Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért kötelező a nyelv a...

Miért kötelező a nyelv a diplomához? Ha nem lenne kötelező, a lusta egyetemisták úgysem tanulnának nyelvet és nem tudnának kimenni külföldre

Figyelt kérdés

2015. ápr. 23. 11:09
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
100%

Azért azok, akik kimentek külföldre, most hálásak lehetnek, hogy kellett a nyelv a diplomához. Valamit legalább tudnak gagyogni és nem egy nyelvtanfolyammal kellett kezdeniük a kivándorlást.

Ha meg tudnának itthon élni, eszükbe nem jutna kimenni, akárhány nyelvet tudjanak is.

2015. ápr. 23. 16:21
 32/38 anonim ***** válasza:
81%

Aki nem beszél legalább egy nyelvet az nem tud szakirodalmat se olvasni. Ez diplomás munkakörben elengedhetetlen. Az, hogy a végzettek jó része nem is használja a nyelvet a munkája során az nem a munkakör hibája, hanem a munkavállaló hozzáállása nem kielégítő.

Én mindenkinek azt javaslom, hogy menjen el külföldre. A mester legények annak idején is körbejárták az akkor körbejárható világot tanulni. Egy részük haza fog térni és hozza a tudást magával.

Kérdezőnek sem kell diplomásnak lennie, hogy elmenjen dolgozni külföldre. Nyelvet meg a gyerek is meg tud tanulni. Ehhez nem intelligencia kell, hanem hozzáállás. Ha nem megy könyvből, akkor nyelvi közegben menni fog. Legjobb módszer a szexuáldidakta (egy külföldi barátnő vagy barát).

Akinek fontos a cél az megoldást talál. akinek nem fontos az kifogást.

2015. ápr. 23. 17:30
 33/38 anonim ***** válasza:
100%
Igen kedves 17:30. Csak az a baj, hogy nem jönnek haza... minek is? Töredék fizetésért?
2015. ápr. 23. 17:47
 34/38 anonim ***** válasza:
79%

Kérdező, magyarul is megtanultál, nem?

Más nyelven is meg tudsz. Nem kell a lustaságot a diszlexiára fogni. Ráadásul a betűket sem keverted össze az írásodban.

2015. ápr. 24. 02:58
 35/38 anonim ***** válasza:
100%
Hagyd, éppen a harmadik műszakját tolja a hős sztahanovista, miközben a rohadt egyetemisták, csak a napot lopják :D :D
2015. ápr. 24. 07:06
 36/38 anonim válasza:
59%

1,Nem a nyelv kötelező,hanem a (min.)középfokú,C típusú (írásbeli + szóbeli)akkreditált (Magyarországon is elfogadott)nyelvvizsga(bizonyítvány).Általában elég az általános is,de vannak olyan helyek,ahol kötelezően kell egy szakmai is.

2,Azért kötelező,mert ez a jogszabály és jogállamban a jogszabály a fontos.A jogállam leveszi az emberek válláról a (logikus)gondolkodás terhét és csupán élvezni kell a jogszabályok alkotta szabadságot.A jogszabályokat pedig komoly,művelt emberek hozzák.Ha nem lennének azok,vajon hogy is hozhatnának jogszabályokat...

3,A lényeg,hogy tanulni kell.Vagy azt az adott nyelvet,vagy pedig azt,hogy hogy kell csalni.Természetesen az utóbbi büntetendő cselekménynek minősül,feltéve persze ha kiderül és még nem évült el a dolog.Ha kiderül és még nem évült el az ügy,akkor dádá lesz.Ha kiderül,de már elévült,akkor meg lehet tartani a nyelvbizit.

2015. ápr. 24. 10:12
 37/38 anonim ***** válasza:
0%

"Aki nem beszél legalább egy nyelvet az nem tud szakirodalmat se olvasni. Ez diplomás munkakörben elengedhetetlen. Az, hogy a végzettek jó része nem is használja a nyelvet a munkája során az nem a munkakör hibája, hanem a munkavállaló hozzáállása nem kielégítő."

Milyen szakirodalmat olvasson idegennyelven mondjuk egy könyvelő, aki pénzügy-számvitelt végzett? Vagy egy társadalombiztosítási és igazgatási szakon végzett? Egyáltalán, gyakorlatilag bármelyik élő idegennyelvből lehet nyelvvizsgát tenni, ahol nem, ott is sokból lehet választani, pl. az ENSZ BT hivatalos nyelveiből is, ilyen az arab és a kínai. Tegyük fel, teszek egy arab nyelvvizsgát, szerinted milyen szakirodalmat fogok olvasni arabul? Vagy kínaiul? Vagy portugálul? Mondjuk pl. jogászként vagy büntetésvégrehajtási nevelőként?

