Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szegény vagyok, vagy a középos...

Szegény vagyok, vagy a középosztályhoz tartozom? És ki a középosztály?

Figyelt kérdés

Két kérdésem lenne:

1: Szegény vagyok, vagy sem?

2: Ki a középosztály? Orbán azt mondta, hogy a nagy többség!

1: SZEMÉLYES PÉLDA:

Nálunk 4 ember van, abból kettő dolgozik. A két kereset együtt kb 100-120 ezer forint, és néha még egy harmadik kereső is beszáll a nyugdíjával segíteni. Meg van mindenünk, de ezek inkább régről maradt dolgok, meg nehezen összegyűjtött dolgok. Van a házban egy hd tv, Wii, Wii U, mosógép, szintetizátor, szóval nincs hiány, viszont máról a holnapra élünk, számla gondjaink vannak, elvagyunk csúszva időnként, sokadósságunk van, amiket nyögünk, nem élünk jól. A cuccaink nagy része régebbi dolog, mikor még jobban éltünk. Viszont ennivaló mindig volt az asztalon.

1: Szegények vagyunk, vagy a középosztályhoz tartozunk?

2: Orbán Viktor szerint a nagy többség a középosztályhoz tartozik, ez igaz?

A középosztályt támogatja elsősorban. Ha azt nézzük, hogy az adórendszer a 200-300 ezret, vagy azon felül keresőknek segített akkor megállítottjuk, hogy ez a középosztály nekik. Viszont kb 4 millió ember él a létminimum környékén, vagy alatta, akkor ez hogy is van?

Köszönöm.

2014. máj. 20. 13:47
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%
A középosztály az egy olyan négy fős család ahol megkeresik ketten a medián bért vagyis 120 ezer forintot. Tehát nettó 240 -ből élnek egy hónapban , amihez szerencsés esetben még hozzájön a családi pótlék.
2014. máj. 20. 14:28
 12/36 anonim ***** válasza:
82%

Máról a holnapra éltek, de van hd tv meg minden amire nincs szükség? Hát el kell keserítselek, de ebből a hozzáállásból kiindulva azt kell mondanom, hogy a konzumproletárok csoportját gazdagítjátok.

Rózsadombon élek, évi nettó 7-8 millióból.

Példaként: 5 ezer forintos telefonom van és egy 6 éves laptopom és egy Citroennel járok.

2: Magyarországon nagyon kis réteg a középosztály. Csórók vannak meg gazdagok

2014. máj. 20. 14:43
 13/36 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem a középosztályba tartozik az a család, ahol nincsenek hátralékok, számlagondok, évente egyszer el tudnak menni valahova nyaralni is (nem hitelből, de belföld is jó) és van egy autó, két emberenként egy szoba, tv, mosógép, és hetente legalább kétszer húst is esznek.
2014. máj. 20. 14:43
 14/36 anonim ***** válasza:
88%

Nem tartozol a középosztályba.

A középosztály ott kezdődik,hogy min. 200ezer forint netto/fő kereset, saját ház, vagy könnyen fizetett hitel, autó, nyaralás, jól kereső munkahely.Időben befizetett csekkek, nyaraló a Balatonnál...stb.

És akkor nem mondom,hogy jakuzzi van a tetőkertben ,meg szauna a pincében...Pedig ismerek ilyet is és ők középosztálynak nevezik magukat, holott,aki netto 77 ezret keres szerintem már milliárdosnak tartaná őket.

OV. valóban a középosztálynak kedvez, akik a hozzánk hasonlók szemében milliomosoknak nézünk. 16%-os adókulcs. A minimálbérből elvettek 16%-ot a magasabb keresetűek ezzel csak nyertek. Családi adókedvezményt sokan nem tudják teljes összegében igénybe venni,mert a keresetük nem teszi ezt lehetővé.

Én 77ezret keresek (portás vagyok), párom (ha nem vonnák a 33%-át) 110-et (mentőgépkocsi vezető). Tehát kettőnkre jutna 187 ezer jelenleg 75-90 között kap,attól függ mennyi a pótléka. Ebből hiteles autó 34 ezer, Tv/net 8ezer, lakás 75-95 ezer forint között, egy 10ezerért általában tankolunk egy hónapban és akkor még nem vettünk semmi kaját, és tisztálkodási szereket.Telefonra is kell tölteni 1500-3000 forintért,munkába kaját venni (van hogy az otthon megfőzött kaját viszi a párom magával) Kutyatáp 5ezer/2 havonta ,plusz időszakosan az autóbiztosítás, súlyadó. Úgyhogy pikk pakk elmegy a pénz. Hónap harmadikán megkapjuk, 5-én már nincs belőle 10 ezernél több. Hónap közben fusi melóból tartjuk fen magunkat.

Csekkekkel szerencsére nem vagyunk elcsúszva, az az első, a második a lakás, harmadiknak meg megyünk nagy bevásárolni (kb.20-25 ezerért),tartós koszt ,hús...stb.

A KSH statisztikája szerint 150 netto a magyar átlag kereset, csakhogy a sok netto 77 ezres kereset pár fél/egy milkós kereset simán felnyomja 150ezer nettora. Így hazug ez a statisztika. MEDIÁNT kellene venni, akkor nagyon gyorsan és csúnyán kibukna,hogy mi a valóság.

