Mi a véleményed erről a véleményről? (Horthy szobor)
Ő zsidó, és ha neki ez a véleménye, akkor talán a balosoknak sem kéne hőbörögni, nem?
"Arra válaszolj hogy az igazsàgos volt e."
Buta tahóknak nem válaszolok.
A Horthy rendszer a feudalizmusnak is egyfajta paródiája volt, mint ahogy a királyságnak is. Így vissza tekintve, csodálkozva nézzük, hogy miért nem nevetett rajtunk egész Európa. Biztos ismeri mindenki a viccet, teljesen igaz. Az államforma királyság, de király az nincs, sőt, az egyetlen szóba jöhető jelöltet megfosztották egy törvényben a jogától. Az összes szomszédos országgal szemben területi követelésünk volt, de hadseregünk az nem volt. Az országot egy szuper gazdag, fényűzésben élő - de nem a király, amit a nép akkoriban még elviselt volna - , olykor hedonista klikk irányította, miközben az ország harmada iszonyatos körülmények között tengette az életét és akiknek felzárkózásáért nem sokat tettek.
És akkor nem is beszéltünk arról, hogy a cselédet újra szabad volt ütni, a munkásokat a rendszer kivétel nélkül baloldaliaknak, kommunistáknak tartotta, ezért minden szervezkedésüket gyanúsan figyelte, gyakran kardlapokkal adva tudtukra, hogy nekik ebben a Horhy-feudalizmusban (ami még egyszer mondom, nem elég , hogy anakronizmus, hanem komikus is) szavuk nem lehet. És a többi és a többi.
kedves kérdező!
ha tényleg elolvastad, vagy értenéd, hogy pontosan mit írt, akkor tudnád, hogy nem a Horthy -szobrot legitimizálta
azt állította, hogy itt nem a zsidókkal történt embertelenségek miatt tüntettek, hanem ez egy komcsi bosszú
és ezzel én egyáltalán nem értek egyet, én visszautasítom, hogy egy háborús bűnösnek szobrot állítsanak, és visszautasítom azt is, hogy én emiatt kommunista lennék
Én is zsidó vagyok, nagyrabecsülöm NK-t tudáasáért és vallásosságáért, sokat tanultam írásaiból, de olvastam néhány olyat is, amivel egyátalán nem tudtam egyetérteni és ez is azok közé tartozik.
Hogy Izraelben élõ zsidó létére cionista, tehát támogatja a zsidók hazatérését, az rendben van, de, hogy minden egyes zsidónak kutya kötelessége lenne a hazatérés, ez azért túlzás. Nagy sok zsidónak olyan mélyek az itthoni gyökerei elsõsorban itthon érzi magát otthon és csak azután Izraelben.
Az meg, hogy párszáz, de akár párezer újnyilas, újnáci miatt azonnal nyúlcipõ kellene, szintén erõs túlzás, hisz ezek egyáltalán nem jelentik "a magyarokat".
Jellemzõ, hogy jóval több volt az ellentüntetõ, mint a "megemlékezõ", és az ellentüntetõk között sokan voltak nem zsidók.
Hogy "kommunista bosszú" lett volna az ellentüntetés, asszem az is tévedés. Ennyi erõvel lehetett az a "megemlékezés" is, hisz a jobbik eszmei elõdjének, a miépnek tagja volt pl Dögei Imre, az elsõ Kádár kormány földmüv. minisztere. ( Ezért jellemeztük akkoriban a változást úgy, hogy addig rákosi nagy kutyái voltak, most Kádár Apró Dögei. )
Viszont helytelenítem, hogy az ellentüntetõk sárga csillagot viaseltek.
Nemzetiszínû kokárdát, akár a bécsi döntés szerinti Magyarország matricát kellett volna viselniük.
Aki kicsit is konyít a politikához, a relításokhoz, annak világos:
Ha akkor nem lett volna olyan sürgõs ( a revizió is, a hadüzenet is ), valószínû, hogy legalább az akkor túlnyomórészt magyarlakta területek ma Magyarországhoz tartoznának.
Hogy nem így van, az nagyrészt Õfõméltósága "érdeme".
Ennek megfelelõen Horthy-szobornak - bárhol Magyarországon - csak úgy van létjogosultsága, ha rá van vésve, hogy "ORSZÁGVESZTÕ".
Persze, ha bármelyik szomszéd, románok, szlovákok, szerbek állítanak szobrot neki, azt megértem.
