Miért mindenki a bankokat támadja elsősorban a devizahitelek miatt?
14:26! A deviza hitel a Fidesz kormány alatt jött be, az ő MNB-jük és PSZÁF-ük engedélyezte azt. Kormányként nekik lett volna lehetőségük ezt már az elején elvágni. Ja, hogy nem látták előre, hogy ebből baj lehet?
Abban igazad van, hogy az MSZP vezette ki az államilag támogatott lakáshiteleket. Miért is? Mert hatalmas kiadásokat rótt a költségvetésre, amit nem lehetett kigazdálkodni. Ez utóbbi egy teljesen értelmes döntés volt. Az, hogy ők sem szabtak gátat már a legelején a devizahiteleknek, szintén az ő hibájuk is.
Szóval nem lehet ezt egyértelműen egy "elmútnyócév" kiáltással elrendezni...
a gond nem a bankoknál kezdődik
az embereknél van a probléma minek vettek fel hitelt?
287cm s plazmatévé az létszükség például
jaj telót is cserélni kell mert már 2 hete ugyan azt használom jaj megyek hitelért
amíg így áll az ember a dolgokhoz meg is érdemli hogy lerántja a bank
1.Mert tök egyértelmű, h egy nagy lehúzás volt az egész, a 9. kommentelő jól leírta miért(még a Szűz Máriát is devizában számolták, plusz volt a családban ügyintéző, nem tudom bizonyítani, de ők jobban kerestek, ha deviza hitelt adtak el, pedig az nem éri meg annyira a banknak, na vajon miért?)
Ott az árfolyamgát törlése.
Plusz más országban ahol ilyen ingatag a helyzet a kormány nem engedte volna a devizát(ugye itt is megszűnt)
Tudták, h a magyarok pénzügyi analfabéták és megcsinálták a nagy balhét.
Jah és nem a plazmatv-én meg a telefonon megy a cirkusz.
A probléma az emberek felfogásával van.
Teszem azt, dübörögne a gazdaság, mindenkinek lenne munkája, a HUF/CHF árfolyam 90 Ft lenne, akkor pont ugyanezek az emberek röhögnék pofán a "beszari, nem mersz kockáztatni, pancsereket", mert ők a 74000 CHF-jüket, ami felvételkor 13,32 milliójukban volt, most röhögve törleszthetik 6 660 000-es árfolyamon. Ebben az esetben valószínűleg nem ítélnék hibás terméknek a devizahitelt.
De elmondom, ha normálisan kormányoztak volna az elmúlt tizenpár évben, és bevezettük volna az EUR-t, akkor sem lenne probléma a CHF hitelekkel, mert 2011 óta rögzítve van egymáshoz a két árfolyam.
Egyértelműen nem a bankoké a kizárólagos felelősség, sőt. Buktak eleget azon, hogy sokan kuruckodnak, felmondják a hitelt, mert kamu Józsi a zugügyvéd azt mondta nekik.
Nyilván én sem vagyok bankpárti, de külső szemlélőként indulatoktól mentesen tudom megítélni a helyzetet.
A másik nyilvánvaló kérdés, hogy amennyiben megsegítünk 200 ezer devizahitelest mondjuk 1-2 millió Ft-os költségvetési támogatással, akkor nem várhatják-e el joggal ugyanezt még 9,5 millióan?
Ha pedig felégetik, ellehetetlenítik a magyar bankrendszert, akkor ki fogja a bankokat működtetni, hogyan működhet a piacgazdaság, ki fog valóban hasznos hiteleket nyújtani?
Igazából a kialakult helyzetben nem a bankok a leginkább hibásak, hanem az elmúlt időszak szinte összes kormánya és a tájékozatlan emberek. Alapvetően, ha egy szerződést aláírok, akkor 1) elolvasok 2) ha nem értem, akkor valódi jogi szakértővel átolvastatom.
A szűkebb családi körömben is voltak, akik devizahitelt vettek fel, de 1) éltek a végtörlesztéssel, forint hitel segítségével kiváltották a jelenlegit 2) nem arra vártak, hogy megkönyörülnek rajtuk, elengedik a tartozást, felégetik a bankokat, nyíltan megkövezik Csányit.