Az albérletben a konyhaasztal +négy szék meg egy 70-es évekbeli kredencen kívül a lakásban minden a miénk. Apránként meg veszegettük 4 év alatt. A tányérokat,fazekat,kanapét,ágyat,hűtőt...stb. Mikor elkeseredek,hogy gyakorlatilag dolgozunk,hogy dolgozhassunk, párom vigasztal,hogy mennyi mindent "elértünk", sokaknak még ennyi sincsen. De tényleg elkeserítő,hogy ha mindent kifizet az ember jobb esetben marad egy 10-es a zsebében. Nesze Magyarország. Szüljek gyereket :D De mi a búbánatra? Egyébként is, van aki már megszülte az én gyerekemet...háromszor.

2014. máj. 20. 14:51
 15/36 anonim ***** válasza:
73%
*Apránként meg veszegettük 4 év alatt. A tányérokat,fazekat,kanapét,ágyat,hűtőt...stb.Persze mindent használtan. Vatera vagy expressz.hu segítségével. Mondjuk a használt fritőzt egy jó barátunktól kaptuk.Ennyi.
2014. máj. 20. 14:55
 16/36 A kérdező kommentje:

12-es!

Ne haragudj, de nagyon nem szeretem, és nagyon unszimpatikus az, amikor valaki úgy ítélkezik, hogy nem ismer! A HD tv legalább 3-4 éves, amikor SOKKAL JOBBAN ÉLTÜNK, mint most, nehogy már ez legyen a mérce, hogy valaki hogyan él?

Persze aki siránkozik, hogy nincs pénze, meg éhezik, és luxus cuccokr a költ arra igaz az, hogy akkor "ne siránkozzon" bár senki nem vagyok én, hogy megítéljem! Annyi különbség, hogy mi nem úgy élünk, hogy luxus cikkeket veszünk, és közben éhezünk, a francokat! Az utóbbi 3 évben semmit nem tudunk felmutatni, amit vettünk volna, semmit! Egyedül egy Wii ami a szülinapiból jött össze még 2 éve, meg egy Wii U, amit cseréltem, ennyi!

Nem kötekedni akartam, ne is vedd annak :)

2014. máj. 20. 14:56
 17/36 A kérdező kommentje:

Nem az a típus vagyok, aki villog, és luxus cikkekre tud költeni, ha meg vannak is, nem vágok fel vele. :)

Mindenkinek, köszönöm a válaszokat, átolvasom az újabbakat is. :)

2014. máj. 20. 14:59
 18/36 anonim ***** válasza:
26%

Igazából érdekes kérdés már azt is tisztázni, hogy mit jelent a középosztály. Átlagos emberek közé tartoztok, de tradicionális értelemben véve ez bőven a középosztály szintje alatt van. Magyarországon viszont, legalábbis szerintem, a középosztály gyönyörűen lecsúszott.

Mi is úgy vagyunk, hogy én egyetemre járok (2,5 milliós diákhitel van a nyakamban), mellette néha dolgozok és így éppen hogy megvoltam eddig egy albérletben többed magammal.

A szüleim ketten 300k fölötti összeget tudnak havonta összeszedni, de abból több mint 200k elmegy ilyen-olyan hitelekre. Nagy részét ezeknek a hiteleknek, amit a mai napig is fizetnek, akkor kellett felvenni, amikor még apám nem dolgozott. Majdnem összedőlt a ház, úgyhogy betonozni kellett, ami a mai napig nem lett kész és már 15 éve történt; volt, hogy tűzifát kellett venni és nem volt rá pénz... stb. Viszont a jó dolog az, hogy nincs jelzálog semmin...

Mellette viszont van otthon két tévé (még a régi nagy), van egy kb 10 éves és egy 6 éves (akkor még) középkategóriás számítógép. Mindhármunknak okostelefon, amit akciósan megúsztunk kb 50k-ból két éve és egy 12 éves autó, ami hitelmentes.

Nyaralni 20 éve nem voltunk, kirándulni is csak nagyon ritkán, max évente egyszer... Szerintem mi így bőven hozzuk a magyar átlagot, vagy még magasabban is vagyunk; de totál nem mondanám, hogy középosztály lennénk.

# 12:

Te meg ne ide járj kamuzni. Aki úgy él mint te, nem fogja a farkát verdesni ezen az oldalon.

2014. máj. 20. 15:07
 19/36 A kérdező kommentje:

18-as!

Nagyon szimpatikus a hozzáállásod, mi sem a luxus dolgokért vettük fel a hitelek nagy részét, hanem a pénzhiány miatt, olyan dolgokért, amiért Ti is, de ez már rég volt! Most már elmaradott számlákat, amiket elcsúsztattunk kell feladni, összegyűltek a számlaadósságok meg ilyenek....:(

Én szakmunkás végzettségű vagyok, és melót keresek!

SOK SIKERT A TOVÁBBIAKBAN, ÉS BOLDOG ÉLETET NEKTEK! :)

2014. máj. 20. 15:25
 20/36 szántóvető ***** válasza:
100%

Kérdező ti máról holnapra éltek.ha kiesne egy havi jövedelem akkor az komoly gondot okozna ugye?

ha jól értem akkor papa mama egy gyerek és egy nyugdíjas,3 generáció lakik együtt.tudnátok venni egy lakást?esetleg van 1-2ezer euró tartalékotok?

ha nincs akkor szegények vagytok.ezeket nem bántásból írtam,próbáltam objektíven felmérni az infók alapján az életkörülményeteket.

2014. máj. 20. 15:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!