Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » 4,8 millióan élnek a létminimu...

4,8 millióan élnek a létminimum alatt?

Figyelt kérdés
[link]
2014. szept. 22. 07:49
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
92%

Lehet vitatkozni a statisztikával, de ezek a hivatalos adatok, és senkinek sincs hasonló kapacitása, hogy felmérje ezeket a viszonyokat. Szóval ha ez a hivatalos, fogadjuk el.

Ha feltételezzük, hogy a kormány jobb színben akar feltűnni, és manipulálják az adatokat, akkor az nekik ciki, hogy ilyen sok a szegény.

Ha meg azt gondoljuk, hogy szépíteni akarják, akkor nagyon rossz a helyzet és sokkal több a szegény.

De ahogy előttem is mondták, sok az adóelkerülő, és nem csak a nagypályások között, hanem a minimálbérre vagy be sem jelentett kétkezi melósok között is. De ha párszázerrel több vagy kevsebb, ez a szám akkor is nagyon magas.

A létminimumot meg mindenki gondolja át, emnnyire magas vagy alacsony. Úgy tudom, most 90 ezer körül van, ennyi szerintem kell egy kiegyensúlyozott élethez.

2014. szept. 22. 10:20
 12/28 anonim ***** válasza:
25%

" Az adóelkerülők nem a kiskeresetűek között vannak,"

Á, még véletlen sem, mi? Ne hazudozz. A kisember is bőven kiveszi a részét az adó elkerülésből! Nem kér számlát itt, ott, belemegy a fekete munkába, csak mert úgy "óccsó" Sokan szeretik a másikra kenni a dolgokat, de a politikusoktól kezdve, a vállalkozón át egészen a kisemberig mindenki lop, adót csal, kiskaput keres ahol tud. Az adófizetési hajlandóság ma Magyarországon 46%(!). A normális szint 90% körül lenne. Skandináv országokban, ahol magasak az adók, 98.5% ez az arány. Amíg Magyarországon és a többi keleti országban nem büntetik megfelelően a csalás minden formáját, addig nem lesz változás.

2014. szept. 22. 10:25
 13/28 anonim ***** válasza:
85%

13.

Igen büntessék, csak kezdjék a fejtől, kíváncsi lennék, hogyha minden tisztán működne, akkor mennyi pénz maradna a kasszában, valahogy szerintem akkor is hiányok lennének.

2014. szept. 22. 10:29
 14/28 anonim ***** válasza:
49%

1. Tévedés azt gondolni, hogy a közalkalmazott az országért dolgozik. Ez csak akkor igaz, ha ez a közigazgatás célja. De nem ez, hanem a kormány kiszolgálása. Szolgának nem pénz, hanem fenéken rúgás jár. A te mottódat barátom Bánk megmondta: tűrj békességgel.

2. Sokféle adóelkerülés van. Az adócsalás csak az egyik formája, ezt valóban csak milliós tételben érdemes. Egy másik jellemzője, ha kézhez fizetnek számla nélkül. Nincs ÁFA. Az is adó, akkor is, ha sokan kényszerből teszik. A baj éppen az, hogy mára annyira közszemléletté vált az adóelkerülés, hogy sokan észre sem veszik, amikor teszik. Még ha kényszerből is.

3. A statisztika megítélése nem egyszerű, mert sokféleképpen olvasható. De ez nem a statisztika bűne, hanem az olvasó sajátossága. A létminimum is relatív. Ha nekem a téliszalámi a létminimum, akkor persze több kell, mintha megelégednék a cserkészkolbásszal. Ha megtanultam beosztani, tervezni, sokkal kevesebből élek jobban, mint aki nem. Persze kérdés, volt e lehetőségem megtanulni.

4. Kétségtelen, hogy sokan inkább siránkoznak, de ebből sem lehet kiindulni, mert a siránkozás is közszemléletté vált, nem jelent semmit. Nem állapítható meg, okkal, vagy anélkül teszik. Ma divat ezt tenni.

5. De az azért tény, hogy egyre többen egyre kevesebből élnek, ahogy élnek. A gazdasági olló nyílása tény. Az pedig sehol nem jelent jót. Az is tény, hogy egyre többen nem terveznek, nem módszeresen cselekszenek, mert kényszerpályán élnek. Az is tény, hogy koszosodnak az utcák, rosszabbodnak az utak, omlékonyabbak a házak. Ez pedig egyfelől a munka silányodását mutatja, másfelől azt, hogy már ezt is elfogadjuk közállapotnak. Vagyis lényegtelen, hogy 3 millióan, vagy 5 millióan vannak egy vitatott mértékű szint alatt. Ami lényeges, hogy a számuk nő, amit ma vitatunk, holnap igaz lesz, holnapután pedig új értékeket vitatunk, amelyek sokkal nagyobbak és alacsonyabbak.

6. ÉS miután belefáradtunk ezen adatok igazságtartalmának megvitatásába, el kellene gondolkodni, mitől fog a trend megváltozni. Akár alacsonyabb, akár magasabb státuszról.

2014. szept. 22. 11:22
 15/28 anonim ***** válasza:
95%

"Én már rég felkötöttem volna mindenkit akinek van pofája egy másik embertől számlát kérni."

