Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért írnak a nyilas pártról...

Miért írnak a nyilas pártról akkora baromságot a wikipédián, hogy nem politizált faji alapon?

Figyelt kérdés

"A hungarizmus fajelméleti alapon nem beszélt alsóbbrendű és felsőbbrendű fajokról, csak együttélésre képtelen és együttélésre képes népekről."

Ezek akik megírták ilyenkor mit éreztek? Ugyanolyan nácik voltak mint a németek. Az a baj, hogy a magyarok szeretik kimosdatni magukat mindenből és másra mutogatni. Szemét egy népség.

2015. máj. 12. 09:09
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:

Megjegyzés:

Szalai Pál általában mint magas rangú rendőrtiszt, illetve a Nyilaskeresztes Párt rendőrségi összekötője szerepel. Feleségével úgy 15 éve marosvásárhelyi lakótelepi lakásában beszéltem -akkor még élt- ő vezérkari tisztként említette, erről valami iratot is mutatott. Egyébként 2008, vagy 2009-ben kapott posztomusz Világ Igaza Díjat (erről inkább Szabó Károly címszó alatt lehet többet találni).

2015. jún. 18. 01:11
 32/44 anonim ***** válasza:

Tibori Szabó Zoltán:

- Élet és halál mezsgyéjén. Zsidók menekülése és mentése a magyar–román határon 1940–1944 között (Kolozsvár, 2001; román nyelvű bővített kiadása: Frontiera dintre viaţă şi moarte. Refugiul şi salvarea evreilor la graniţa româno-maghiară. 1940–1944. Bukarest, 2005);

- Küzdelem az igazságért. Tanulmányok Randolph L. Braham 80. születésnapjára (szerk., Budapest, 2002);

- A holokauszt Magyarországon európai perspektívában (Budapest, 2005; The Holocaust in Hungary: Sixty Years later. New York 2006);

- Randolph L. Braham: A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája. I–III. (társszerkesztő, Budapest, 2007);

- Az észak-erdélyi holokauszt földrajzi enciklopédiája (Budapest–Kolozsvár, 2008);

- The Holocaust in Hungary. A Selected and Annotated Bibliography: 1984–2000. New York, 2001).

Gondolom, valamelyik fenti könyvében olvastad... Melyikben?

Nem hiszem, hogy az Élet és halál mezsgyéjében...

2015. jún. 18. 01:53
 33/44 anonim ***** válasza:

A vasgárdisták részt vettek a zsidók módszeres kiirtásában, a pogromokban Óromániában, Dél-Erdélyben és a Dnyeszteren túli megszállt területeken. A kegyetlenkedéseknek 1941–1943 között 350-400 000 zsidó áldozata volt.

1940. szeptember eleje után Romániában az egyedüli engedélyezett politikai szervezet maradt Sima parancsnok miniszterelnök-helyettesként az ország harmadik emberének számított az új király, Mihály és Antonescu miniszterelnök után. 1940 novemberében terrorosztagai egyetlen éjszaka csaknem minden minisztert és államtitkárt, összesen 60 főt megöltek.

Valószínű erről olvastál.

2015. jún. 18. 02:05
 34/44 anonim ***** válasza:

"Az SS-századod elégedetten beszélt a magyar hatóságok "munkájáról".

Legkisebb ellenállást is keményen megtorolták. De igazad van, nem csak a németek, inkább a hatalomra került nyilasok. Ezért is hoztam fel példának anyámat. Ő is inkább a nyilasok elől menekült a történtek uán jó 5-600 km-re (Ausztriába).

2015. jún. 18. 02:23
 35/44 anonim ***** válasza:

Kérdező:

Az idézett mondatban nem érzed az iróniát. Talán ebben a szórendben kicsit nehéz is.

2015. jún. 18. 04:29
 36/44 anonim ***** válasza:

Csak mert írtad: "érdekel a téma".

Nos, voltak sokan, akik próbáltak segíteni. A Yad Wasem nem könnyen osztogatja a Világ Igaza díjat, mégis 823 magyar kapott 2015. jan. 1-ig. A többségnek eszébe sem jut(ott), hogy akár ők is megkaphatták volna, másrészt -egyébként is-, de ma már főleg nagyon nehéz bizonyítani.

"A Világ Igaza (vagy másképpen Népek Igaza, angolul: Righteous Among the Nations, héberül: חסיד אומות העולם ) a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. 2015. január 1-jéig összesen 823-at ítéltek oda magyar állampolgároknak.

A Jad Vasem intézet a holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékhatósága, amely azokat a nem zsidó embereket tünteti ki, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt."

Úgy mondanám 44-ben a többség meg lett félemlítve egy hangos kisebbség álltal, ezek voltak a nyilasok akiket a bevonuló németek segítettek hatalomra.

A Nyilaskeresztes pártot 1937-es megalakulása után többször betiltották, vezetőit letartóztatták, börtönbe csukták. Még 1944. augusztus 24-én a Sztójay-kormány is betiltotta. Ezután „Hungarista Mozgalom” néven két hónapig illegálisan működtek, mígnem 1944. október 15-én este, nem sokkal Horthy Miklós lemondatása, majd letartóztatása után újjáalakult és puccsal magához ragadta a hatalmat. A nyilas karhatalmisták még aznap este a Dunába lőttek munkaszolgálatos zsidókat a budapesti Lánchídnál és Margit hídnál.

