Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most akkor Horthy Miklóst a...

Most akkor Horthy Miklóst a jó szándék vezette vagy pedig a nyakát akarta megmenteni?

Figyelt kérdés

[link]

"„Nekünk magyaroknak ezer éve nincs folt a becsületünkön." Horthy Miklós, 1944. március 19-én

„…kijelentem, hogy sem a magyar hatóságoknak, sem egyetlen magyar embernek a kezéhez egyetlen csepp zsidó vér nem tapad." Imrédy Béla, 1944. július 9-én,

A deportálások befejezése után a két kijelentés között – hivatalos német adatok szerint – 437 402 magyar állampolgárt deportáltak Magyarországról, a teljes vidéki zsidóságot. Tragédiájukért sokan ma is az SS különítményeseit és magyar kiszolgálóikat teszik felelőssé. A dokumentumok alapján arra következtethetünk, hogy az áldozatok elhurcolására és nagy többségük elpusztitására Horthy és Hitler megállapodása keretében került sor. Az alku értelmében a megszállt Magyarország annál előbb kapta volna vissza a szuverenitását, minél gyorsabban teljesíti Hitler igényeit, köztük a zsidóság „maradéktalan" deportálását. Horthy nemcsak tudta, mi lesz a „munkára" elhurcoltak sorsa, de „jó emberei" szerint siettette is a „galíciai zsidók" kiszállitását az országból. Álláspontja a zsidókérdésben akkor változott meg, amikor júniusban rájött arra, hogy Hitler nem tartja be az ígéretét, sőt a budapesti zsidóság elszállítását is követeli. Horthy ekkor döbbent rá – az egyre szélesebb körű tiltakozások és a németek számára katasztrofálisan alakuló hadi helyzet ismeretében –, hogy a történtekért a győztesek őt is felelősségre vonhatják. A dokumentumokból megállapítható, hogy a kormányzó nemcsak humanitárius okokból lépett fel a zsidóság érdekében, hanem a nyakát szerette volna kihúzni abból a kötélhurokból, amellyel először Hitler fenyegette meg."

Minden mai embernek joga van véleményt formálni a történelem egyes(mindegyik)kérdéséről és jómagam úgy gondolom hogy Horthy Miklós a háború végefelé egyszerűen nem megjavult hanem úgy látta hogy menteni kell ami még menthető...-ha ne adj Isten a nácik nem vesztenek Sztálingrádnál Horthy úgy hajbókolt volna tovább Hitlernek mint csuhaj!

2015. febr. 19. 09:31
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

8. válaszoló vagyok

Hidd el kedves kérdező, hogy egy pohár tejföl is rohadt bonyolult tud lenni, ha egy hozzáértő vizsgálja meg. Azaz olyasvalaki, akinek vannak róla ismeretei. Nos az ilyen embert nem azért tartjuk, hogy eldöntse finom étel-e a tejföl, vagy rossz ízű. Én pl. szeretem a tejfölt, Horthy Miklóst meg nem, mert az értékrendje, politikai elvei számora, ballib gondolkodású ember számára nem szimpatikusak. De ettől még nem engedem meg magamnak, hogy kijelentsem róla, hogy úm. egyértelműen negatív figurája a történelmünknek, mert ez nekem méltóságon aluli intellektuális értelemben. Ha te a történelmi ismereteket feleslegesnek tartod, mert "túlbonyolítanak", akkor bocs, félreértettem a kérdésedet, mert azt hittem értelmes beszélgetést kezdeményezel, pedig csak szurkolótábort gyűjtesz.

2015. febr. 24. 17:51
 12/12 anonim ***** válasza:

Ez kérdés...?

Természetesen az utóbbi.

2021. máj. 24. 18:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!