Tényleg jobb volt az élet a rendszerváltás előtt?
Sok olyan ismerősöm van aki élt abban a korszakban és szinte kivétel nélkül azt mondják, hogy sokkal jobb volt akkor.
-Mindenkinek volt munkája
-Nem volt bizonytalanság
-Nem voltak ilyen nemzetközi cégek betelepülve
-Nem lehetett nagyon érezni, hogy diktatúrában éltek
Ezeket mondják.
Szerintetek tényleg jobb volt akkoriban az élet?
"Vedd hozzá, hogy akkor
még protekció sem kellett hozzá"
Szerintem meg pont akkorról maradt itt ez a "Katikának az ismerőse" az "xyz ismerőse, nem baj az ha hülye" mentalitás. A verseny szférában, a verseny világában ez így nem működik, nem működhet, mert mindig a legjobb és a leghatékonyabb kell. A szocializmusban a himihumi, meg az álmunkahelyeken működött, hogy akármilyen alkalmatlan ott volt, csak tegyük már be, mert az ismerősöm/rokonom. Nehéz elhagyni ezt a hülye szokást a mai napig.
Ezer éves kérdés, de gondoltam megolsztom magvas gondolataimat, hátha valaki még nézi :D nem éltem akkor, de sokat tájékozódtam erről, főleg "élő könyvekből" :D
Szerintem is jobb volt. Szerintem a kommunizmus a legjobb rendszer. Csak az sosem volt. Olvastam az alspműbeit (Morus, Marx stb.) mi lenne ennél jobb?
A kommunizmus nem diktatúra, nem fekete autó. Utópia ami nem is jöhet létre.
A Kádár rendszerről annyit, hogy azért volt jobb mert nem az emberek tömkretételére és pár pénzes f(uvola) még pénzesebbé tételére ment. Most ez van. A pofád a mosolyog az ügyintéző a bankban mikor hitelt veszel fel. Az érdeke a banknak viszont az, hogy ne tudd fizetni. Így nyer duplán.
A lakosság töredékének segítő csok helyett nem értem miért nem építettek paneleket, fillérekbe kerülne az államnak, fillérekért dobálhatnák a fiatal házasok aki, hopp lennének gyerekek. Mert a nyugdíj téma nem a politikusok hibája, a népesség a II. Vh óta fogy, és ha jól emlékszem pont a Kádár rendszerben volt jobb picit. Akkor se nőtt, de a fogyás lelassult.
Kádár Jánost meg lehet szeretni, utálni de azt el kell ismerni, hogy a jószándék megvolt benne, vagy ha ezt nem ismerjük el, tudta hogy kenyerezze le a vele egyet nem értőket. Mi lenne, ha a mostani politikusok azzal csitítanák az őket utálókat, hogy adnak? Hitelből vagy nem hitelből, mindegy. Vagy mi lenne ha azt látnánk, hogy a politikusok egyszerű emberek? Kádár tyúkokat tenyésztett meg ment gyárakat látogatni. Lazán kért tüzet bárkitől, nem arról volt szó, hogy wcre se mer menni testőr nélkül.
Sokan a számlájára írják az 56os megtorlás. Az a ruszkokon múltott, ha Nagy Imre lesz a kormányfő, vagy Chuck Norris, akkor is ez lett volna.
Ahhoz, hogy ez nálunk így alakuljon ahhoz az ő személye kellett, nekünk nem egy Ceaucescuhoz hasonló f(óka) jutott. Meg is látszik, mert nélküle összeomlott a rendszer. Nem azért mert meghalt, hanem már idős volt.
A hitelek valóban negatívumai a rendszernek, de hitel most is van.
Magvas gondolatok vége
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!