Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kicsit nem röhejes már, hogy...

Kicsit nem röhejes már, hogy a felsőoktatás finanszírozása tekintetében eddig se voltunk valami kiemelkedő helyen az EU-ban, de a fidesz intézkedései miatt a legaljára kerültünk? Orbán tényleg azt hiszi pénz nélkül lehet valami versenyképes?

Figyelt kérdés

"A 2010 óta bekövetkezett változások leglényegesebb pontja Kenesei szerint egyértelműen a költségvetés drasztikus megvágása volt. Máig csodálja, hogy a felsőoktatási szféra miért nem kelt ki egyemberként az elvonások ellen.

Az elvonások előtt a GPD 1,1 százalékát szánta a magyar állam a felsőoktatás finanszírozására. Azzal sem voltunk az OECD-országok élmezőnyében. Mostanra ez 0,5-0,6 százalék lett. Ezzel Európa legalján vagyunk.

A kormány ugyan folyamatosan ígér mindenféle pénzeket a felsőoktatás számára, de ezek pályázatos alapon szétszórt EU-s források, nem érdemi segítség. Ahhoz ugyanis strukturális támogatás kéne. Erről pedig nincs szó a kormánystratégiában sem.

„Csak egy példa. Versenyképes európai oktatást akarunk? Egy belépő tanársegéd fizetése bruttó 179 ezer forint. Ezt most hirdessük meg a világban? Minőségileg még jók vagyunk, de nyolc éve változatlan kezdőfizetésekkel ezt sokáig nem lehet fenntartani.”"

[link]

2015. ápr. 17. 08:40
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy hiszi.

Pont azért lop annyit, hogy vagyonban fel tudja venni a versenyt a többiekkel.

"Mindenki annyit ér, amennyije van."

2015. ápr. 17. 08:44
 2/29 anonim ***** válasza:
100%
De mi nem is EU-s jóléti állam akarunk lenni, hanem keleti, munkaalapú társadalom. Itt dógozni kő, nem tanúni!
2015. ápr. 17. 09:00
 3/29 anonim ***** válasza:

Nem röhejes.

Magyarország egy ilyen hely.

Megszokhattad volna már.

2015. ápr. 17. 09:04
 4/29 anonim ***** válasza:
100%
Nemzetünk színe-virága a Puskás Ferenc Futball Akadémia hallgatója, a többi meg le van...!
2015. ápr. 17. 09:15
 5/29 anonim ***** válasza:
Le van pancsózva!
2015. ápr. 17. 09:33
 6/29 anonim ***** válasza:
100%

Az oktatás hosszú távú befektetés. A mostani erőforrás elvonások nem most, hanem 10-20 év múlva jelentkeznek. Akkor meg már ki fog emlékezni arra, hogy most ki mit csinált?

És az iskolások meg nem egy erős szavazótábor.

2015. ápr. 17. 09:45
 7/29 anonim ***** válasza:
0%

Nem a műszaki képzésektől vették el és nem is az orvosképzéstől a pénzt. A sokmillió büfé-ruhatáros "diploma oszt jóvan" képzésektől vették el a támogatásokat.

Milyen tekintetben került az oktatásunk Európa legaljára? Mert GDP arányosan keveset költünk rá?

Ne várjunk már sokszázezer forintos kezdő fizukat a közszférában... Ki keres ebben az országban ennyit?

Nekem a kezdő bruttóm volt 200 ezer és akkor én termelő mérnök voltam, akiből majd lesz a sokmilliárd adóbevétel, mert egy középsulis tanár meg óvodapedagógus vagy egy tanársegéd ló×asz adóbevételt nem fog termelni.

Versenyképes fizetés = osztrák fizetés... Az EU legjobb gazdaságának fizetését csak úgy mellényzsebből fizessük ki. Persze az építőmérnök továbbra is dolgozznak szarbérért, nehogy megugorjanak az árak, és beálljon a nagymagyar jólét amit orbán puszta dührohamból nem ad ki a népnek pedig simán megtehetné.

2015. ápr. 17. 11:04
 8/29 A kérdező kommentje:

"Nekem a kezdő bruttóm volt 200 ezer és akkor én termelő mérnök voltam, akiből majd lesz a sokmilliárd adóbevétel, mert egy középsulis tanár meg óvodapedagógus vagy egy tanársegéd ló×asz adóbevételt nem fog termelni. "

A 200 bruttó nem sok. Annyit majdnem egy tanár is megkap. Szakterületem hasonló a kezdő bér (200) csak nettóban.

2015. ápr. 17. 11:09
 9/29 anonim ***** válasza:
0%
pontosan... akkor most miért a közalkalmazottak keressenek elugró összegeket, amikor a piacon se fizetnek ennyit?
2015. ápr. 17. 11:15
 10/29 A kérdező kommentje:
És most a közszférában dolgozók fizetésének mi köze ahhoz, hogy fele annyit költünk felsőoktatásra mint a kormányváltás előtt?
2015. ápr. 17. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!