Itthon nagyon kevés dolog működik normálisan. Miért?
Tudom, korrupció. De az mindenhol van.
Nem tudom, hogy relevánsak-e a példáim, de néhányat leírok, hogy pontosan mire is gondolok.
Nem éppen EU, Isztambul. 1,5 hete jöttem haza onnan.
Amit láttam ott:
- beléptetőkapus tömegközlekedés, RFID-s kártyával. Tökéletesen működik, nincs torlódás, pedig hétköznap reggel is használtam a metrót/villamost.
- tisztaság a tömegközlekedési eszközökön hellyel közzel az utcákon is
- gyönyörűen karbantartott kertek, pázsit az utak mentén
- rengeteg épülő felhőkarcoló
- nyilvános, pláza, kávézó, étterem mellékhelyiségekben, MINDIG volt wc papír, működő kézszárító és kéztörlő papír
- tele volt takarítókkal az egész város, akik csinálták is a dolgukat folyamatosan, a kukákat naponta többször ürítették
- kisstílű lehúzások mellőzése (pl. szatyorért nem kérnek pénzt a boltban, hanem jár)
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Nem térek ki az emberek vendégszeretetére, csupán a városüzemeltetési szempontokat nézem (jó, a wc és a boltos sztori nem éppen az), sok európai ember "harmadik világ"-nak tartja Törökországot, ugyanakkor furcsa volt látnom, hogy sokkal európaibb az infrastruktúra mint itthon, Európa közepén. Ez miért van? Itthon miért nem működhet pl.:
- beléptetőkapu a tömegközlekedésnél
- minden nyilvános wc-ben retyópapír, MŰKÖDŐ kézszárító
- tisztaság
stb. stb.
Mész az utcán, és szarásig tele vannak a kukák, mert meg van szabva, hogy csak ekkor és ekkor viszik el, ha 200%-ra töltik idő előtt, az sem baj, a szabály az szabály. Fizeti a BKK a sok troll ellenőrt, holott sokkal egyszerűbb és ésszerűbb egy beléptető kapus rendszer. Nem nyírják le a füvet, nem gondozzák a parkokat, kerteket sok helyen ( [link]
Mikor fogunk már egy olyan országban élni, ami ésszerűen, és nem ilyen beleszarom módon fog működni? Egyáltalán miért van ez? Az egyes villamos körüli gaz példáján: Olyan oltári sokba kerülne lenyírni a füvet, rendben tartani, hogy ez iszonyatos többletköltség a cégnek aki ezt csinálná? Vagy nincs is cég aki csinálná? Miért nincs? Mert nem lehet rajta nyerészkedni?
Nem sok olyan ország van, ahol Magyarországhoz hasonló politikai helyzet mellett a nép még mindig "előre gyártott" gyűlölet és vélemény-csomagok alapján gondolkodna.
Itthon: "Egyetértek a Jobbikkal, úgyhogy mostantól utálom a kisebbségeket."
"Egyetértek az MSZP-vel, úgyhogy Gyurcsány igazából nem is volt rossz."
Sok ilyet mondhatnék még. Nincs egyéni, információra alapozott vélemény, csak párt-propaganda, és bal-jobb közötti kölcsönös utálat. Ez ad utat a korrupciónak.
Például egy beléptetős rendszerhez pénz kell, és esetleg egy kormány által kiírt pályázat. Ha el is kezdődne a rendszer kiépítése, a nyakamat merném tenni rá, hogy el lenne mutyizva egy kormány-barát vállalkozónak, a bal oldal erre jogosan azt mondaná, hogy ez így nem fair, nem volt szabályos a kiírás. Erre jönne a jobb az "emútnyócévvel", és a "Ha XY-t gondolsz, akkó' nem vagy magyar" érveléssel. Az igazi probléma, az, hogy tovább tart a rendszer kiépítése, és drágább is, a háttérbe szorulna a sok szardobálás miatt. Nulla összefogás. Itthon így nem lesz fejlődés.
Törökországban együtt tüntettek az emberek a szekuláris oktatásért többek között, és ha vízágyúzták is őket, nem adták fel könnyen. Itthon a netadó ellen sikerült összehozni egy viszonylag nagy tömeget 2 sétára, aztán beadta a nép a derekát egy "Majd megbeszéljük" nyögésre.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy progresszív ügyért a magyarok többsége tenne valamit. Előbb lesz puccs, minthogy egy párt a nép fejébe verje a 21. századi gondolkodást.
A WC-papír lopkodás és a tisztaság már más kérdés. Neveltetés kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!