Mit hozott nekünk magyaroknak, a globalizáció, és a neoliberalizmus?
Hát én még bizony az átkosban talultam a BASIC-ot a jó öreg 64-en.Nem kellett ahho
Csatlakozom, még én is a polimer kazettát etettem az első Winyómmal!
És még is úgy beszélnek egyesek mintha mi lennénk a Szilikon völgy az Eu ban.
De a kérdés még attól adott, csak nem kapok rá vélaszt.
Azért örülök hogy mások is nézegetnek.
Te nagyon sötét vagy. :)
Egyébként meg barátod ám a jó édes ángyod, az. ;)
Nézzük sorba:
Globalizáció.
Igen, valóban technikai fejlődést hozott. Ugyanis mivel globalizáció van (ami mindenkire érvényes, kivéve az abszolút elzárkózó kultúrákra, pl.: Észak-Korea), gyorsan el tudnak terjedni a világban az új technikai felfedezések.
Ha pl.: visszatekintünk a szocializmusra, igen, ott is volt számítógép, de ha nem lenne globalizáció, kis túlzással élve még mindig majdnem ugyanazt a gépet használnánk.
A globalizáció legfőbb előnye azonban az, hogy a bármit beszerezhetsz a világ bármely tájáról, és a technikai felfedezések hamar ideérnek.
Pl.: ehetsz afrikai banánt, dél-amerikai mangót, japán szusit, kínai kaját stb. Lehet koreai képernyőd (Samsung), vagy amerikai laptopod (pl. Dell). Használhatsz Windowst, stb.
Bár mint mondottam volt, a globalizációt nem lehet választani, ez a mai világban van, és kész. Amelyik ország nem akar ezzel együttélni az bukásra van ítélve, lásd szocializmus (Szovjetunió), vagy Észak-Korea vagy részben Irán. A világméretű trendekkel nem lehet szembemenni.
Persze rengeteg hátrány van, de azt gondolom tudja a kérdező is. Illetve a multik bejövetelét is lehet előnynek tekinteni olyan szempontból, hogy munkahelyeket teremtenek. Sőt tulajdonképpen a globalizáció pozitív hatása azt is, hogy kimehetsz bárhova lakni vagy dolgozni.
Neoliberalizmus:
Elméletileg szabad piac van. Ez ugye azt jelenti, hogy a termékek szabadon versenyeznek egymással, azaz az árak csökkennek. Igen, szívás, hogy a termelők tönkremennek, de például emiatt olcsó a dinnye az Auchanban. Összességében lehethogy káros, de én most az előnyöket sorolom fel.
Választhatsz. Távhőszolgáltatót, (elméletben) egészségügyi biztosítót, nyugdíjpénztárat stb. Te dönthetsz a sorsodról, hogy neked mennyire fontos az egészség, vagy a nyugdíj.
Nézzük sorba:
Globalizáció
Tulajdonképpen semmi köze hozzá.
Amit te leírtál az a piacgazdaság, törvényszerűsége a tervgazdálkodással szemben.
És a szabad munkaerő áromlást inkább blokkolja mint erősíti, hiszen a tőke mozog és nem a termelő erő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!