Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért bírálta az ellenzék...

Miért bírálta az ellenzék ennyire az új választási rendszert?

Figyelt kérdés

Az új választási rendszerben:

- a szavazókörzeteket úgy alakították ki hogy közel azonos választó legyen.( régen egyenlőtlenségek voltak, volt hogy 100- több tízezer fős választókerületek is voltak)

- nem egy hanem több jelöltre is leadhatjuk az "ajánlásunkat"

- egy-egy körzetben a vesztes szavazatai nem vesznek el hanem beszámítanak a listás szavazásba (régen ha a jelölt veszített a szavazatai elvesztek)

- kisebbségi listákra is lehet szavazni, ami eddig elképzelhetetlen volt

Én ennyi dologról értesültem, de biztos vannak hátulütői is a rendszernek.

2014. jan. 21. 10:14
 1/9 Galamb András ***** válasza:
Az ellenzéknek az a dolga, hogy bírálja a kormányt. Én még olyat nem láttam, amire az ellenzék teljesen elfogatta volna a kormány döntését.
2014. jan. 21. 10:29
 2/9 anonim ***** válasza:
49%

Igen. Az ördög mindig a részletekben található. Ott keveri, amit kevernie kell. És ezt túl hosszú itt elmagyarázni.

Egy dolog attól mestermű (bármilyen rossz célt szolgál) önmagában, hogy jónak tűnik. Hiába tudom ezt én, ha sem idő, sem lehetőség nincs neked elmagyarázni. Innentől csak a hit marad. Hogy kinek hiszel.

Egy példa, hogy sejtsed, miről van szó. A szavazókörzetet ezer módon lehet alakítani. Itt türemkedik ki, vagy ott, itt van beljebb, vagy ott, mindegy, ha a (mondjuk) létszám azonos. Na de hogyan húzzam a vonalakat a sok lehetőség közül? Ha azt akarom, hogy nekem legyen jó, és ne neked! Például elkezdem kérdésekkel zaklatni a körzet lakosságát. Ó, csak megkérdezem a népet, hogy figyelembe vehessem a véleményüket. Hát ne vagyok rendes? Ja, közben gondosan statisztikát készítek, hol mit mondtak. Igazán a név nem is érdekel, csak a lakhely, de persze a nevet is tudom. Most kerítek egy jó statisztikus elemzőt, aki meghatározza, hogy hol kire fognak szavazni. Mert ezekből a ravasz kérdésekből (sőt, még a nem válaszolókból is, ha többször kérdezek) elég pontosan megrajzolja egy szakember, az eloszlást. Ábrázoljuk egy térképen. A vonalakat pedig úgy húzzuk, hogy mindig mi legyünk többségben. Lehetne másképp is, de az nekem nem előnyös.

Aztán bizonyítsd be, hogy csaltam. Nem fog sikerülni. Még a módszert se árulom el. Mert abból is van több.

Ha arra is figyeltél volna, mik a bírálat részletei (megint az ördög), kiderülne, hogy nem az átalakítást magát, hanem a módszert és az időpontot bírálják. Sőt, javaslatot is tettek. A módszer legyen közös! Az időpont legyen rögtön a választás után! Akkor még nem tudni, mit hoz a holnap, ezért objektív.

Így viszont az eredmény: egy olyan körzetrendezés, amelynek egyetlen célja a nyerés. Semmi más nem számít. Mint általában a minden más törvénynél is.

