Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A magyar emberek többsége...

A magyar emberek többsége miért pénzügyi analfabéta?

Figyelt kérdés

Tisztelet a kivételnek.

Én kötelezővé tenném az alapszintű közgazdaságtan oktatását az iskolákban, mert sokszor elcsodálkozok azon, hogy egyes emberek mennyire sötétek pénzügyileg.

Mikre értem:

~ A hitelre ajándékpénzként tekint.

~ Ha felmerül egy kisebb kiadás, egyből rohan a bankba hitelért.

~ Köpködi a bankokat, amikor vissza kéne a hitelt fizetni, amit bő kezűen felvett.

~ Fogalma sincs róla, hogy mi az a kamat.

~ Fogalma sincs róla, hogy mi az a törlesztőrészlet.

~ A gazdaság legalapabb ismeretei hiányoznak, ezért sokan bedőlnek a "rezsicsökkentésnek".

~ Sokan el se olvassák az eléjük tett szerződést, át se nézik, csak odavágják a nevüket és kész.

~ Sokan úgy vesznek fel hitelt, hogy "majd lesz valahogy".

~ Mindenféle kamu gyűjtésnek/cégnek/adománykérőknek bedőlnek, utána sem néznek, hogy vajon valós-e az egész.

~ A hitelt hitellel törleszti, mert az első hitelre nem volt pénze.

stb.

Miért van ez így? Ausztriában sokkal jobban értenek az emberek ezekhez, pedig ott sem kötelező a gazdaságtan. Néha elképedek az ilyeneken, hogy TV-t akar venni, felvesz hitelt, majd sír meg tombol, hogy a bank kamatostul visszakéri a pénzt.

Vagy akinek nincs mondjuk 30ezer FT-ja havonta a hitelt visszafizetni, ezért rohan a bankba felvenni még 1 hitelt, hogy az elsőt kifizesse, utána meg csodálkozik, hogy nem 30ezer FT kell havonta, hanem 50.

Miért ilyen sok ember?

Nektek van ilyen ismerősötök? Ők miben pénzügyi analfabéták?

2015. ápr. 10. 09:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
Népszerű tévhit, hogy a magyar ilyen buta, olyan buta, sajnos nem az. A tömegember csak a saját életével foglalkozik, teljesen mindegy, hogy melyik országot nézed, a világban. Keveseket érdekel mélyebben a világ működése. Vegyünk egy példát: Hány itteni kommentelő tudja, hogy hogyan működik az internet? Szerintem sokan azt sem tudják, hogy a HTML mit jelent, mégis használják a netet.
2015. ápr. 10. 10:08
 12/22 anonim ***** válasza:
22%

"Szerintem sokan azt sem tudják, hogy a HTML mit jelent, mégis használják a netet."

De ettől nem megy tönkre az életed. Viszont attól igen, ha nem tudsz a pénzzel bánni.

Az alap közgazdaság tanítása talán túlzás, de egy szemlélet-nevelés nem ártana: hogyan kell spórolni; mire szabad hitelt felvenni és mire nem; hogyan ne költsd el a fizetésed az utolsó fillérig; stb.

2015. ápr. 10. 10:12
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Nanana, azért szemléletet pont ne oktassanak a gyereknek, ha lehet. Oktassanak tényeket, matekot, Marshall-keresztet, mittudomén. Aztán majd a gyerek eldönti, amikor felnő, hogy milyen szemlélet mentén kívánja élni az életét.
2015. ápr. 10. 10:25
 14/22 anonim ***** válasza:
70%

hát amik-mak az aminek se füle se farka...

hameg már itt járunk szinten minden bsc-n kötelező, azátn mennyire is értünk a pénzügyekhez

2015. ápr. 10. 10:31
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Pont annyira, amennyire mindenki a rövidtávú memóriájába vágja be vizsga előtt, ahonnan utána nyomtalanúl elillan a tudás. Legalábbis én annak idején így csináltam, és minden évfolyamtársam is. :D

Évekkel később jutott újra eszembe és elővettem a témát. Amikor megporóbáltam megérteni, hirtelen kinőtt a füle meg a farka, sőt az is, hogy hol tudom lefordítani a saját kis életemre.

2015. ápr. 10. 10:45
 16/22 anonim ***** válasza:
89%

"Közgazdasági diplomám van és pénzügy mesterre járok jelenleg, de a munkámnak semmi köze a befektetésekhez/hitelezésekhez/biztosításokhoz.

..A munkám abból áll, hogy az adott cégnek a devizaárfolyamok alakulásából fakadó kockázatát kezelem"

7-es ha a világelit bevezeti a világpénzt, akkor megszűnnek az árfolyamok és te munka nélkül maradsz. Tanulj hozzá még valami olyat mesterséget, ami 200 éve is mesterség volt és valamilyen gazdasági összeomlás esetén is hasznosítani tudsz.

Ez esetben az a pénzügyi szaktudás sem fog túl sokat érni, amiért a kérdező annyira aggódik.

2015. ápr. 10. 14:17
 17/22 anonim ***** válasza:
94%

Azért mert a pénzügyi rendszer a "kamatos kamat" elvén működik.

Ha ezt ki lehetne kapcsolni a rendszerből, megoldottuk a feladatot. Erre már voltak kísérletek, de az érdekelt pénzügyi körök természetesen ellenérdekeltek, mivel ez az emberek érdekét szolgálná az ő érdekük helyett.

2015. ápr. 10. 14:23
 18/22 anonim ***** válasza:
81%

"ami 200 éve is mesterség volt"

Pénzügy és bankok 200 éve is voltak, sőt az egyik legősibb találmánya az emberiségnek egy közös csereeszköz a kereskedésben. Szóval TamásTóth-ért én a helyedben nem aggódnék (meg mondjuk akkora világösszeomlás sem volt soha, hogy a pénz eltűnt volna, vagy ha el is tűnt pl. világháború utáni hiperinflációk, akkor is néhány hónap múlva visszaállították), szóval ha újra ökrös szekérrel fogunk járni, én mondjuk az autószerelőket jobban féltem, a pénzügyesek akkor is feltalálnák magukat, ha visszaküldenénk őket a középkorba.

2015. ápr. 10. 15:08
 19/22 anonim ***** válasza:
14%
Ecséém mennyi okostojás van itt
2015. ápr. 10. 17:33
 20/22 TamásTóth ***** válasza:
100%
Az, hogy most ezzel foglalkozom, nem jelenti azt, hogy mást nem tudnék csinálni. ugyan azon a helyen ahol dolgozom foglalkoznak vállalati kötvénykibocsátással, Cash "management"-tel, Interest-ekkel, és persze ott van az egész riporting rész, amire mindig szükség lesz. Tudod a pénzügyi beszámolók nem készülnek el maguktól. Ha te azt látod, hogy a "szemét" külföldi multi 1 milliárd nyereséget csinált M.O-n azt is pénzügyesek/számvitelesek számolják ki. A pénzügy mindig is szerves része volt a gazdaságnak, ha akár a középkorra tekintesz vissza, akkor is voltak kereskedők, voltak "bank" kezdemények, voltak hitelezések. A mai világban meg elképzelhetetlen, hogy akár egy kis kkv-nak ne legyen pénzügy/számvitelhez értő embere.
2015. ápr. 10. 18:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!