Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Csak szerintem jó ötlet a...

Csak szerintem jó ötlet a szegregált oktatás?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, nem vagyok se rasszista, persze ettől függetlenül vannak emberek, akiket nem szeretek, de nem a származásuk, hanem a viselkedésük miatt, ez pedig (jobbára) nem etnikumhoz kötött. Azonban egyvalami tagadhatatlan: az ember döntéseit és viselkedését nagyban befolyásolják a gyerekként szerzett tapasztalatok és a gyerekként elszenvedett atrocitások. Ide a rozsdás bökőt, hogy a rasszisták nagy része azért olyan amilyen, mert anno gyerekként sokat abuzálták őket és az akkor szerzett testi és lelki sérüléseik determinálták a későbbi álláspontjukat. Gyerekszemmel a dolog valahogy így látszik: "megvert, mert cigány". Igen, engem is gyepáltak a romák anno és én is sokáig egy radikális állásponton voltam ezzel kapcsolatban, holott a dolog valójában így nézett ki: "megvert, mert a közösségben, ahol él, ott ez a módi és az ottani viselkedésformákat hozza az iskolába."

Azáltal, ha felnőne egy generáció, akit nem bántottak az iskolában a cigányok, lenne egy olyan társadalmi réteg, aki nem úgy fog tekinteni a cigányokra, mint kiirtandó állatokra, hanem, mint leszakadt emberekre, akik, ha kérik, akkor segítenünk kell nekik. A szegregált iskolákat úgy képzelem el, hogy évkezdés előtt lenne egy pszichológiai vizsgálat, ahol a gyerekről eldöntené egy kisebb bizottság, hogy szociálisan milyen készségekkel rendelkezik, ha normális, nem verekedős és együttműködésre alkalmas, akkor mehet a "fehér" iskolába", még akkor is, ha cigány, de ennek ellenére alkalmas az ottani tanulásra, azonban, ha egy erőszakos, együttműködésre képtelen gyerek, akkor megy a "roma" iskolába. A megnevezésekért elnézést, de most hirtelen nem jut más az eszembe. A fehér iskolásoknak az lenne a motivációjuk, hogy viselkedjenek, mert mennek a roma iskolába, a roma iskolások motivációja pedig az lenne, hogy tanuljanak és szocializálódjanak és akkor mehetnek a fehér iskolába. A szülők is azon fognak lenni, hogy a gyerek a fehér iskolába kerüljön/maradjon, mert a viselkedésük alapján kerülnek elhelyezésre a tanulók, ebbe semmi rasszizmus nincs, mert származástól függetlenül kerülhet bárki bármelyikbe, csak éppen a cigányok lennének többségben a roma iskolákban, mert rájuk jellemző a roma iskolába kerülők átlag viselkedése. A cigányok egyik fő problémája, hogy (bevallásuk szerint) nincs meg a lehetőségük a nyomorúságos miliőből való kitörésre, ezáltal lenne előttük egy esély, ami valóban nem a származásuk alapján küldené őket bárhova, hanem a viselkedésük alapján, amin nyugodtan változtathatnak, mert sokuk beletörődik abba, hogy ő cigány és ezáltal úgyse mehet semmi jó helyre, szóval minek is tanulni, nem viszi semmire.

Pro: lenne egy generáció, akiknek a jövőbeli motivációikat nem befolyásolnák a gyerekként elszenvedett sérelmeik; a cigányoknak adódna egy lehetőség a kitörésre; a munkanélküli tanárokat alkalmazni lehetne az új intézményekben; sokkal motiváltabbak lennének az iskolások, az egyik fele a bennmaradásért, a másik a bekerülésért teperne.

Kontra: az új intézmények megalapítása sokba kerülne; a nemzetközi jogvédők szája éjjel-nappal habzana, mert ők ezt egy rasszista indíttatású cselekedetként fognák fel és ahol tudnék ott akadályoznák, a gyerekek viselkedését vizsgáló bizottságok meglehet, hogy részrehajlóak és/vagy nem elég kompetensek.

2015. máj. 13. 08:37
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
12%
Álszent duma!
2015. máj. 13. 08:50
 2/26 A kérdező kommentje:
Miért is?
2015. máj. 13. 08:57
 3/26 anonim ***** válasza:
14%

" évkezdés előtt lenne egy pszichológiai vizsgálat, ahol a gyerekről eldöntené egy kisebb bizottság, hogy szociálisan milyen készségekkel rendelkezik, ha normális, nem verekedős és együttműködésre alkalmas, akkor mehet a "fehér" iskolába", még akkor is, ha cigány, de ennek ellenére alkalmas az ottani tanulásra, azonban, ha egy erőszakos, együttműködésre képtelen gyerek, akkor megy a "roma" iskolába"

Erről a most olvasott könyv jut eszembe. Robert Merle: Mesterségem a halál. Ott is így ment a válogatás, csak ugye nem iskolába hanem gázkamrákba.

Én nem hiszem, hogy ez jó ötlet. Már csak azért sem, mert sok gyerek nem 7 évesen kezd rossz lenni vagy vadulni hanem 12-14 évesen . Fehér gyerekek között van olyan, akinél igencsak kinyílik a bicska az ember zsebében.

