Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az Erdélyben élő "magyarok"...

Az Erdélyben élő "magyarok" most akkor román nemzetiségűnek érik magukat?

Figyelt kérdés
Nem úgy látom mint ha ők magyaroknak éreznék magukat. Miért nem hagytál el Erdélyt miután Romániához került? Ezek szerint ők jól érzik magukat Romániában is, már a viselkedésük sem olyan mint egy magyaré.
2015. szept. 17. 21:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Tudod ők meg akarják mutatni, hogy nem olyan gyáva férgek mint te. Megmutatják, hogy ők bárhová is kerülnek MAGYAROK tudnak lenni a végsőkig!
2015. szept. 17. 21:50
 12/16 anonim ***** válasza:
Ők hun nemzetiségűek, miért éreznék magukat magyarnak? Testvérek, de nem magyarok.
2015. szept. 17. 21:53
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Megpróbálok higgadtan reagálni, mert ezzel a kérdéssel most úgy kapásból 5-6 erdélyi ismerősömet, közeli jóbarátomat gúnyolod ki...

1. Mikor Erdély Románia része lett (nem tegnap volt), akkor nem lehetett csak úgy átsétálni a határon, mint most. Egyébként volt, aki átjött, de főleg a Partiumból. Erdély még a határtól több száz km-re van.

2. Létezik az a fogalom, hogy haza. Az ő családjuk ott él generációk óta: így az az otthonuk.

2015. szept. 17. 21:59
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Javaslok egy látogatást Székelyudvarhelyen. Majd egy "színromán" városban is. Meglátod a különbséget, és teljesen feleslegessé válik minden magyarázat.
2015. szept. 17. 22:49
 15/16 EpicnessOnSquare válasza:
89%

Erdélyi vagyok, székelyudvarhelyi, tehát gyakorlatilag az ország mértani középpontjában élek. A határok átlépése a 20 század elején nem volt akkora móka mint manapság, főleg nem egy olyan esemény után, amiből az egyik ország területet nyert, amíg a másik vesztett, képzeled, körülbelül annyira volt mókás a hangulat a határon mint most a magyar-szerben :)

A két ország közt anyagiakban a legnagyobb különbség valószínűleg a 90' években volt, akkor rengetegen hagyták el otthonukat és költöztek Magyarországra egy jobb megélhetés reményében. (Tudni való, hogy a magyarországi kommunizmus kb. 10x olyan jó volt, mint az itteni, ha valahogy a kommunizmus idején átjutottak Magyarországra, olyan volt mintha az A.E.Á-ba csöppentek volna :) )

A népszámlálás és a nemzetiségi kérdés elég érdekesen van felénk megjátszva, hisz úgy intézték, hogy aki székelynek vallja magát (mint ahogy én tettem), azt nem számolják 'magyar'-nak.

A viselkedési kérdésed nem értem, a jelenlegi magyar mentalitás az, hogy ha a szomszédnak jobb mint nekem akkor ő biztos valami adócsaló senkiházi, akit fel kell jelenteni, mert jobban él mint én, vissza kell húzni a nyomorba.Nem mellesleg a magyar nép fél bármilyen új kultúrát megismerni, nem tudja őket elfogadni (Hívjatok liberálisnak, de a jelenlegi geopolitikai helyzetben, a menekülteket két csoportra osztanám: megélhetési bevándorló (a parazita fajtából) / menekült. Előbbi mehet vissza művelni a sivatagot, utóbbi menedéket kap ha dolgozik.)

Végigolvasva a kommentjeidet, kérdezted hogy olyan jól élnek-e itt a magyarok mint ott. A két ország gazdaságilag nem áll olyan távol egymástól, a minimálbér mindkét országban hihetetlenül alacsony.

Nem értettem a nem szeretnél idegen törvények szerint élni részt... A törvények itt nem annyira mások mint ott, tudod, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata és az EU törvényei mindkét országra ugyanúgy vonatkoznak, tehát a törvényhozás elég hasonló, bár az államvezetés más módon zajlik itt, mint nálatok.

A születés nem befolyásolja a nemzetiségi kérdést. Román állampolgár vagyok, és székely/magyar nemzetiségű.Az országhatár meghatározza a népet filozófiát túllépte az emberiség a 19. század végén, huszadik század elején.

Véleményem szerint az tekintheti magát magyarnak, aki a magyar nép szokásait ápolja, tovább adja, és lélekben a magyar nemzettel tud azonosulni, se a nyelve, se az állampolgárság, se a vallása, se a szexuális hovatartozása, egyszóval semmi nem befolyásolja.

Egy kérdést tennék fel neked, ha lehet. Mit gondolsz, ha egy magyarországi magyar kimegy dolgozni Németországba, már nem magyar? Mert kint más törvények vonatkoznak rá mint Magyarország területén... :)

Amúgy ügyelnék a helyesírásra, nem keltesz túl jó fényt a magyarországi magyarok szemében sem, ha a határon túli magyarokat kritizálod és te sem írsz helyesen ;)

Nyugodtan le lehet szavazni mindenért amit mondtam, köszönöm szépen annak aki végigolvasta. :)

2015. szept. 18. 21:49
 16/16 anonim ***** válasza:
89%
Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy én románként tudok helyesen írni, ami neked magyarként nem igazán megy. Vannak akik még magyarnak tartják magukat, vannak akik integrálódtak, vannak akik keveredtek. Én jól érzem magam Romániában, bár nem erdélyi vagyok, hanem bukaresti.
2015. szept. 19. 18:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!