Itthon nagyon kevés dolog működik normálisan. Miért?
Tudom, korrupció. De az mindenhol van.
Nem tudom, hogy relevánsak-e a példáim, de néhányat leírok, hogy pontosan mire is gondolok.
Nem éppen EU, Isztambul. 1,5 hete jöttem haza onnan.
Amit láttam ott:
- beléptetőkapus tömegközlekedés, RFID-s kártyával. Tökéletesen működik, nincs torlódás, pedig hétköznap reggel is használtam a metrót/villamost.
- tisztaság a tömegközlekedési eszközökön hellyel közzel az utcákon is
- gyönyörűen karbantartott kertek, pázsit az utak mentén
- rengeteg épülő felhőkarcoló
- nyilvános, pláza, kávézó, étterem mellékhelyiségekben, MINDIG volt wc papír, működő kézszárító és kéztörlő papír
- tele volt takarítókkal az egész város, akik csinálták is a dolgukat folyamatosan, a kukákat naponta többször ürítették
- kisstílű lehúzások mellőzése (pl. szatyorért nem kérnek pénzt a boltban, hanem jár)
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Nem térek ki az emberek vendégszeretetére, csupán a városüzemeltetési szempontokat nézem (jó, a wc és a boltos sztori nem éppen az), sok európai ember "harmadik világ"-nak tartja Törökországot, ugyanakkor furcsa volt látnom, hogy sokkal európaibb az infrastruktúra mint itthon, Európa közepén. Ez miért van? Itthon miért nem működhet pl.:
- beléptetőkapu a tömegközlekedésnél
- minden nyilvános wc-ben retyópapír, MŰKÖDŐ kézszárító
- tisztaság
stb. stb.
Mész az utcán, és szarásig tele vannak a kukák, mert meg van szabva, hogy csak ekkor és ekkor viszik el, ha 200%-ra töltik idő előtt, az sem baj, a szabály az szabály. Fizeti a BKK a sok troll ellenőrt, holott sokkal egyszerűbb és ésszerűbb egy beléptető kapus rendszer. Nem nyírják le a füvet, nem gondozzák a parkokat, kerteket sok helyen ( [link]
Mikor fogunk már egy olyan országban élni, ami ésszerűen, és nem ilyen beleszarom módon fog működni? Egyáltalán miért van ez? Az egyes villamos körüli gaz példáján: Olyan oltári sokba kerülne lenyírni a füvet, rendben tartani, hogy ez iszonyatos többletköltség a cégnek aki ezt csinálná? Vagy nincs is cég aki csinálná? Miért nincs? Mert nem lehet rajta nyerészkedni?
Na ezaz... A kisstílűség ugye.
- lopjuk el a wc papírt
- szemeteljünk
- mindenki le van szarva, csak nekem legyen jó, az egyénnek
Kérdező!
A liberalizmus átkát és hátrányait éljük napjainkban: "mindenki le van szarva, csak nekem legyen jó, az egyénnek" - Hát nem ezt sugallják a médiákban, a reklámokban, a műsorokban?
"szatyorért nem kérnek pénzt a boltban"
Ez konkrétan nem a lehúzás kategória, hanem vmi előírás, hogy csökkentsék a nejlonzacskóhasználatot.
4-es kérdező!
Te sem Törökországot, sem Isztambult nem ismered, amit látsz, csak a felszínt kapargatod rajta, láttál valamit, és azt hiszed, hogy máris mindent ismersz! Ne szállj el ennyire magadtól!
# 8/9 Időpont ma 09:34
Duenna nem turbómagyar, azok nála értelmesebbek, hidd el.
Kérdező:
"Egyáltalán, hogy jön ide a liberalizmus?"
Duenna egy csokor szegfűvel ajándékozta meg az expasija, aki kidobta őt. Azóta ez ilyen feltétlen reflex, hogy ami rossz történik az emiatt van. :-D
(egyébként természetesen sehogy, de rá van kattanva a birkája az "emútnyócévre", hiába 5 ebből a vityájáé).
A fő kérdésedre a válasz pedig - kicsit ironikusan - pont Duenna. Van belőle néhány millió az országban, akik élvezik ezt a pöcét, csak mert "fujj nyugat", "fujj fejlődés". Amíg ez nem változik, addig más se fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!