Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » 4,8 millióan élnek a létminimu...

4,8 millióan élnek a létminimum alatt?

Figyelt kérdés
[link]
2014. szept. 22. 07:49
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
14%
Nem vagyok pesti. Vidéki kisvárosban éltem, nem volt munka, a környező városokban sem nagyon. Elköltöztem a siránkozás helyett külföldre. 1 év alatt összespóroltam a rávalót. A röghöz kötöttség okozza a magyarok legnagyobb baját. 10-15 km-t sem utaznának egy állásért, jönnek mindenféle kifogásokkal. Magam is tehettem volna, de nem tettem. Amíg Magyarországon laktam, addig is 5 különböző városban laktam, dolgoztam, mert akartam, és nem kifogásokat kerestem. Ha fele annyi időt töltene némely ember valódi munkakereséssel, mint amennyit kifogás kereséssel, más lenne a leányzó fekvése. Létminimum pedig 90 ezer Ft körül van, ennyit azért még egy kis porfészekben is megkeres az ember. A gondot az okozza, hogy a munkaadó csak minimálbérre, vagy részmunkaidőre jelenti be az alkalmazottat, és ez okozza ezt a torz képet a létminimumon élőkről. Azt meg ne próbálja nekem bemagyarázni senki, hogy nem adnak zsebbe, mert az hazudik. Mint írtam, otthon 5 városban dolgoztam, fővárosban nem, de minden munkahelyemen megkaptam papíron a minimálbért, és még 40-50-et azon felül, feketén. Ez egy általános jelenség.
2014. szept. 22. 13:05
 22/28 anonim ***** válasza:
82%

"nem mindenki akar egy idegennel osztozkodni a magánterületén"

Értem. Otthon nem menő, meg nem akarjátok, de külföldön még tapsikoltok is, mikor 4 pakisztánival osztozol a konyhán? Világos!

2014. szept. 22. 13:07
 23/28 anonim ***** válasza:
78%

Jó látom, nem tudtok leakadni erről a zsebbe fizetésről, pedálozzatok még rajta. Erre biztos nem jellemző az ilyen.

Másrészt meg ez is egy baromság, hogy 15 km-t se akarnak menni az emberek. Ezt is csak ti gondoljátok így.

Amiről én beszélek, hogy 40km-es körzetben sincs normális munka. Na az is már röghöz kötés?

Nagyon nagy tévedésben vagytok, ha azt hiszitek, hogy 90-et csak úgy meglehet keresni. Erről beszélek, dumáltok onnan fentről, meg észak nyugatról, fingotok sincs, mi megy délen.

2014. szept. 22. 13:17
 24/28 anonim ***** válasza:
66%

"Nagyon nagy tévedésben vagytok, ha azt hiszitek, hogy 90-et csak úgy meglehet keresni. Erről beszélek, dumáltok onnan fentről, meg észak nyugatról, fingotok sincs, mi megy délen."

Sem pesti nem vagyok, sem nyugati! Az 5 város, ahol dolgoztam otthon: Nagykanizsa, Pécs, Szeged, Miskolc(!), Debrecen!

Egyik sem egy hú de nagyon sok melóval megáldott vidék, mégis mindenhol megkerestem a legalább nettó 90-et, és mindegyik városban úgy ment, hogy: minimálbér+30-40-50 zsebbe.

2014. szept. 22. 13:38
 25/28 anonim ***** válasza:
81%

Ismerek néhány embert, akik 4 órásba bejelentve 8-10 óráznak. Vagy vállalják, vagy keresnek helyettük mást, sajnos ez borsodban működik.

Ismerek sok szakmunkást, akik ha nem is minimálra, de ilyen nettó 85-110 + boríték formában kapják a fizetést.

Ééésss ismerek rengeteg olyan embert, akik minimálra bejelentve keresnek 200-350 000Ft nettót. Tudnék mondani olyan szektort/iparágat, ahol ennek az aránya szerintem bőven 60% feletti..

Hiába szépítjük, nem csak a nagyok csalnak orrvérzésig, hanem a kicsik is.

