Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Jobbik tényleg komolyan...

A Jobbik tényleg komolyan gondolja a trianoni határok eltörlését? Mégis hogyan képzeli?

Figyelt kérdés

"Vona Gábor az EP-választások után az MTV-ben a „Kárpát-medence visszafoglalása” kapcsán arról szólt, hogy nem hajlandó lemondani arról, hogy „egy szerencsés történelmi szituációban…a magyar nemzet újra egységes legyen”. Ennél jóval élesebben fogalmazott Szegedi Csanád Székelyföldön, amikor szeptemberben melldöngetve kijelentette, hogy „én nem fogok egy percig sem azon gondolkodni, és harcolni fogok azért, hogy a trianoni határok a porba hulljanak”.

Forrás: konzervatorium.blog.hu

2009. dec. 1. 15:14
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
100%

"Azt persze, tegyük hozzá, hogy a határontúli magyarok többsége nem is szeretne Magyarországhoz tartozni"

Ekkora hülyeséget régen olvastam. Honnan vetted ezt? Beszéltél mindegyikőjükkel? Azt el tudom képzelni, hogy nem akarnak Magyarországra költözni,mert ők ott születtek, az a szülőföldjük. De hogy nem szeretnének az anyaországhoz tartozni, nem hiszem.

2009. dec. 13. 17:52
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

A magyarlakta területek autonómiáját szeretnék követelni,ami teljesen jogos és az EU-nak is megfelel. (Lásd: Koszovó-t,bár nem EU tag)

Ilyenekre gondolt: Székelyföld,Vajdaság,Felvidék.... (magyarlakta részek)

2009. dec. 21. 08:44
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Ja,és autonómiát akarnak,nem annexiót szerintem. (Bár Székelyföld esetében csak korridorral (lásd: Danzigi)lehetne megoldható. Ha nem is lesz annektálás,de legalább autonómia legyen könyörgöm,megérdemlik a határon túli magyar testvéreink. Ez a legkevesebb. És remélem nem lesznek a székelyek lerománozva,"Szlovákiaiak" leszlovákozva stb.Ők is ugyan olyan magyarok mint mi. Sőt....
2009. dec. 21. 08:48
 24/32 anonim ***** válasza:
76%

A szovjetúnió megszűnését követően Kárpátalját ukrajna kapta. Erről az országról nem esett és nem is eshetett volna szó a szerződésben. Nekünk járt volna vissza.

Székelyföldnek már lehetne autonómiája ha Orbán Viktor nem tette volna fel a kezét amikor a parlamentben Románia EU-s csatlakozásáról szavaztak.

2010. febr. 18. 16:18
 25/32 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó: Így van, de annyival kiegészíteném, hogy nincs Jugoszlávia,Csehszlovákia se.
2010. febr. 18. 17:55
 26/32 anonim ***** válasza:
0%
"A szovjetúnió megszűnését követően Kárpátalját ukrajna kapta. Erről az országról nem esett és nem is eshetett volna szó a szerződésben. Nekünk járt volna vissza. " Te is jó hülye vagy fiam, egyes! Ennyi erővel a délvidéket is visszakaphatnánk, hiszen azt a Szerb-Horvát-Szlovén királysághoz csatolták, a Felvidéket meg Csehszlovákiához, szóval az is visszajár. És amúgy ez milyen jogalap, egy ország megkapta azt a területünket, majd ez az ország felbomlott, de a jogutódja attól még megtarthatja a területet. Amúgy az egésznek(mármint Kárpátalja teljes visszakapásának) semmi értelme nem lenne, mert a terület (ma már) egyáltalán nem integráns része Magyarországnak, nem kapcsolódik szervesen az országhoz. Több súlyos gondot vetne fel ennek a területnek a visszacsatolása: A közmű-ellátás (főleg a villamosáram hálózat) teljesen Ukrajna felé van kiépítve, az egész területet onnan látják el. Még ennél is nehezebben megoldható a közlekedés. A vasút a szovjeteknél megszokott széles (1520mm-es) nyomtávon közlekedik, szemben a magyarországi 1435mm-el. A csapi átrakót természetesen nem arra tervezték, hogy egy belföldi forgalmat kiszolgáljon, tehát elég problémás lenne a személyvonatok közlekedtetése, főleg, hogy a vagonokon a kerekek lecserélése 2-3 órát is igénybe vehet. Emellett a rahói járás területére vezető vasútvonal Lvov felől közelíthető meg, a régi, Magyar Királyság idejében épült vonal érintette Románia területét, így nem használható. Emellett a vontatási feszültség is eltér a Magyarországon használttól, ezért megkéne tartani a régi szovjet mozdonyokat. Az egész vasúthálózat átépítése normálnyomtávúra, valamint Volócnál és Voloszjankánál egy-egy hatalmas pályaudvar, valamint egy átrakó kiépítése iszonyat pénzekbe kerülne. Másik fontos probléma, hogy az úthálózat is katasztrofális állapotban van, és szintén az ország belseje felé van jobban kiépítve, míg Magyarország felé sokkal szűkebb áteresztőképesség áll rendelkezésre. A szociális helyzet is nagyon rossz, alig van munka, így gyakorlatilag minimálisan növekvő adóbevételek mellett(hiszen szja-ból, és tá.nya.-ból is alig folyna be pénz, hiszen e jelenleg nálunk adómentes 70párezer Ft-os minimálbér ott álomfizetésnek számít, a legtöbben 15-20-25 ezer Ft-kat keresnek) gyakorlatilag 1 millió embert kéne eltartania az ország jelenlegi szociális rendszerének, ami így is alig bírja ellátni a feladatát. Az egészségügy is szörnyű állapotban van, én láttam ukrajnai kórházat, szerencsére csak kívülről, arra is egy vagyont kéne csak ahhoz elkölteni, hogy az amúgy szánalmas magyar színvonalra felhozzuk őket. A lakosság jelenlegi etnikai összetétele sem kedvez a visszacsatolásnak, az 1,2 millió lakosból 150ezren magyarok, a többi ukrán vagy orosz, így a visszacsatolással nyernénk magunknak 1 millió ukrán nemzetiségű embert egy tömbben, vagyis innentől kezdve az ország lakosságának kb 10%-a ukrán nemzetiségű lenne. Nos ez nagyjából annyi, mint a magyarok aránya Szlovákiában, amiből mind látjuk, hogy komoly feszültségek vannak, akárkinek a hibája is ez. Ez nem az összes probléma, ez csak egy rövid összefoglalás, ezt még sorolhatnám nagyon sokáig, a lényeg, hogy Kárpátalja visszatérése rengeteg problémát okozna, sokkal többet, mint amennyit megoldana, és az ország nem nyerne, hanem veszítene vele.
2010. febr. 18. 18:10
 27/32 anonim ***** válasza:

