Van az anyaországibeli magyarokban egyfajta előítélet, ellenszenv főleg a romániai magyarokkal szemben? Van ennek alapja? Személyes tapasztalatok?
Előkerült ez a téma egy nagyobb társasági körben (nem balos közeg, rendes átlag enyhén hazafias), és bizony előjöttek ezek a dolgok hogy a "románokkal" vigyázni kell mert mind
törtető, pletykás, lefelé tapos felfelé nyal, kirakja a házigazdát a saját házából, vagy kitúrja a munkahelyéről, finoman fogalmazva házasságtörő, ravasz, sunyi.
Ilyen kaliberű jelzők kerültek elő, és ahogy az egyik ember elkezdett egy történetet és látta hogy a többiek nem vetik meg ezért, hirtelen mindenki elkezdte sorolni a sérelmeit hogy ezekkel a "székelyekkel" "románokkal" csak a rossz tapasztaltuk volt, mindenkinek hasonlóak voltak, és azt javasolták nekem kerüljem el őket.
És hogy azért hívják őket románnak mert úgy viselkednek.
Hozzátették azt is azért hogy valószínűleg nem az egész erdélyi magyarság ilyen, hanem csak azok a szerencse vadászok akik elvándoroltak.
Mondván hogy minden népnél azok mennek el külföldre akiknek otthon büdös a munka (akár itt nálunk most az anyaországban).
Az a baj hogy én 3 ilyen erdélyit ismerek/ismertem, abból az első normális, a másodikat nem sokáig ismertem de nagyon hajazott a sztereotípiára, a harmadik meg tényleg ilyen Don Juan szerencselovag mint amilyennel riogattak.
Én először nagy empátiával gondoltam mindig rájuk, de aztán kiábrándultam belőlük, legalább is azokból akik itt az anyaországban élnek.
Egy itteni rendes magyar kolegám ment ki Erdélybe, és ott azt mondták neki hogy ide az anyaországra valóban az élhetetlenek jönnek, mert aki igazi székely, az ott marad Erdélyben. Ők magyarnak tartják magukat, de ők ott, mi itt.
Ezért hívja a baloldal románnak őket, vagy ennek más oka van?
A kérdésem nem provokáció, ténylegesen kíváncsi vagyok erre, mert akárkivel beszéltem az mind szidta őket és többnyire hasonló okok miatt :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!