Meg ilyet hülyeséget, hogy a munkáltató hozzáállása nem kielégítő? Mihez jóember? Mihez? Vagy szükség van a nyelvre az adott helyen adott munkakörben vagy nincs. Ez nem a főnök hozzáállása!

Szerintem aki ilyet mond, hogy diplomás munkakör betöltéséhez elengedhetetlen a szakirodalom olvasása, az le van maradva úgy 30 évvel vagy egyáltalán tisztában sincs azzal, hogy milyen dolgozni, meg mik azok a "diplomás munkakörök".

2015. ápr. 25. 01:54
 38/38 anonim ***** válasza:
0%

Egyébként még hozzátenném, hogy annak idején úgy mentem egyetemre, hogy volt egy felső és egy középfokú nyelvvizsgám, amire szépen ki is adták a diplomát.

Az egyik oktatónak az első évben fixa ideája volt, hogy mindenkitől kikérdezte, hogy milyen nyelvet beszél, és adott nekünk az adott nyelven jogeseteket, meg leírásokat, hogy olvassuk el, meg foglaljuk össze magyarul a lényeget. Hát ne mondjam, hogy amiből középfokú nyelvvizsgám volt, abból szinte semmit sem értettem a szaknyelvi szövegből, amiből felsőfokú, ott meg órákig szótáraztam, mert szinte csak a kötőszavakat értettem és akkor én még jól álltam, mert én olyan helyről jöttem, ahol komolyan vették a nyelvtanulást, volt mire építkeznem, de hát a szakirodalom, meg a szakmai szöveg az köszönőviszonyban sincs azzal, amit az iskolában meg a nyelvtanfolyamon tanítanak. Sokszor még a nyelvtanár sincs tisztában egy rakás szakmai kifejezéssel, nem hogy megtanítsa.

Szakirodalmat nem fog nyelvvizsga birtokában olvasni. Olvashat viszont a hobbikról, a családtagokról, a nyaralásról, az éltelek elkészítéséről, a focimeccsről, a green peace tevékenységéről konyhanyelven, meg útbaigazíthatja a külföldieket stb. mert a nyelvvizsga erre készít fel, de ennek meg a szakmájához meg a szaktudásához semmi köze a világon.

Az egyetem alatt nem szükséges a külföldi anyagok olvasása, sőt ha időben gyakorlati helyet keresel magadnak és rendesen tanulsz, akkor rá se nagyon érsz, van bőven magyar anyag, amibe belemerülhetsz és annak még értelme is több van, mivel erre az országra és erre a piacra készülsz. Aki meg megkapja a diplomáját szintén kitűnően el fogja látni a munkáját így, főleg, ha nem akar kutatni, szakirodalmat meg idegennyelven akkor olvas majd, ha mazochista lesz, főleg, ha amúgy sem gyakorolja a nyelvet, akkor a hétköznapi tudása is szépen hanyatlik, nemhogy fejlődne, meg kiteljesedne. Egy dolgozó ember, mikor 8-10 óra munka, meg esetleg másfél-másfél óra utazás után hazaér nem fogja elővenni a külföldi szakirodalmat, amit jó eséllyel meg sem ért, és nem kezd el energiát ölni abba sem, hogy megértse, mert minek?

Persze, lehet itt ilyen hülyeségeket összehordani, hogy szellemi kiteljesedés, meg általános műveltség, meg szakirodalom tanulmányozása meg ilyesmi, de ez nem a valóság és a nyelvvizsgakövetelménynek ehhez a világon semmi köze, azon kívül, hogy az esetek nagy részében csak arra jó, hogy legyen, de másra nem. A diploma ma már nem olyan, mint az 1800-as években, hogy a világfi kiművelt elit szerez olyat, akik idegen nyelven vitatkoznak fontos helyeken mindenféléről, amit idegen nyelven láttak, hallottak, olvastak. Lassan a titkárnőnek is kell valamilyen diploma, de ha nem is követelmény, előny, pedig titkárnő diploma nincs, meg titkárnő szakirodalom sem.

Azóta fejlődtem annyit nyelvből, hogy szinte anyanyelvi szinten beszélem, de azért, mert a szűk családomon kívül, meg néhány internetes fórumon kívül már sehol sem a magyart használom, mivel a hobbim, a barátaim és a munkám nyelve már nem ez. De így visszagondolva a felsőfokút most lehet nehezebben tenném már le, mert a középfokú vizsgára készülő ismerősöm néha kér tőlem segítséget, de sokszor csak nézek rá, hogy én elhiszem, hogy a tanár ezt mondta, de nem így használjuk...

2015. ápr. 25. 15:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!