Ja, és az elõzõ linkjéhez: érdemes egyenesen a Református Egyház honlapját nézni, négy hivatalos állásfoglalás is.
horthy nevehez kotodik-(alairasaval jovahagyta!!)-
1-so zsidotorveny /1938
2-ik zsidotorveny /1939 evi IV.ik TC
-(ez utobbi eletbelepett magyarorszagon jo harom honappal a masodik vilaghaboru kitorese elott,; 1939 MAJUS 05-en)
sem az elsore sem a masodikra SEMMI NEMU NEMET NYOMAS NEM VOLT!!
az ezt koveto,;
3-ik zsidotorveny /1940
4-ik zsidotorveny /1941
-(ezekrre sem volt nemet reszrol nyomas!!)-
aztan az 1942-ben a magyar kormany altal kiadott-(anelkul hogy azt csak egyszer is a nemetek kertek volna!!)-23000 appatrid zsido,amibol kovetkezhetett a hirhedt KAMENIEC PODILSKIJ-i meszarlas az Einsatzgruppe-A altal Dr Arthur Nebe vezenylete alatt!!
igy nezve a horthy-t dicsoites szoborallitas az artatlanul legyilkoltak emlekenek nyilt meggyalazasa,lekopese!!
Akik itt meg máshol Horthyt szidják, szapulják és mindenféle csúsztatásokkal és hazugságokkal támasztják alá a sok sületlenséget, annyira szerény történelmi ismeretekkel rendelkeznek, hogy talán nem ártana hallgatniuk.
Az akkori külpolitikai körülmények, realitások ismerete nélkül sem lehet ítélkezni.
Plusz meg kellene szabadulni attól a sok hazugságtól, ferdítéstől amit 1945-től aggattak a Horthy-rendszerre és magára Horthyra.
Talán akkor lenne egy kis tisztánlátás.
Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes volt! Nagyon nem!
Hatalmas igazság, hogy a történelmet nem lehet úgy megítélni, hogy a mai viszonyok között milyen lenne.
Plusz még erre rájön a millió gyalázkodás.
Azt hiszem az magáért beszél, hogy a háború után zsidó szervezetek kérték a Szövetséges Főhatalmaktól, hogy Horthyt ne állítsák bíróság elé és mellette tanúskodtak.
A portugáliai emigrációjában pedig zsidó szervezetek támogatták.
Vajon miért?
Ha 1944 tavaszán lemondott volna, vagy korábban szembefordult volna Hitlerrel (magával vonva a még korábbi megszállást), akkor a maradék zsidót is kiirtották volna.
Most akkor el lehet dönteni, hogy jó lett-e volna, ha még néhány százezer zsidó illetve más nemzetiségű embert megölnek.
Több százezer ember életét mentette meg.
És ez csak egy dolog.
Rengeteg mindent lehetne és kellene is még tisztázni a személye és az akkori rendszer körül.
De nyilván a mainstream médiának és politikának ez nem érdeke.
Az emberek meg azt tanulták meg az évtizedek alatt, amit hazudtak nekik.
Valaki itt a háborús bűnös kifejezést használta. Próbálja meg először értelmezni, hogy mit jelent.
Aki meg nemzetvesztő megnevezést írná a szobra alá, totálisan a vaksötétben tapogatózik.
"A portugáliai emigrációjában pedig zsidó szervezetek támogatták.
Vajon miért?"
Már egy párszor el lett mondva, hogy miért. Horthyt nem érdekelte a vidéki zsidóság, felőle oda vihették őket, ahová akarták. Tudott a deportálásokról, de csak akkor lépett közbe mikor 1. a családja, az egyházak és a külföldi diplomácia egyre hangosabban tiltakozott, 2. amikor a budapesti zsidóság került volna sorra, köztük a nagyon gazdag zsidókkal. Ez a magyarázata annak, hogy zsidók pénzén nyaralt Portugáliában. A máramarosi vagy bácskai zsidók nem nagyon kértek semmit a szövetségesektől, mert már nem éltek. Ennyit erről.
Mások történelemtudásával élcelődni meg a legkönnyebb dolog. Ezt én eddig kizárólag attól az úgy nevezett nemzeti radikális szubkultúrát képviselő emberektől hallom csak, akik Horthyból nemzeti bálványt akarnak csinálni.
"Akik itt meg máshol Horthyt szidják, szapulják és mindenféle csúsztatásokkal és hazugságokkal támasztják alá a sok sületlenséget, annyira szerény történelmi ismeretekkel rendelkeznek, hogy talán nem ártana hallgatniuk. "
Gondolom akkor a a történész, aki az alábbi elemzést írta, nagyon szerény ismeretekkel rendelkezik....
... ellentétben például veled, aki oda-vissza keni-vágja a XX. század történelmét, vagy csupán elvakultan imádod Horthyt, talán, mert felmenőid sokat köszönhetnek neki. Ha utóbbi, akkor egyike vagy annak a 10%-nak, akinek -illetve családjának- kedvezett a rendszere. Sokaknak, a többségnek pedig nem. Vegyél vissza az arcodból, és fogd fel, hogy másnak más a véleménye róla, illetve rezsimjéről, személyes okokból is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!