2014. szept. 22. 18:00
 26/28 anonim ***** válasza:
100%

Sokan hivatkoznak fölényesen - és másokat leminősítve - saját tapasztalataikra. Lehet az tíz ember, vagy ezer. Sem nem reprezentálja a valóságot, sem nem elegendő a helyzet megítélésére. Az ilyen kijelentésekkel tehát nem lehet és nem érdemes vitázni. Most az a probléma, hogy a 4,8 millió sok vagy kevés, netán az, hogy igaz-e? Vagy az a probléma, mennyi is a létminimum? Hát szerintem az egymillió is sok. Az ország népességének 10%-a. És ez mindenképpen visszahat a többi 90%-ra is. Vagyis elfogadhatatlan, nemcsak az ő szempontjukból, mindenkiéből (aki gondolkodik). Lehet vitázni a létminimum összegén is. Ez egy kreált érték, mert valamit azért mondani kell. Egyeseknek sok, másoknak kevés. De a lényeg az, hogy elegendően sokan élnek olyan összegekből, amely már nem elegendő az emberi életvitelre. Az állatira még lehet, hogy elegendő.

És aki létminimum környékén él, még nem vak. De ösztönből is szeretne jobban élni. Néhányan közülük tudnának, ha nem hagynák el magukat. ennyiben van igazsága annak, aki azt mondja, akarni is kell. Sokan viszont nem tudnak, és tömegével nem lehet költözni sem. Még ha fel is tételezném, hogy van valahol elegendő munka (nincs!), az már nem igaz, hogy ugyanannyi lakóhely is van. Más szóval, az USA-ra hivatkozni felszínes, ott más a hagyomány, más az infrastruktúra, ott a költözésnek jogi és technikai lehetőségei is vannak, nálunk nincs.

Engem sokkal jobban zavar az, hogy azon vitatkozunk, a létminimum pár ezerrel idébb, vagy odébb van-e, és ennyi, vagy annyi az alatta élők száma. Ezzel szemben azon senki sem vitatkozik, mi több, senki sem cselekszik azért, hogy lehetőleg a fogalom is eltűnjön. Mivel a létminimum azért lett kitalálva, mert nem tudjuk elérni, hogy mindenkinek legyen olyan munkája, amiből tisztességgel meg tud élni. És a célja inkább az legyen, hogy holnap még jobban éljen.

2014. szept. 23. 09:08
 27/28 anonim ***** válasza:
Utolsó, én épületgépészeti cégnél dolgoztam (nagyker) minimálbérre bejelentve és szintúgy borítékban kaptam 47 ezret...
2015. nov. 2. 00:14
 28/28 anonim ***** válasza:

Sir Butcher, a tudományhoz megfontoltabban szólsz hozzá.

A statisztika lehet jó, rossz, sőt, manipulált. Az olvasata úgyszintén. De aki ki akarja (és tudja) olvasni belőle a fontos információkat, annak még a manipulált is sokat mondhat.

A munkakeresés szintén mentalitás és feltételrendszer kérdése. Itt és most nem érdemes az USA-ra (mindig elmondom, mert a nagy összemosások korát éljük: Amerika és a z USA nagyobb mértékben különböző, mintha Európával, vagy Ázsiával hasonlítanánk) hivatkozni munkaügyben. Ott egyszerűen mások a feltételek. Aki 5000 mérfölddel arrébb keres munkát, tudja: kap munkát és kap lakást, mert ott erre vannak berendezkedve. És ami még fontosabb: képes odautazni, képes mozogni, mert van ennyi tőkéje. Nálunk nincs tőkéje, és tudja, lakást nem tud szerezni, nem éri meg, és munkát se kap. Az is igaz, azért se, mert a munkához nincs kellő ismerete. De a szétvert oktatás miatt nem tiltakozik. Egyfelől ehhez sincs kellő ismerete, másfelől (már) fontosabbnak találja, mit eszik délre.

Nem számít, a 4,8 millió igaz, vagy fél millióval több, netán kevesebb. Csak az számít, 10 évvel ezelőtt a mainál kevesebben voltak, és 10 év múlva (hasonló feltételek mellett) sokkal többen lesznek. És ez előbb vagy utóbb robbanni fog. Senki nem tudja, mekkorát szól, mennyit rombol. Az igazi probléma az, hogy akik ezt látják, nem tesznek semmit.

2015. nov. 2. 09:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!