Hiányszakmává vált a takarító, összeszerelő?
A cikk szerint igen.
Szerintem nem véletlen.
Ismerősök közül vannak, akik sori munkát végeznek vagy takarítók,utcaseprők, csak Ausztriában.
Ugyanazt a rossz, alantas munkát kell elvégezni, mint Magyarországon, csak sokkal több pénzért.
"Építőiparban dolgozom, az összes alvállalkozónk erről panaszkodik, hogy nincs munkaerő. "
Talán fizetni is kellene a munkásoknak és akkor lenne munkaerő.
Panaszkodnak a vállalkozók, de az egyiknek se jut eszébe hogy nem milliókat kéne havonta kaszálni a munkásokon, hanem jobban megbecsülni őket (pl anyagilag) aztán máris nem lépne le mindenki azonnal ha jön egy jobb lehetőség.
Én pl szívesen lennék betanított munkás Budapesten élhető fizetésért. Az élhető fizetés számomra annyit jelent hogy nem gond belőle megélni. Vidéken bérlakásban, világvárosokban szobában. Hó végére meg marad pénz.
Ez mondjuk Budapesten nettó 130-150 ezret jelent. Ja hogy nem akartok csak 70 ezret adni?
Akkor mit vártok hogy majd vigyorogva dolgozunk annyiért?
#12: Ma már építőiparban 5-7 ezret adnak a segédmunkásnak, 6-10 ezret a szakmunkásnak egy napra. Ha ezt kiszámolod havi csak 20 nappal, az 100-140-et jelent a segédmunkásnak, és 120-200-at a szakmunkásnak nettóban. Mindezek mellett hozzák-viszik is őket melóba. És ilyen bérezés mellett sem lehet már embert találni, mert egyszerűen nincs. Téynleg nincs, aki meg van, az már dolgozik valahol máshol aznap, vagy azon a héten.
És azért nincsen, mert 300 kilométerrel nyugatabbra ablakpucolóként vagy szemétválogatóként, minimális német nyelvtudással ennek a háromszorosát keresi meg.
Tegyük hozzá hogy 10-12 órában meg kell szakadnom annyi pénzért naponta építkezésen! Így már mindjárt nem olyan sok az a 100 ezer HUF!
Én nem kőkemény fizikai munkáról beszélek, hanem pl mosogatásról!
Azért is kéne fizetni nettó 130-150 ezret, hogy élhető is legyen az a bér.
Én is Nyugaton élek, de simán hazamennék egy ilyen lehetőségre. A nettó 70-80 ezres mosogatósra nem, nem azért mert itt 1100 eurót kapok érte, hanem azért mert nem tudnék megélni belőle otthon.
Ha viszont túl komoly igényeim vannak azzal hogy a fővárosban meg tudjak élni egy szobát bérelve kényelmesen, akkor én kérek elnézést és inkább rohadok Nyugaton!
gondolom az urak szerint túlzott elvárás megélni egy szobát bérelve kényelmesen.
hisz mit képzel a munkás hogy ő így szeretne élni??
"az 100-140-et jelent a segédmunkásnak, "
azt nem értem miért beszélsz úgy mintha ez valami álom fizetés lenne egy kemény fizikai munkáért pl Budapesten.
Bakker, egy szoba is 50-60 ezer ott rezsivel!
Veszel egy bérletet és marad 30-40 ezred minden másra ha 100 rugót keresel!
Legalább 150 rugó kell Budapesten a normális életszínvonalhoz.
"azt nem értem miért beszélsz úgy mintha ez valami álom fizetés lenne egy kemény fizikai munkáért pl Budapesten. "
Nem beszélek úgy. Te írtad:
"Én pl szívesen lennék betanított munkás Budapesten élhető fizetésért. Az élhető fizetés számomra annyit jelent hogy nem gond belőle megélni. Vidéken bérlakásban, világvárosokban szobában. Hó végére meg marad pénz.
Ez mondjuk Budapesten nettó 130-150 ezret jelent."
Szóval te írtad, hogy havi nettó 130-150 mellett szívesen dolgoznál betanított munkásként, Budapesten lakva. Én erre reflektáltam az építőiparbeli tényadatokkal, amelyek nagyjából pont ilyen bérezést biztosítanak. És napi kb. 8-9 óra munkáról van szó (általában 7-4-ig vagy 8-5-ig), amiből fél óra a kipakolás reggel és takarítás munkaidő végén, meg kb. fél óra az ebédszünet.
"Veszel egy bérletet és marad 30-40 ezred minden másra ha 100 rugót keresel!"
Építőiparban legtöbbször hoznak-visznek munkásautóval, tehát bejárási költséged sincs.
Elnézést de szabadnapokkor azért szeretnék kimozdulni a lakásból. Egy bkk bérlet eléggé létszükséglet...
nem kocsival számoltam...egy rongyos bérlettel csak.
Egyébként 130-150 ért dolgoznék szerintem építkezésen. A 100 rugó már nem nagyon ízlene. Van felvétel?Bár még nem aktuális most, de kb 1 év múlva az lesz.
Az már a te dolgod, hogy a szabadnapjaidon mire költöd a pénzed.
"Egyébként 130-150 ért dolgoznék szerintem építkezésen. A 100 rugó már nem nagyon ízlene. Van felvétel?"
Ember, hát nem arról szól az egész kérdés, hogy egyre fokozódó, égető emberhiány van a legtöbb szakmában Magyarországon? :D
De ha tényleg adnak 130-150 rugót lapátolásért akkor hogyhogy nincs ember?
Senki nem akar dolgozni?
Én 1 éven belül vásárolok lakást a környéken és pont egy ilyen állást szeretnék ami kb így fizet.
Rezsire élelemre elég + marad pár tízezer megtakarítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!