2014. jan. 21. 10:32
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha van 100 ember aki szavaz,azt akárhogy osztod-szorzod akkor is 70-30 szavazat egy-egy pártra. Nem?70-X 30Y.
2014. jan. 21. 10:47
 4/9 anonim ***** válasza:
33%

kedves kérdező!

az a baj vele, hogy:

1. úgy alakították ki a választókerületeket, hogy amennyire lehet, a fidesz szavazók egyre többen legyenek benne, az én körzetem eddig baloldali volt, és most hozzácsaptak egy olyan körzethez, aminek a központja 50 kmre van, és természetesen hagyományosan fideszes

2. egyfordulós a választás, így az egészet ledegradálja az egészet egy reality showra, és kényszerkoalícióba szorítja nem a pártokat, a magyarokat, ez csak a fidesznek kedvez

3. nincsen kampánycsend, így gulyáságyú rotyog majd a cigánysoron, és legálisan az fog nyerni, aki buszokkal hordja a szavazókat tűzifáért, meg egy liter borért, ez a fidesznek kedvez, lásd, ami Baján valóban történt

4. az új magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, totál ellenőrizetlenül, így fiktív szavazatokat is lehet gyártani, ez a fidesznek kedvez

2014. jan. 21. 10:48
 5/9 Andizsuzsi ***** válasza:

"- nem egy hanem több jelöltre is leadhatjuk az "ajánlásunkat"

- és annak mi értelme van? Értelmes ember el tudja dönteni, hogy kit szeretne ajánlani.

"- kisebbségi listákra is lehet szavazni, ami eddig elképzelhetetlen volt"

- aki kisebbségi listára szavaz, az nem szavazhat pártlistára

2014. jan. 21. 11:28
 6/9 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem ők se tudják. Azt mondják a fidesznek kedvez. Ha az mszp támogatottsága 60%-os lenne ők nyernének. Az hogy a béka segge alatt vannak az ő hibájuk.
2014. jan. 21. 13:10
 7/9 anonim ***** válasza:

ellenőrizetlenül, így fiktív szavazatokat is lehet gyártani, ez a fidesznek kedvez

És,ha a szocik gyártják,ellenőrizetlenül? ezt azért hangoztatják,mert így tesznek majd -és mi megmondtuk előre-szöveggel, jogosnak ítélik a szavazást.

2014. jan. 23. 08:54
 8/9 anonim ***** válasza:

#3-hoz. Íme a bizonyítása, hogyan kell hihetően csalni. Még meg is magyarázzák helyettük!

Barátom. Nem egy körzet van, hanem több. Egy körzetet körülvesz mondjuk három másik. E négy körzetben szavaz ezer ember. az összarány 60:40. A körzeteket feloszthatom úgy is, hogy mindenütt 60:40 legyen. Ekkor a képviselők aránya 4:0. Aminek köze nincs a választási eredményhez. De feloszthatnám úgy is, hogy első 49:51, második 49:51, harmadik 49:51, negyedik 93:7 eredményt hoz. Ekkor a képviselők aránya 1:3. Aminek szintén nincs köze a választási eredményhez. Mindössze azt mutatják meg, hogy az ország 100 körzetének össz-szavazatát hogyan kell úgy manipulálni, hogy mondjuk ne 60:40, hanem akár 100:0 legyen. Persze manipulálhatnánk úgy is, hogy a képviselők aránya 15:85 legyen. Mindig ugyanazok, mindig úgyanúgy szavaznak, csak máshová. És ilyen eltérések lehetnek, a törvénytől függően. Az eddigi törvény legfeljebb 4-5 eltérést adott 386-ból. Ez a minőségi különbség a két törvény között. Ez körülbelül általános iskola negyedik osztályának megfelelő számolás. A politikai átlátásához már valóban egy kicsit több képzettség kell.

2014. jan. 23. 12:47
 9/9 anonim ***** válasza:

Ekkor a képviselők aránya 1:3. Aminek szintén nincs köze a választási eredményhez

Jól mondod,hogy több tudás kell. Csak nem a képviselő szavaz hanem a szavazó!Azok aránya meg párt állásától függ. Ha van 10 fideszes akár hova csűröd,csak 10 marad. Ha Debrecenbe van 1500 fideszes,azt akárhova osztod nem lesz 1600 Fideszre leadott voks. Itt nem a képviselők aránya dönt,hanem a választók voksai,ha nem tudnád.

2014. jan. 23. 19:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!