Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért mondatták ezt Istvánnal...

Miért mondatták ezt Istvánnal az, István a király rockoperában?

Figyelt kérdés

"István, a király / Felkelt a napunk

TÖMEG: Isten áldásával István a király!

ISTVÁN: Király vagyok, Uram, a Te akaratodból.

Minden magyarok királya.

És én azt akarom, hogy ennek a népnek

országa legyen.

Veled Uram, de Nélküled.

TÖMEG: Felkelt a napunk, István a mi urunk,

Árad a kegyelem fénye ránk.

Hálás a szívünk, zengjen az örömünk,

Szép Magyarország édes hazánk."

Erről a sorról van szó: "Veled Uram, de Nélküled." Mit jelent ez? Miért "de Nélküled"? Miért kellet a "de Nélküled" szó

2015. jan. 18. 11:05
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
46%

Az előttem szólóknak igazuk van abban, hogy az István, a királynak elég kevés köze van Istvánhoz és a kereszténységhez, és tulajdonképpen a Kádár-rendszerről szól. Bár szerintem azért a szereplőket nem lehet egy az egyben valós embereknek megfeleltetni, hiszen minden szereplő szájába adtak szép számmal olyan mondatokat, amik valójában az aktuális politikai helyzetre tett célzások voltak.

A "Veled Uram, de Nélküled" a keresztények körében egy jól ismert formula, azt jelenti, hogy Isten segedelmében bízom, de nem tőle várom a csodát, hanem magam fogok dolgozni a sikerért, tudva, hogy Isten velem van és segít nekem. Isten segít, de nem teszi meg a dolgomat helyettem - ezt jelenti a keresztényeknél a "Veled Uram, de Nélküled.". Ezt a jól ismert frázist újabb bújtatott célzásként használták az István a királyban, a "nélküled" nyilván az oroszokra, esetleg Kádárra is utalt, ahogy azt akkoriban mindenki nagyon jól értette is.

2015. jan. 18. 15:14
 12/12 anonim válasza:

Egyszer azt énekelte István:

"Törvényeid elfogadtam, de más szolgája nem leszek!"

Ez kb megmagyarázza

2016. jan. 16. 16:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!