a pozíciómra... Ha pedig lelépek, akkor szopás lesz és millióktól fog elesni...

13: Meg ez is igaz, ráadásul nem is kell nekik wc-t pucolni. Tele van a net, hogy szakembereket keresnek, 1500-2000 euró körüli nettó fizetésért, szállással. Ki az a hülye, aki itthon marad?

14: Nehogy azt hidd, hogy annyira sok az a 150 ezer forint... Nyilván sokan örülnének neki, de családalapításra, vagy lakásvásárlásra édeskevés. Még nagyon a hobbimra sem tudok belőle költeni.

21: Nálunk tudna, bár nem háromszor annyit. Tudod, mindenki minimálbéren van foglalkoztatva, a maradékot pedig zsebből fizeti. Havonta milliós profit van, nem jelentene neki sokat az a +50-100.000 forint... De akkor miből telne neki új 20 milliós Mercire, 3-4 nyaralásra és nyaralóra?

25: Pedig igaz. Jól keresnek a kőművesek. Ha jól emlékszem, egy négy fős brigádnak havonta durván egy-másfél milliót szoktunk fizetni. Persze egy részét elteszi a vállalkozó nyilván de nem hinném, hogy aprópénzt kapnának.

Egyébként amit leírtál, az nekem is ismerős. Dolgoztam régebben egy autógyárban és az is tele volt agyhalottakkal. Sokszor engem kértek meg, ha valami kicsit komolyabb munka volt, hogy nézzem meg mert én tudok olvasni...

2015. okt. 10. 20:45
 28/29 anonim ***** válasza:

"Havonta milliós profit van, nem jelentene neki sokat az a +50-100.000 forint... De akkor miből telne neki új 20 milliós Mercire, 3-4 nyaralásra és nyaralóra? "

Haha, ez a tipikus magyar vállalkozó.

Az alkalmazottaknak a lehető legkevesebbet, amennyit muszáj, ő meg pörgeti a milliókat meg a luxusautót.

2015. okt. 10. 21:37
 29/29 anonim ***** válasza:

Az a probléma, hogy minden hülye után dobnak már egy diplomát manapság. Diplomával meg nem fognak elmenni az emberek fizikai munkára.

Aki meg "csak" szakmunkást végez, az vagy rettenetesen buta, vagy olyan a hozzáállása a munkához, amilyen a tanuláshoz is volt. Tisztelet a kivételnek, de ők már mind külföldön dolgoznak.

Apám is építőipari vállalkozó, nehezen talál embert, olyanokat mesél, hogy csak szörnyülködök.

Én meg pénzügyes diplomával ha jelentkezek valahova, akkor a fejvadász közli velem, hogy már több százan jelentkeztek, esélyem sincs, hogy elolvassák az önéletrajzomat. Pedig én 19 éve még kitűnő bizonyítvánnyal és 2 nyelvtudással felvételiztem a főiskolára. Manapság 3-asokkal is bejutnak. Na, nekik kéne a fizikai meló, de ehelyett meg elveszik a munkát az idősebbek elől, mert a fiatalnak kevesebbet kell fizetni.

Egyébként én még azt is értem, hogy nem elég a minimálbér semmire sem. Viszont a jelenlegi adó és járulékterhek mellett egy magyar vállalkozó képtelen kitermelni nettó 150-200.000 ft-ot. Csak multinál lehet normálisan keresni, ez is az egyik legnagyobb baj Magyarországon, hogy nincs középvállalkozói réteg.

2015. okt. 10. 21:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!