Miért van az, hogy a falvak 10-15 év alatt szinte teljesen kihaltak?
Most 24 éves vagyok. Egy 1000 fős faluból származom ami mondjuk elég messze van a megyeszékhelytől. Bp.-re jártam BSC-re, MSC-t külföldön végeztem.
A történet lényege, hogy kb. 10-15 évvel ezelőtt még telis tele volt fiatallal a falu, akármikor kimentél az iskolaudvarra, szinte tömeg volt, meg amúgy is nagy volt az élet a faluban. Jelenleg pedig ilyen "szellemfalu" feelingje van. Szó szerint: Egyetlen árva fiatal sincs már ott, mind elmentek városba vagy külföldre élni. Egyetlen egy sincs. Csak nagyon öregek vannak meg egy-két 40-50 körüli közmunkás.
(Hozzáteszem már én sem lakok ott egy jó ideje nyilván)
Miért változik ilyen irányban a világ?
Én alapvetően ott látom a "problémát", hogy a falvakban nincsen munkalehetőség, vagy, ha van is nem feltétlenül elég/megfelelő a fiataloknak.
Kérdezzd meg magadat, te miért nem maradtál ott a faluban?
Illetve, ugye a kaptilaizmus alapvetően a versenyre épül, ami a falvakban a legtöbbször nem valosúl meg.
Teszem azt, ha van két kis élelmiszer bolt, akkor azok simán tudják manipulálni az árakat.
Másrészt általában a falvakban nem az értelmiség él.. (Ezzel nem lenézem őket) Például egyik ismerösöm faluból származik és az egész 5000 fös faluban 3 ember van akinek felsőfokú képzettsége van. A mai fiatalok nagy többsége pedig alapvetően a felsőfokú tanulmányok felé veszi az irányt.
A városiasodás vagy urbanizáció világszerte megfigyelhető folyamat.
Egyrészt a mezőgazdaság az elmúlt 100 évben erősen gépesítetté vált, így annyi embernek már nem kell a földek közelében laknia. A közlekedés is fejlődött, így még akinek a munkája faluhoz is kötődik, az is ingázhat a városból.
A városok pedig magasabb szintű szolgáltatásokat tudnak nyújtani, ott vannak a hivatalok, több a munkalehetőség, ezért célszerűbb lesz városokba költözni.
Ahogy írták előttem, egyes esetekben még a városba költözés sem a legkedvezőbb, vannak szakmák, amikkel ha az ember haladni akar, szinte csak a fővárosban tud érvényesülni, mert pl. a nemzetközi cégek központjai ott vannak.
Az utolsó két válaszoló bizonyára Pest megye valamelyik településén él, legalábbis itt jellemző néhány falura/községre a lakosság növekedése, különösen Budapest agglomerációjában. Ennek oka az, hogy sokan költöznek ki Pestről, ill. sokan költöznek más régiókból "Pestközelbe". Ez a lakásárakban is megmutatkozik: kb. ahogy távolodunk Pesttől, úgy csökken az ingatlanok ára; fontos befolyásoló tényező még az adott település infrastruktúrája és a közlekedés.
Pl. ott van Veresegyház, ami egy "koszos kis falu"-ból vált egész jó kis várossá az elmúlt évtizedekben; aztán Érd, ami nem tudom, mióta város, de igencsak sokat fejlődött minden szempontból; vagy Dunakeszi, ami régebben egy közepes méretű (vagy inkább kis-) város volt, manapság meg már kb. a duplája a lakosság száma a rendszerváltáskoriénak.
De itt is vannak városok és falvak, ahol a lakosság száma stagnál vagy csökken, és az eleve nagyon alacsony létszámú települések esetében (mondjuk 1000 fő alatt) ez előbb-utóbb tényleg elnéptelenedéshez fog vezetni.
A munkalehetőségekről és a kereskedelemről már írtak előttem, én egy másik tényezőt említek, ami a fiatalok és a középkorúak számára mindenképp nagy vonzerővel bír (bár szerintem sok idősnek is): a szórakozási lehetőségek, a kulturális események, szóval színház, mozi, koncertek, vendéglátóhelyek, könyvtárak stb. Itt, a környékben van sok kis falu, amelyekben szinte semmi program nincs (max. néha a "művelődési házban", már ha van...), így a környező nagyobb településekre járnak be szórakozni.
Aztán még egy: az oktatás. A falvakban van 1, azaz egy darab általános (vagy még az se), és kész, nincs választási lehetőség. Ha valakinek nagyon nem tetszik a helyi suli, utazgathat be valamelyik közeli városba (sokan csinálják), ha egyáltalán felveszik. (Mert elvileg szabad iskolaválasztás van, de gyakorlatilag a "körzeten kívülieknek" elég kevés esélye van bejutni.) Középiskolába meg mindenképp ingázni kell, az meg fárasztó; felsőoktatásról meg már ne is beszéljünk.
Szóval a kis falvakban egyszerűen "kényelmetlenebb" élni sok szempontból, ezért mennek el máshova az emberek. Persze megvannak az előnyei a falusi életnek is, bár ez egyéni ízlés kérdése.
Én pl. mindig is nagyvárosokban éltem, és hiába előnynek tartom a csendet, a tisztaságot, a természet közelségét, tehát ezek miatt szívesen élnék falun, de a fentebb leírtak miatt meg nem. Vagy pl. el nem tudnám képzelni, hogy csak egy orvos és egy fogorvos van (már ha van egyáltalán), így szintén nincs választási lehetőség, és akkor a szakrendelőket vagy kórházat még nem is említettem; sok helyen nincs rendőrség, tűzoltóság, mentők; vagy hogy nincs gyógyszertár (tudok ilyen falvakat is a közelben); vagy kiborulnék attól, hogy nem lehet normálisan bevásárolni, mert csak két-három kisbolt van, természetesen horror árakkal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!