Miért kell hittant tanulni? Számomra felesleges.
"Ének (nem tanulunk semmit), tesi (sportolok máshol és ez a tesióra nem ér semmit)."
Tudtam én, hogy szerinted az egész iskola fölösleges. Nem is értem minek jársz be, majd csak egyszer kinősz az iskolaköteles korból, addig meg lógd el.
Szia!
Én gimiben vagyok 9. osztályos, se erkölcstant, se hittant nem kellett választanunk, ugyanis egyszerűen nincs.
Elismerem az előző néhány hozzászóló álláspontját, hogy kell az alapműveltséghez, de ennek a helye egy SZAKKÖZÉPISKOLA? Igen kétségbe vonom ennek a megalapozottságát, általános iskolában még 7. alatt látnám értelmét, de egy iskolában, ahová az ember direkt egy szakma miatt megy, ahol emiatt nem egy gimis szinten tanulják pl. az irodalmat, éneket, stb.-t; és itt kötelezővé teszik a hittant, na ez röhej.
Néhány tippem hogyan úszhatnád meg (kissé agyament is van köztük):
-Eleve alkotmányban rögzített jogod a vallásszabadság. Lehetsz buddhista, muszlim, izraelita, unitárius, katolikus, ortodox, sintoista vagy éppen ateista. Esetleg UFÓ-hívő :D
Szóval alapvető alkotmányos jogod az, hogy te válaszd meg milyen hitet (nem) akarsz tanulni, gyakorolni.
-Alapíts egy új vallást, mely tiltja az ilyesféle hittanórát. :D
-Bibliai idézetekkel támaszd alá érvelésed a tanárnak, hogy ne kelljen bejárnod. Abba nem köthet bele.
Sok sikert!
Szóval alapvető alkotmányos jogod az, hogy te válaszd meg milyen hitet (nem) akarsz tanulni, gyakorolni.
mert ugye NEM hitet oktatnak CSAK a hit altalanos ismeretet..
Nem tudom elhinni, hogy kötelező és nem választhattok. Miért nem leszel hirtelen buddhista vagy más vallású? Vagy egyszerűen a szülő közli, hogy ez így nem egyházi iskolában szabálytalan, vagy tartanak erkölcstant, vagy feljelenti a sulit...
Akik szerint a hittan az általános műveltség része: Igen, az, illik ismerni a Bibliát is (ateistaként mondom ezt) és a többi vallást, amit így együtt szépen megtanulnak a történelem órán, irodalomórán olvasnak részletet a Bibliából, stb.
De a hittan nem csak általános tájékoztatás a vallásról, a többit pedig nem is említi.. Aki nem hívő, annak ez elég agresszív és erőszakos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!