Nem szívesen mondom, de az utolsónak igaza van! Ezt a saját szememmel is láttam.

Ha nem is lesz annexió, de autonóm terület lehetne Kárpátalja.

2010. febr. 18. 18:21
 28/32 anonim ***** válasza:
Utolsó előtti vagyok. Természetesen az autonómiát én is támogatom.
2010. febr. 18. 18:58
 29/32 anonim ***** válasza:

Azért a lehülyézést kikérem magamnak. Szó nem volt arról hogy Kárpátalját vissza kellene csatolni vagy lehetne.

Csupán arra akartam kilyukadni hogy lett volna lehetőség már autonómia kiharcolására. Horvátország területén sohasem volt akkora számú magyar lakosság ahoz hogy benyújthatnánk bármiféle területi "követelést". A horvát-magyar mai barátságra is tekintettel. Szerbia felé sokan táplálhatnak gyűlöletet és indokoltan kérhetnénk autonómiát. Itt kb.290ezer magyar él. Ugyanígy Románia. Erdélyben található ezen a feldarabolt országon kívül a legnagyobb összefüggő magyarlakta terület. Székelyföldön egy tömbben 700ezer magyar él. Illetve románia területén kb. 1,5 millió magyar. Talán az valósulhat meg legelőször.

Ukrajnával a viszonyunk a nyelvtörvény miatt inkább rosszabb de előtte inkább semleges volt. Kb. 150ezer magyar él ott. És itt van még szlovákia. Lakosságának közel 10%-a magyar. Itt közel 500ezer magyar él. A határtól északra 20-25 kilóméteres sávokban a lakosság 50 illetve 100%-át magyarok alkotja. Őrvidék területén 5-6ezer magyar él. Én a fejemet adnám rá hogyha mindig a megfelelő magyar emberek irányították volna az országot már sokminden megvalósuét volna. Szlovákia messzire elmegy. És senki nem szól érte pedig kellene. Majd hogyha a megfelelő vezetőség fogja irányítani az országot -remélem elég hamar- akkor majd sok mindent amit eddig álomnak hittünk meg lehet valósítani. Bennem szomorúságot keltenek ezek a nagy számok. Több százezer emberről van szó országonként és semmi figyelmet nem kapnak. A magyarországi médiában szó sincs szinte róluk. Ez elég szívszorító.

2010. febr. 18. 19:38
 30/32 anonim ***** válasza:

"A szovjetúnió megszűnését követően Kárpátalját ukrajna kapta. Erről az országról nem esett és nem is eshetett volna szó a szerződésben. Nekünk járt volna vissza. "

"Szó nem volt arról hogy Kárpátalját vissza kellene csatolni vagy lehetne. " Itt nekem valahol ellentmondás van, viszont egyetértek veled abban, hogy autonómiára szükség van, és természetesen én is szomorúnak tartom, hogy szinte megfeledkeztünk a határon túli magyarokról, és az is igaz, hogy talán egy kicsit erélyesebb, vagy más jellegű külpolitikával, el lehetett volna érni az autonómiát, ha nem is mindenhol, de egy-két országban biztos.

2010. febr. 18. 21:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!