Kicsit nem röhejes már, hogy a felsőoktatás finanszírozása tekintetében eddig se voltunk valami kiemelkedő helyen az EU-ban, de a fidesz intézkedései miatt a legaljára kerültünk? Orbán tényleg azt hiszi pénz nélkül lehet valami versenyképes?
"A 2010 óta bekövetkezett változások leglényegesebb pontja Kenesei szerint egyértelműen a költségvetés drasztikus megvágása volt. Máig csodálja, hogy a felsőoktatási szféra miért nem kelt ki egyemberként az elvonások ellen.
Az elvonások előtt a GPD 1,1 százalékát szánta a magyar állam a felsőoktatás finanszírozására. Azzal sem voltunk az OECD-országok élmezőnyében. Mostanra ez 0,5-0,6 százalék lett. Ezzel Európa legalján vagyunk.
A kormány ugyan folyamatosan ígér mindenféle pénzeket a felsőoktatás számára, de ezek pályázatos alapon szétszórt EU-s források, nem érdemi segítség. Ahhoz ugyanis strukturális támogatás kéne. Erről pedig nincs szó a kormánystratégiában sem.
„Csak egy példa. Versenyképes európai oktatást akarunk? Egy belépő tanársegéd fizetése bruttó 179 ezer forint. Ezt most hirdessük meg a világban? Minőségileg még jók vagyunk, de nyolc éve változatlan kezdőfizetésekkel ezt sokáig nem lehet fenntartani.”"
Dehogy hiszi.
Pont azért lop annyit, hogy vagyonban fel tudja venni a versenyt a többiekkel.
"Mindenki annyit ér, amennyije van."
Nem röhejes.
Magyarország egy ilyen hely.
Megszokhattad volna már.
Az oktatás hosszú távú befektetés. A mostani erőforrás elvonások nem most, hanem 10-20 év múlva jelentkeznek. Akkor meg már ki fog emlékezni arra, hogy most ki mit csinált?
És az iskolások meg nem egy erős szavazótábor.
Nem a műszaki képzésektől vették el és nem is az orvosképzéstől a pénzt. A sokmillió büfé-ruhatáros "diploma oszt jóvan" képzésektől vették el a támogatásokat.
Milyen tekintetben került az oktatásunk Európa legaljára? Mert GDP arányosan keveset költünk rá?
Ne várjunk már sokszázezer forintos kezdő fizukat a közszférában... Ki keres ebben az országban ennyit?
Nekem a kezdő bruttóm volt 200 ezer és akkor én termelő mérnök voltam, akiből majd lesz a sokmilliárd adóbevétel, mert egy középsulis tanár meg óvodapedagógus vagy egy tanársegéd ló×asz adóbevételt nem fog termelni.
Versenyképes fizetés = osztrák fizetés... Az EU legjobb gazdaságának fizetését csak úgy mellényzsebből fizessük ki. Persze az építőmérnök továbbra is dolgozznak szarbérért, nehogy megugorjanak az árak, és beálljon a nagymagyar jólét amit orbán puszta dührohamból nem ad ki a népnek pedig simán megtehetné.
"Nekem a kezdő bruttóm volt 200 ezer és akkor én termelő mérnök voltam, akiből majd lesz a sokmilliárd adóbevétel, mert egy középsulis tanár meg óvodapedagógus vagy egy tanársegéd ló×asz adóbevételt nem fog termelni. "
A 200 bruttó nem sok. Annyit majdnem egy tanár is megkap. Szakterületem hasonló a kezdő bér (200) csak nettóban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!