Miért mindig a minimálbér a vita tárgya?
Ha magasabb lenne a minimálbér csak azokat a régiókat nyírnád ki, amelyik nem termeli úgy a GDP-t, mint mondjuk ami húzza fel az átlagot.
"de ehhez nem elég annyi, hogy "na, akkor most tanulj". "
hát akkor mi?!
Én ugyan eddig hallgattam ebben a vitában, de érdemes hozzátenni, hogy a tanulás önmagában nem megoldás semmire, és nem viszi előbbre sem az egyént, sem az államot.
Pont Németország, Ausztria és Svájc egy remek példa erre, ahol egyáltalán nem kiemelkedő a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, mégis a bérek vásárlóértéke az egyik legmagasabb a világon. Ha a jelenlegi trend marad, akkor Magyarország 10-15 éven belül maga mögött hagyja ezeket az országokat a felsőfokú oklevéllel rendelkezők arányát tekintve, mégsem fogjuk soha utolérni őket fizetések terén! Ameddig a magyar biológus hentessegédnek megy majd Németországba, addig dönthetjük a pénzt a felsőoktatásba, értelme nem lesz.
"El lehet menni mérnöknek... Az ő szemüket valahogy nem lehet kiszúrni minimálbérrel."
Dehogynem kedves ecsém! Dehogynem!
"hát akkor mi?!"
Sok minden, indulj ki magadból.
Röviden a minimálbér arra való, hogy a legalja munkás is tudjon egy tisztességes emberi életet élni. Ez egyébként szakszervezeti témakör, ahogy például a munkavédelem is vagy az, hogy hány órát dolgoztathatnak egy héten.
Azt értem, kérdező, hogy az egyén szemébe mondod, hogy "buta vagy, tanulj!" Az a baj, hogy itt egy társadalmi problémáról kell beszélni, milliók élnek létminimum környékén, szakképzettség nélkül. Ahhoz, hogy mindenki "mérnök", azaz hasznos munkaerő legyen, minimum tökéletes oktatáspolitikát kell folytatni mondjuk 20 éven keresztül. Van-e valami rövidtávú elképzelésed az ellen, hogy az elszegényedett tömeg ne vonuljon utcára?
De felvethetnénk azt is, hogy el lehet menni profi focistának vagy miniszterelnöknek is, az ő szemüket sem lehet kiszúrni minimálbérrel. Abszolút irreális feltételezés, hogy csettintésre lesz valaki tökéletes munkaerő.
28: Az osztrákoknál és a Skandináv országokban nincs. Minden más országban van és köszönik szépen jól elvannak.
Ahol nincs minimálbér, ott van elegendő kultúra ahhoz, hogy ne akarják kiszipolyozni a munkást. Ilyen például az is, hogy míg itthon 4 órakor bejelentik, hogy még maradj bent 2 órát ingyen, addig nyugaton 4 órakor szó szerint hazazavarnak, hogy pihenj.
Más a kultúra, ezért nincs szükség minimálbérre. Itthon szerintem szakmánként/végzettségenként kéne meghatározni egy reális minimumot, annyira nincs munkáltatói kultúra.
" Ameddig a magyar biológus hentessegédnek megy majd Németországba"
Nade nem annak megy hanem biologusnak. Egy oriasi tevhit hogy a diplomasok szemetet szedni mennek kulfoldre. Oriasi igeny van a kepzett emberekre, hulyek lennenek szar munkakorben foglalkoztatni oket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!