Rendszerváltás előtt születettek! Nektek nem tűnik furcsának, hogy a mai magyar kultúra ennyire modern, liberális és Nyugati trendeket követő?
Pl. leadnak valami filmet az amerikai vagy Nyugati mozikban, akkor pár hónap és nálunk is adják, a rádiók az amerikai slágereket nyomatják, illetve magyar filmek is zenék is kezdenek ehhez hasonulni pl. nemrég az a Coming Out homoszexuálisokkal foglalkozó film. Ha elkezdenek Nyugaton árulni valami újfajta tévét, videójáték-gépet vagy ilyesmit akkor rögtön nálunk is megjelenik.
Én a rendszerváltás után születtem, mégis mindig ledöbbent amikor ezzel szembesülök. Én ha kimondom magamnak, hogy Magyarország, egy konzervatív, maga útját járó, keleties ország jut eszembe, ahol a kultúra nem a liberális Nyugat másolásán, hanem őseink tiszteletén, a vidéki élet szépségén, a hazafiasságon és a militarizmuson alapul.
Ha meglátok valami ilyen "modern" dolgot, egy pillanatra idegennek érzem magam a saját hazámban, és arra gondolok, lenne mit tanulnunk Oroszországtól, Törökországtól, Irántól, talán még Észak-Koreától is.
Ti hogyan látjátok ezt? Nagy kulturális sokk volt számotokra a Rendszerváltás? Az általam pozitívnak tartott értékek jobban érvényesültek a Kádár-rendszerben, mint most?
Magyarország Európához tartozik. Ezt persze többször megpróbálták belső és idegen ellenségek megváltoztatni, de mindig újra és újra visszataláltunk Európába.
A törököt 150 év után kergettük el, az oroszt 40 év után. 56 is erről szólt, 89 is.
Ne legyenek kétségeid kedves kérdező, ez még elő fog fordulni itt néhányszor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!