Ez a fajta mentalitás az elsődleges ok, ami miatt itt tartunk! Magyarországon az a menő, azt dicsőítik, aki kijátssza a rendszert, holott azt büntetni kellene erősen.

2014. szept. 22. 11:29
 16/28 anonim ***** válasza:
71%

Ehhez a kérdéshez én megtiltanám a pestiek hozzászólását.

Az nem az ország része, az egy felpumpált városállam. Még elképzelni se tudják, hogy mi megy az ország déli részén. Meglehet nézni a ksh adatait átlagkeresetre. Pesten ha jól emlékszem, majdnem 300 volt a bruttó átlag, mindez békésben 130, borsodban meg 120, csongrádban 135, meg ilyenek. Mivel ezek átlagbérek, a reális adat inkább a medián, ami rendre alacsonyabb szokott lenni, mint az átlag, tehát számolhatunk úgy is, hogy ezekben a megyékben az összeg amelyiket legtöbben megkeresnek, az kb a szakmunkás minimálbér, ami 118 bruttó, nettója kb 78 ezer. Na 78 ezerből élnek nagyon de nagyon sokan.

Döntse el mindenki, hogy ebből lehet-e tervezni, előrehaladni, de legalább hónap végéit MEGÉLNI.

És ez végzettségtől független. Tessék elnézni pl az AFSZ állásos oldalra, ott általában kiírják a várható keresetet. Mit fogtok észrevenni, ha beállítjátok ezekre a megyékre?

Segédmunka, lakatos, pék, eladó, szokásos ügynök munkák.

Egy-kettő mérnöki munka, de mi a közös bennük? Egyikért se adnak 120nál többet, esetleg a mérnökiért odadobnak egy 150 bruttót.

Hát kösz. Költözéses dumával meg megint nem kell jönni, mert ami pluszt megkeresnél fejlettebb megyében, azt elviszi az albérlet, így vagy ugyanannyi lesz a végeredmény, vagy még kevesebb.

Lehet gondolkozni, hogy akkor mégis kiben van a hiba. Aki tanult de 100km-es körzetében nincs normális munka, vagy az aki pesten él szájában minden, és az m1-et nézi majd onnan dumál le, hogy nincs szegénység, meg adócsalók a kis emberek.

2014. szept. 22. 11:41
 17/28 Koplárovics Béci ***** válasza:
48%
Mégsem halnak éhen... Tehát a létminimum magas. Meg ugye sokan minimálbérre jók, sokan még annyira se. Megint sokan ugyan minimálbérre vannak papírozva, de ettől (sokkal) többet kapnak.
2014. szept. 22. 12:30
 18/28 anonim ***** válasza:
45%

11:41,

Mi éltünk a barátnőmmel ketten, albérletben 90e körül, ahol havi 10-15e Ft volt kajára, ha spóroltunk a vízzel és az árammal... Igaz, bárhová akartam menni, akkor gyalog vagy bringa, mert jegyre nem tellett. És még az sem éppen a létminimum, hiszen albérletben voltunk - amennyiben felköltözünk a szüleimhez, máris +40e Ft maradt volna kajára...

De képzeld - munkáért mozogni kell, ez ilyen. Laktam Pesten, laktam Zalaegerszegen is, most megint Pesten. Így kaptam munkát... És igen, albérletben, amíg sikerül előrébb lendülni - ez ilyen. Nekünk magyaroknak a fixa ideánk a röghöz kötés, sőt, még a láncot is mi verjük a földbe... Amerikába totál megszokott, hogyha a KONTINENS másik végében van munka, akkor oda költöznek. Nálunk a szomszéd városba menni is csak katasztrófa helyzet esetén sikerül...

Ez a statisztika arra jó, hogy lehessen rajta fröcsögni. A "4,8 millió ember nem él nyugati színvonalon" lenne a pontosabb megfogalmazás. Létminimum az, amikor a létfenntartás minimuma éppen megvan. Nem az, hogy csak négyhavonta tudok venni magamnak egy új okostelefont...

2014. szept. 22. 12:38
 19/28 anonim ***** válasza:
83%

Felejtsd már ezt a hülye fideszes papírok minimálbér kézbe 500k szöveget. Elég sok embert ismerek aki keveset keres, és nem kap kézbe sem többet. Maximum magatokból indultok ki. Ez egyáltalán nem jellemező erre.

Az éhenhalás meg egy külön dolog. Ételről mondanak le általában utoljára, de nehogy már azt mond, hogy normális az, hogy csak kajára költ az ember.

Másrészt meg mi is pl a nagyszülők támogatásával tudunk kijönni a hónap végén. Szerintem rengetegen segítenek ugyanígy.

2014. szept. 22. 12:39
 20/28 anonim ***** válasza:
61%

19-es: Ja, csak az USA-ban annyi a fizetés, hogy kifizeted az albérletet (aminek a rendszere ott nagyon szépen megvan oldva), még mindig marad bőven költeni való.

Másrészt meg nem mindenkinek van barátnője, nem mindenki akar egy idegennel osztozkodni a magánterületén, ráadásul így se fogsz nagyon találni olyat, ami nem visz el minimum 60 ezret. Pesten 50től kezdődnek a putrisok is.

De mind mondtam, pesti ne szóljon hozzá. A lét határozza meg a tudatot.

2014. szept. 22. 12:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!