Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Tényleg jobb volt az élet a...

Tényleg jobb volt az élet a rendszerváltás előtt?

Figyelt kérdés

Sok olyan ismerősöm van aki élt abban a korszakban és szinte kivétel nélkül azt mondják, hogy sokkal jobb volt akkor.

-Mindenkinek volt munkája

-Nem volt bizonytalanság

-Nem voltak ilyen nemzetközi cégek betelepülve

-Nem lehetett nagyon érezni, hogy diktatúrában éltek

Ezeket mondják.

Szerintetek tényleg jobb volt akkoriban az élet?

2014. márc. 1. 18:26
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
30%
5# Ne röhögtess már, a rendszerváltás óta a kádári hitelek többszörösét vettük fel, csak az a különbség, hogy akkoriban ezt be is fektették, ma már csak ellopják ...
2014. márc. 1. 19:15
 12/33 anonim ***** válasza:
74%
És mibe fektették bele? Mondjuk cipő gyártásba, aminek az előállítása 50 forintba került páranként, de a szabályzott árak miatt 25 forintért adták párját, és még olyan munkások is voltak, akik semmit sem csináltak, csak legyen munkahely. Micsoda befektetések!
2014. márc. 1. 19:19
 13/33 anonim ***** válasza:
69%

Prödl Annácska

Kérem ismerkedjen meg az infláció fogalmával. Habár, most egy GYÍK kérdés kedvéért én nem, de talán valaki kiszámolja, hogy az akkoriban felvett adósság mennyi mai forintnak számítana.

2014. márc. 1. 19:19
 14/33 anonim ***** válasza:
29%

Mondjuk meg lehet nézni, hogy akkoriban megbecsülték a munkás embert, a vezetők nem keresték a dolgozók pénzének a 10-szeresét és nem volt ennyire leszakadva az alsó osztály . A cigányok nem randaríroztak, rend volt, ha egy ember rosszul lett az utcán, nem rúgtak bele, hogy büdös narkós hanem segítettek egymáson . Ehhez képest nézzél szét mi van ma a nagyobb városokban ... Szóval, te sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmár reszkess ! :-))

(Nem vagyok kommunista)

2014. márc. 1. 19:37
 15/33 anonim ***** válasza:
58%

"Tulajdonképpen, ha fogod magad és felveszel 1 000 000 forint hitelt, és egy hétig rohadt jól érzed magad, mert elvered nőkre, limó bérlésre, piára, meg étteremre, majd a következő hónapban levonják a rongyos kis üres bankszámládról a törlesztőt és onnantól kezdve mindig vonják, akkor te is nosztalgiával gondolhatsz arra az időszakra, mikor még jobban éltél, mert volt bulira, nőre, piára. Holott sose volt, csak a hitel, most meg törlesztheted. Erősen sarkítva ez a helyzet. Az emberek semmit se tudtak a gazdaságról, csak azt látták, hogy az állam üdülTET, az állam biztosít, az állam ad. Hogy aztán miből, azt le se szarta senki, és azóta se értik meg, hogy a semmiből adták és még mindig nyögjük."

Most mi van? Az adósság folyamatosan növekszik, de stadionokra telik. Ki fogja ezeket fizetni majd?

Most nem a jólétre költenek sokat hanem baromságokra. Ma nincsenek olyan emberek akik nem csinálnak semmit csak kapnak munkahelyet? A közmunka zöme mi?

2014. márc. 1. 19:47
 16/33 anonim ***** válasza:
66%

"a vezetők nem keresték a dolgozók pénzének a 10-szeresét"

Hjah, jó is lenne, ha csak a 10-szeresét keresnék, azt még el is fogadná mindenki. :D

Itt a probléma azzal van, hogy egyesek az 500-szorosát vagy éppen az 1000-szeresét is megkeresik évente egy átlagember fizetésének.

2014. márc. 1. 19:49
 17/33 anonim ***** válasza:
44%
Aki abban a rendszerben tanult dolgozott az mind tudja, hogy akkor jobb volt még ha akkor nem is így gondolta de bizony ez a 24 év meg mutatta, hogy akkor lehetett élni most meg csak szenvedni lehet sajnos
2014. márc. 1. 20:01
 18/33 anonim ***** válasza:
65%

Pár dolgot ha végignézünk.

A közbiztonság most biztos, hogy lényegesen rosszabb mit akkor és ez betudható a létbizonytalanságnak mert most egyszerűen létezik olyan aki teljesen jövedelem nélkül marad.

Az egészségügy akkor olyan volt, hogy mindenki ingyen várólista nélkül kapott orvosi ellátást. Nem kellett időpontot kérni egyik ellátáshoz sem.

A rendőrségnek nem az volt a dolga, hogy csak büntessen mindenért. Ma ebben a nagy demokráciában csak ez a legfontosabb feladatuk és a vele járó adminisztráció elvégzése. Nem csak a rendőrség, de más szervek is erre vannak fenntartva. Most csak mondok egy példát. Mai naptól akár milliós büntetéseket szabhatnak ki azért mert nem szabványos a dohányzással kapcsolatos tábla. Mindenért csak büntetnek mert abból tartják el ezt a sok ingyenélőt akik ezt a munkát végzik.

Nincs vállalkozás aki ha törvényesen mindent betart megélhessen. A haverokat persze nem büntetik.

Biztosan sok mindent fel lehetne még sorolni, de nem nyújtom tovább.

2014. márc. 1. 20:24
 19/33 anonim ***** válasza:
62%

12. és 13. HSZ

Magyarország Államadóssága 1989-ben kb. 20 milliárd USD volt, ez inflációval kalkulálva ma 37,73 milliárd USD lenne. Ehhez képest ma az ország adóssága 100-110 milliárd USD. Melyik rendszer kevésbé fenntartható és hitelre épülő? A lakosság adósságait még hozzá sem számoltam... És hogy mibe fektették be? Két dolog jut eszembe kapásból: Paksi Atomerőmű, Visontai Erőmű, de a felsorolás sokáig bővíthető. A GDP arányos beruházás a 80-as években 30% felett volt ma 17-18 %. Amúgy én sem vagyok kommunista, csak már elegem van a 'régi rendszer hitelből épült, nem volt fenntartható' lózungokból.

2014. márc. 2. 01:04
 20/33 anonim ***** válasza:
64%
"a régi rendszer hitelből épült,nem volt fenntartható" Ennyire fére tájékoztatják (tanítják) azokat akik ezt írják itt, na az ilyen fajta emberekkel lehet menni az utcára tüntetni azaz törni gyújtogatni én sem vagyok kommunista de abban a rendszerben iskoláztam,és dolgoztam is igaz ebben a rendszerben kell le dolgoznom a több időt, igenis sokkal jobb volt az élet akkor pedig még nem voltam munkanélküli és adósságom sincs
2014. márc. 2. 05:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!