Kádár korszak vagy a rendszerváltás után volt jóbb az élet, gazdaság?
Élni jobb volt a Kádár korszakban. A baj az, hogy a rendszerváltás nem azért következett be, mert az emberek akarták, hanem mert a Kádár rendszer nemes egyszerűséggel fenntarthatatlan volt, és csődbe ment.
Vagyis az élet jobb volt, gazdagság meg voltaképpen nem volt, ugyanis senkisem foglalkozott olyan hülyeségekkel, hogy mire van szükség a piacon, hanem valaki kitalálta, hogy mi kell, és azt csinálták.
"aztán jött a válság és elkezdődött ismét a hanyatlás, sokan azt gondolták hogy mindenért a szocik a hibásak "
Ha emlékszel a válság csak egy kifogás, már előtte is szar volt.
1986-ban születtem, szóval a Kádár-korszakról nem sok emlékem van. Azonban az elmondások alapján úgy gondolom, hogy az élet jobb lehetett abban a korban. Mindenkinek volt munkája, biztos megélhetése. A rendőrség szigorúan fellépett a bűnözéssel szemben. Szüleim, nagyszüleim mesélték, hogy parkőrök jártak a városokban, nem volt ennyi falfirka, rongálás, kutyaürülék. Nem volt ekkora korrupció, mint a mai politikai szabadrablás korában. Emellett maga a korszak kultúrája is egy összekovácsoló erőt jelenthetett a társadalomban (pl. úttörőség), ami ma nincs meg, mindenhol a széthúzás, egymásnak történő keresztbetevés. Hazai termékeket fogyasztottunk, a mezőgazdaság viszonylag jól működött.
Viszont ahogy írták, a rendszer fenntarthatatlan volt, mivel mindvégig jelen volt a "kapun belüli munkanélküliség", többek között ezért hitelfelvételre kényszerült az állam, amelyet még ma is fizetünk. Emellett technikai színvonalban el volt maradva az ország Nyugat-Európától, amely szintén a korszak hátránya volt.
Mindent összevetve látom, hogy szüleimnek nem volt olyan kilátástalan fiatalkora, mint az én korosztályomnak, ezért én szívesen élnék a Kádár-korszakban.
25/F
"Nagy konkurrense volt a magyar mezőgazdaság a nyugatinak, ezt el kellett taposni."
Dehogy is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!