Én már elég idős vagyok, és emlékszem az én időmben is volt pár cigány osztálytársam, de egyik sem volt olyan, hogy félni kelljen tőlük.Szerintem nem a gyerekeket kell büntetni ami felett a rendszer szemet hunyt, hanem magát a rendszert kell megváltoztatni, hogy ne legyen ennyi cigánybűnözés. Eleve a felnőtt cigányokat kell megváltoztatni. A gyerek csak azt viszi az iskolába amit otthon is lát /tanul. Ez pedig független attól, hogy fehér vagy cigány az a gyerek.

Ma már egyre több fehér gyerekkel is gond van.

2015. máj. 13. 09:24
 4/26 anonim ***** válasza:
7%

ma 09:24

A végére: Mondom én ezt úgy, hogy rasszista vagyok.

2015. máj. 13. 09:27
 5/26 anonim ***** válasza:
97%

"Eleve a felnőtt cigányokat kell megváltoztatni."

Felnőtt korára az ember személyisége már nem változik.

A kisgyerekeket kell még időben megnevelni, ha otthon nem teszik. Zsinórban a harmadik cigány generáció nőtt fel úgy, hogy a szüleik már eleve munkanélküliek, otthon nem foglalkoztak velük és elkallódtak.

Most kell lépni, a mai fiataloknál.

Ha kell, bentlakásos iskolákba vinni őket.

Több tízezer cigány gyerek éhezik, mert a szüleik elgépezik, elisszák a segélyt.

Ilyen "szülőktől" sürgősen el kell venni a gyereket.

2015. máj. 13. 09:42
 6/26 anonim ***** válasza:
21%
nem. teljesen jó ötlet
2015. máj. 13. 10:00
 7/26 A kérdező kommentje:

Már vártam mikor kapok egy Auschwitzos hozzászólás...

A helyzet az, hogy ott származás, nem pedig viselkedés alapján szortírozták az embereket, az utóbbin pedig lehet változtatni, csupán az egyének múlik. Azt a demagóg dumát meg hagyjuk már, hogy "engem sose bántottak a cigányok, szóval biztos semmi baj nincs velük", mert a többség igenis rossz tapasztalatokkal rendelkezik velük kapcsolatban, ami miatt felnőttként következetesen negatív véleménnyel lesznek róluk. Én a gyerekkorom egy részét tanyán töltöttem, ahol engem csakis szürke lovak vettek körül, de attól még, hogy az én környezetemben ez volt a jellemző, attól a világon a legelterjedtebb szín még mindig a barna volt. Remélem érthető a párhuzam. Amúgy sok sikert egy mocsokban és bűnözésben szocializálódott 30-40 éves ember átneveléséhez, aki világéletében az erőszakon kívül nem ismert más eszközt, kb. annyira lesz hatásos az átnevelés mint egy légycsapó a harckocsi ellen, leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy Kádár nyuggert akarnak rról meggyőzni, hogy milyen szar volt a szoci-éra. A cigányok mostani felnőtt generációjával már nem érdemes foglalkozni, mert nekik már megvannak azok a beidegzéseik, amik által a többségük nem alkalmas a közösségbe való integrálásra, azonban a fiataljaik még nagyon is menthetőek. A romák legnagyobb problémája a motiválatlanság, mert tudják jól, hogyha elmennek dolgozni, akkor az otthoni közösség kitagadja, vagy legalábbis kinézi a köreikből és egy cigány Tamás bátya lesz belőlük, ha meg marad, akkor az erőszakos és céltalan életen kívül semmi nem várja. Én ki szeretném szedni a fiatalokat ebből a lehúzó mocsárból és célt adni nekik, ami által egy jobb életet élhetnek, de ez nem csak rajtuk múlik, a többségi társadalomnak is el kell fogadni az újonnan érkezőket és türelmesnek kell lenniük, mert ez nem egy két perces folyamat, hanem legalább egy évtized munkája, mire a mocsokból kiszakított gyerekekből céltudatos és együttélésre alkalmas felnőttek lesznek. A cigányok Y generációja már elveszett 20 éve, egy minimális része menthető csak és a kormány ezekre koncentrál, mert ők azok, akiknek szavazatuk van és őket érdemes megmenteniük.

2015. máj. 13. 10:15
 8/26 anonim ***** válasza:
83%
a bajok forrasa otthon kezdodik, ahol azt mondjak a kis roma gyereknek hogy menj be mer nem jon a segilyke. persze akad aki kozuluk is tanul, de legtobben 2es alaval, bukdacsolva haladnak.
2015. máj. 13. 10:26
 9/26 anonim ***** válasza:
27%
Szegregáció jó ötlet, de csak akkor ha nem bőrszín szerint történik! Mert pl. a Jobbik úgy gondolja, hogy cigányok és magyarok külön. Ami támogatható lenne, hogy egyéni képességeinek megfelelő csoportba kerüljön egy-egy tanuló, de származástól függetlenül.
2015. máj. 13. 10:28
 10/26 anonim ***** válasza:
9%
A deviáns viselkedésre épp az integráció a megoldás, ahol a problémás gyerek elsajátíthatja a többségi normákat.
2015. máj. 13. 10:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!