Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A minimálbér miért ilyen...

A minimálbér miért ilyen "szent tehén" sokak szemében?

Figyelt kérdés

Itt a GYK-n és sok egyéb netes politikai fórumon is szinte minden antiszociális intézkedésnek van egy rajongótábora: csökkentsük a nyugdíjat, vegyük el a szociális támogatásokat stb. Ellenben valahogy a minimálbér kivezetését senki sem támogatja, márpedig ha nem lenne minimálbér meg bérminimumok, az messze jobban növelné az ország versenyképességét mint mondjuk a nyugdíjak csökkentése. Ennek ellenére ezt senkitől nem olvasom.

Félreértések elkerülése végett, én abszolút nem támogatom a minimálbér eltörlését, vagy a nyugdíjcsökkentést, sőt a szociális hálót erősíteni kellene szerintem.

Engem maga a jelenség érdekel, a sok kis szocialdarwinista, hogy hogy nem szúrta még ki magának a minimálbért, mint olyat, ami rontja az ország versenyképességét és a feleslegességéről papolni lehet? Vagy inkább ne is adjak nekik ötleteket? :-)

2015. ápr. 27. 12:30
 1/9 anonim ***** válasza:
Nyilvánvalóan ezt senki nem meri felvállalni, túl nagy lenne a felháborodás. A nyugdíjasokat sem merik igazán piszkálni, mert sokan vannak.
2015. ápr. 27. 12:35
 2/9 anonim ***** válasza:
53%

Gazdasági Libsiként elég sokat papoltam már a minimálbérekről, mivel a piacnak kéne beráznia minden fizetést.

Persze ez csak bizonyos fejeltségi szintél lenne lehetséges.

2015. ápr. 27. 12:39
 3/9 anonim ***** válasza:
67%

A minimálbér definíciója: "Még ennél is kevesebbet akarok neked fizetni a munkádért, de tiltja a törvény."

Nem értem, hogy hogyan növelné az ország versenyképességét, ha eltörölnénk - tekintve, hogy már a minimálbérből se lehet normálisan megélni. Mi lenne, ha még annyit se kapnának az emberek?

2015. ápr. 27. 12:45
 4/9 anonim ***** válasza:

Ebben az országban nem lehet megélni a minimálbérből, ebből kifolyólag értelme sincsen, hiszen aki minimálbérre kényszerül, az áttolja a seggét a nyugati határon és 5-6szor annyi minimálbért kap.

Ebből a szempontból nincs értelme, csak a statisztikai adat még nevetségesebbé teszi az országot.

2015. ápr. 27. 13:04
 5/9 anonim ***** válasza:
Hát amíg a minimálbér alacsonyabb összeg mint ami a létminimumhoz kell addig nem lehet mit csinálni.
2015. ápr. 27. 13:36
 6/9 Andizsuzsi ***** válasza:

"a piacnak kéne beráznia minden fizetést"

A versenyszférán kívül ezt hogy gondolod?

2015. ápr. 27. 13:40
 7/9 anonim ***** válasza:

"A versenyszférán kívül ezt hogy gondolod?"

Még azon belül is elég necces szerintem.

2015. ápr. 27. 13:46
 8/9 anonim ***** válasza:

A minimálbér nem csak pusztán annyit jelent, hogy minimum ennyit kell kapnia mindenkinek...sokminden más juttatást is ez alapján számolnak ki.

Azt nem értem, hogy miért növelné a versenyképességet a minimálbér eltörlése.

2015. ápr. 27. 14:05
 9/9 anonim ***** válasza:

3-as és 8-as: azért, mert lenne olyanoknak is munkájuk, akik dolgoznának kevesebbért is, mint a mostani minimálbér, de pont a minimálbér miatt nem tudnak.

Pl Borsodban lehet, hogy lenne pár szövőnőnek munkája bruttó 90 ezer Ft-ért (mert annyi bérköltséget még kibír a cég), de 105-ért már nem.

Persze ha az alacsony jövedelműek SZJA-ját vagy járulékait csökkentenék, akkor még inkább versenyképesek lehetnénk, de a minimálbér-csökkentésnek is lenne egy ilyen hozadéka.

Másfelől viszont nem nagyon tudnám támogatni a minimálbér-csökkentést, mert kevés pozitív hozadéka mellett lenne egy nagyon negatív is: még többet csalnának. Már most is van rengeteg papíron minimálbéres, de valóságban többet kereső, ők nagyon jól járnának ezzel az új szabállyal, de a rendszer maga veszítene.

2015. ápr. 27. 15:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!