Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit hozott nekünk magyaroknak,...

Mit hozott nekünk magyaroknak, a globalizáció, és a neoliberalizmus?

Figyelt kérdés
2009. nov. 15. 12:05
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
66%
Hát én még bizony az átkosban talultam a BASIC-ot a jó öreg 64-en.Nem kellett ahhoz rendszerváltás.Jó lenne észrevenni,hogy húsz évvel ezelött itt nem kőkorszak volt,hanem egy olyan társadalom,ahol már lehetett önálló valaki,ha dolgozott meg lett az eredménye,amit aztán Hornnék villámgyorsan engedtek lerabolni.A többiek meg osztogatták tovább...És ez semmilyem izmus,hanem a nagy magyar valóság.Láttam.
2009. nov. 15. 13:47
 12/31 A kérdező kommentje:

Hát én még bizony az átkosban talultam a BASIC-ot a jó öreg 64-en.Nem kellett ahho

Csatlakozom, még én is a polimer kazettát etettem az első Winyómmal!

És még is úgy beszélnek egyesek mintha mi lennénk a Szilikon völgy az Eu ban.

2009. nov. 15. 13:53
 13/31 anonim ***** válasza:
szlícium ;)
2009. nov. 15. 14:14
 14/31 anonim ***** válasza:
szilícium,de mindegy
2009. nov. 15. 14:18
 15/31 A kérdező kommentje:
ok Bocs
2009. nov. 15. 14:23
 16/31 A kérdező kommentje:

De a kérdés még attól adott, csak nem kapok rá vélaszt.

Azért örülök hogy mások is nézegetnek.

2009. nov. 15. 14:24
 17/31 anonim ***** válasza:
44%

Te nagyon sötét vagy. :)

Egyébként meg barátod ám a jó édes ángyod, az. ;)

2009. nov. 15. 15:25
 18/31 anonim ***** válasza:

Nézzük sorba:

Globalizáció.

Igen, valóban technikai fejlődést hozott. Ugyanis mivel globalizáció van (ami mindenkire érvényes, kivéve az abszolút elzárkózó kultúrákra, pl.: Észak-Korea), gyorsan el tudnak terjedni a világban az új technikai felfedezések.

Ha pl.: visszatekintünk a szocializmusra, igen, ott is volt számítógép, de ha nem lenne globalizáció, kis túlzással élve még mindig majdnem ugyanazt a gépet használnánk.

A globalizáció legfőbb előnye azonban az, hogy a bármit beszerezhetsz a világ bármely tájáról, és a technikai felfedezések hamar ideérnek.

Pl.: ehetsz afrikai banánt, dél-amerikai mangót, japán szusit, kínai kaját stb. Lehet koreai képernyőd (Samsung), vagy amerikai laptopod (pl. Dell). Használhatsz Windowst, stb.

Bár mint mondottam volt, a globalizációt nem lehet választani, ez a mai világban van, és kész. Amelyik ország nem akar ezzel együttélni az bukásra van ítélve, lásd szocializmus (Szovjetunió), vagy Észak-Korea vagy részben Irán. A világméretű trendekkel nem lehet szembemenni.

Persze rengeteg hátrány van, de azt gondolom tudja a kérdező is. Illetve a multik bejövetelét is lehet előnynek tekinteni olyan szempontból, hogy munkahelyeket teremtenek. Sőt tulajdonképpen a globalizáció pozitív hatása azt is, hogy kimehetsz bárhova lakni vagy dolgozni.

2009. nov. 15. 16:40
 19/31 anonim ***** válasza:

Neoliberalizmus:

Elméletileg szabad piac van. Ez ugye azt jelenti, hogy a termékek szabadon versenyeznek egymással, azaz az árak csökkennek. Igen, szívás, hogy a termelők tönkremennek, de például emiatt olcsó a dinnye az Auchanban. Összességében lehethogy káros, de én most az előnyöket sorolom fel.

Választhatsz. Távhőszolgáltatót, (elméletben) egészségügyi biztosítót, nyugdíjpénztárat stb. Te dönthetsz a sorsodról, hogy neked mennyire fontos az egészség, vagy a nyugdíj.

2009. nov. 15. 16:43
 20/31 A kérdező kommentje:

Nézzük sorba:

Globalizáció

Tulajdonképpen semmi köze hozzá.

Amit te leírtál az a piacgazdaság, törvényszerűsége a tervgazdálkodással szemben.

És a szabad munkaerő áromlást inkább blokkolja mint erősíti, hiszen a tőke mozog és nem a termelő erő.

2009. nov. 15. 16:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!