Igazság szerint, akinek még mindig devizahitele van az nagyrészt magának köszönheti. Tovább spekulált végtörlesztés helyett, és még most is arra spekulál, hogy valaki megmenti őket, kimondja azt, h tessék haver itt az ingyen pénz.
Egyébként nagyon valószínű, hogy más egyéb használható javaslattal nem állnak elő a devizahitelesek esetében, mert a kormányzat is tudja, hogy a pénzügyi, társadalmi költsége lényegesen magasabb lenne egy tényleges tartalmi lépéseket magában hordozó mentőcsomagnak, mint amekkora hasznot hozhat.
Kampánytémának mindenképpen jó, de nem kizárt, hogy 2014 októberében bejelentik, hogy ennyi volt, nincs tovább, aki eddig nem élt semmilyen lehetőséggel, az egye meg, amit főzött.
így van.
szvsz az emberek nem voltak azok anno felvételkor előrelátóak, és mivel akkor kedvezőbb volt a deviza mint a forint hitel, azt vették fel, de eleve ha valaki ezt teszi, egy 10 év körüli futamidőnél nagyon nagy a rizikó, hogy mi lesz még addig. és igen, akik azt várják, hogy majd el lesz engedve a hitelük, azok úgyis hiába várják, a kormány megkötött kézzel csak ide-oda táncolgatnak meg verik a nyálukat, kampányfogásként, hogy igen, megteszünk mindent a devizahitelesekért, de természetesen annyi eszük nekik is van, hogy nem csinálnak magukból teljesen hülyét azzal, hogy kierőszakolják a hitelek elengedését.
Mamám 75 éves, nincs egyetemi végzettsége, sosem tanult közgazdaságtant, mégis mondta, hogy ne vegyünk fel hitelt, mert bármikor megugorhat a törlesztőrészlet. Ehhez nem végzettség, hanem józan paraszti ész kell, ami ebben az országban erősen hiánycikk.
Szomorú igazság az, hogy a devizahitelesek között rengeteg olyan van, aki nem szorult volna rá a hitelre, csak úgy akart élni, ahogy a pénztárcája alapjáraton nem engedné. Környezetemben is van kb 3-4 devizás. EGY SEM szorult volna rá a hitelre, de hát ugye a szomszédot és a rokonságot iriggyé kell tenni, mert ha a szomszéd új autót vett, akkor nekik is kell új.
Nem védem a bankokat, de arról nem a bankok tehetnek, hogy egyes emberek tojnak rá, hogy alaposan elolvassák a szerződést, vagy tájékozódjanak, meggondolják. Sokan úgy vesznek fel (nem csak deviza, hanem mindenféle) hitelt, hogy "majd lesz valahogy". Amig ilyen népszerű az emberek agyában ez a felfogás, addig NEM lesz semmilyen értelmes változás. Senki sem tartott puskát a devizahitelesek fejéhez, hogy vegyék fel a hitelt. Elhiszem, hogy vannak olyanok, akik rászorultak, kalkuláltak, de megszaladt, ők persze nem tartoznak ide. De azok, akik nem szorultak volna rá, most meg hisztiznek, tüntetnek, és követelik az amúgy is napról-napra élő dolgozó embereket, hogy segítsék ki őket a sz@rból, azokat semennyire sem tudom sajnálni, én meg azért tüntethetnék, hogy ne az én nehezen befizetett adómból segítsék meg az ilyen agyatlanokat.
Miért van az, hogy a CHF LIBOR csökken, ellenben a CHF ben meghatározott hitelem kamata emelkedik.
Ma már a bankok is beismerik, hogy a kölcsönöknek semmi köze a CHF-hez, az csak egy nyilvántartási eszköz, egy számítási mód.
Vállaltam tehát egy olyan árfolyamkockázatot amihez a hitelnek semmi köze. Jó rendben, engem nem érdekel, hogy a bank honnan szerzi be a forrását. Azt se bánom, ha a Provident-től. Az legyen az Ő sara, ne akarja rám hárítani.
Amikor a devizában meghatározott kölcsönöm kamatát a forint alapkamathoz viszonyítják, azt nagyon rühellem. Semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!