1945. január 8-án a svéd követség Üllői úti épületéből a nyilasok 154 embert elhurcoltak a Duna-part irányába (Cipők a Duna-parton). Fegyveres rendőrök a svéd követség alkalmazottjának, Szabó Károlynak a vezetésével kiszabadították az üldözötteket.

Korányi Erwin 2006-ban megjelent életrajzi könyvében megemlékezik 1945. január 8. éjszakájáról amikor megmenekült a nyilasoktól, a Dunába lövéstől. „Váratlanul megjelent rendőrök fegyvert fogtak a nyilasokra. Az egyik magas rangú rendőr Szalai Pál volt, aki Wallenberggel együttműködött. A másik rendőrtiszt a bőrkabátos Szabó Károly.”

Mindezek már a legvadabb nyilas terror alatt történtek.

2015. jún. 18. 05:44
 37/44 anonim ***** válasza:
Igen,az általad leírtakról olvastam már korábban is.Ahogy arról is,hogy sokan próbálták menteni a zsidókat.De azért a nyilasok is magyarok voltak,nem?És végülis az eredetileg pont őrájuk vonatkozott a kérdés.Nekem csak azzal van bajom,hogy egyre többen próbálják elhitetni,hogy a magyarországi zsidók sorsáért csakis a németek felelősek.Én nem egészen így látom.Tib ori Szabó Zoltántól azért nem írok könyvcímet,mert folyóiratokban (História,Beszélő,stb.) olvastam részleteket több könyvéből,így nem tudom,hogy konkrétan melyikben írta,de ha csak a neten rákeeresel a nevére,ott is hamar "bele lehet futni",hogy már a magyar bevonulás után,1940-41 környékén zsidók deportálásáról,kivégzéséről ír. Nyilvánvaló,hogy a tömeges deportálások a német megszállás után történtek,de azért már évekkel előtte is voltak ilyen események.
2015. jún. 18. 16:38
 38/44 anonim ***** válasza:
A vasgárdistákról szintén olvastam,csak engem magyarként jobban foglalkoztatnak a nyilasok,mint romániai "testvéreik".
2015. jún. 18. 16:40
 39/44 anonim ***** válasza:

A nyilasok magyarok, szlovákok, svábok, stb. voltak. Természetesen többségében magyarok.

De amiről itt szó van, hogy a teljes magyarásgot teszik felelőssé -sőt még a következő nemzedékeket is- egy kisebbség bűneiért, mely kihasználta a lehetőséget (a német megszállást). -Én legalábbis így érzem, s nem ahogy te írod: "egyre többen próbálják elhitetni,hogy a magyarországi zsidók sorsáért csakis a németek felelősek".

T. Szabóval kapcsolatban nem találtam az idézetteket. Biztos, hogy voltak túlkapások (lásd Újvidék), de korábbi magyar területről történt deportálást nem találtam (Kamenec-Poddolszkijól 28-ban írtam). Pontosan azért menekültek nagy szában Magyarországra a környező országokból -még Németországból is- az üldözöttek, mert '44 májusáig (pontosaban a német megszállásig) itt viszonylagos biztonságban voltak. A német megszállást, s Horthy fiának elrablását követő "bénultságban" kezdődtek a deportálások, majd augusztusban Horthy leállította. Mint írtam, csak Horthy elhurcolása, és a nyilas puccs után folytatódott.

Senki nem tudta, hogy mi történik az érintettekkel. Még maguk az érintettek sem hittek eleinte az Auswitzi jegyzőkönyveknek. A marhavagon ügy -mai szemmel nézve- borzalmasnak tűnik. Abban az időben azonban különböző menekülteket, katonákat stb. szállítottak "marhavagonokban".

(Katonaként gyakorlatra még én is utaztam kb. 14 órát ilyenben, "kissé groteszk" de kényelmesebb volt, mint odafelé személyvagonban - egyszerűen, csak mert le tudtunk feküdni, sátorlapot a fejünk alá, s pokróccal betakaróztunk. Személyvagonban aki a csomagtaróban feküdt, a kereszt-tartók miatt egy szemet sem aludt, de a többségnek még ez sem jutott - az ülések között rádléptek, a folyosót nem lehetett eltorlaszolni, stb.)

2015. jún. 18. 17:27
 40/44 anonim ***** válasza:
Kicsit utánakerestem,mert már attól tartottam,rosszul emlékszem(végülis nem mostanában olvastam).Tibori Szabó Zoltán:"Kettős kisebbségben"(História 2004).Ezzeé a címmel meg lehet találni az általam írtakat.A környező országokból már 1939-41-ben 10-20ezer zsidó menekült Magyarországra és elsősorban épp őellenük(az állampolgársággal nem rendelkező zsidók ellen) irányult az a "begyűjtés", melynek áldozatait(magyar állampolgárságú zsidókkal együtt) átadták a németeknek. Ők végezték Kamenyec-Podolszkijnál.T.Szabó Zoltán szerint például észak-erdélyiek is voltak köztük.Egyébként ezzel az egész dologgal épp az a legnagyobb gond:van aki az egész magyarságot bűnösnek akarja láttatni és van aki teljesen vétlennek mindenben.Szerintem pedig egyik sem igaz.Részemről ennyit tudtam leszűrni az "összeolvasott" dolgokból.Midenestre a mai napig van látható eredménye a történteknek,mert a különféle "kommentelős" oldalakon,nehéz olyan témát találni(legyen az politika, sport,bulvár,vagy bármi más),ahol ne botlana bele az ember néhány "lelkesen zsidózó úriemberbe".
2015. jún. 19. 10:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!