Van az anyaországibeli magyarokban egyfajta előítélet, ellenszenv főleg a romániai magyarokkal szemben? Van ennek alapja? Személyes tapasztalatok?
Előkerült ez a téma egy nagyobb társasági körben (nem balos közeg, rendes átlag enyhén hazafias), és bizony előjöttek ezek a dolgok hogy a "románokkal" vigyázni kell mert mind
törtető, pletykás, lefelé tapos felfelé nyal, kirakja a házigazdát a saját házából, vagy kitúrja a munkahelyéről, finoman fogalmazva házasságtörő, ravasz, sunyi.
Ilyen kaliberű jelzők kerültek elő, és ahogy az egyik ember elkezdett egy történetet és látta hogy a többiek nem vetik meg ezért, hirtelen mindenki elkezdte sorolni a sérelmeit hogy ezekkel a "székelyekkel" "románokkal" csak a rossz tapasztaltuk volt, mindenkinek hasonlóak voltak, és azt javasolták nekem kerüljem el őket.
És hogy azért hívják őket románnak mert úgy viselkednek.
Hozzátették azt is azért hogy valószínűleg nem az egész erdélyi magyarság ilyen, hanem csak azok a szerencse vadászok akik elvándoroltak.
Mondván hogy minden népnél azok mennek el külföldre akiknek otthon büdös a munka (akár itt nálunk most az anyaországban).
Az a baj hogy én 3 ilyen erdélyit ismerek/ismertem, abból az első normális, a másodikat nem sokáig ismertem de nagyon hajazott a sztereotípiára, a harmadik meg tényleg ilyen Don Juan szerencselovag mint amilyennel riogattak.
Én először nagy empátiával gondoltam mindig rájuk, de aztán kiábrándultam belőlük, legalább is azokból akik itt az anyaországban élnek.
Egy itteni rendes magyar kolegám ment ki Erdélybe, és ott azt mondták neki hogy ide az anyaországra valóban az élhetetlenek jönnek, mert aki igazi székely, az ott marad Erdélyben. Ők magyarnak tartják magukat, de ők ott, mi itt.
Ezért hívja a baloldal románnak őket, vagy ennek más oka van?
A kérdésem nem provokáció, ténylegesen kíváncsi vagyok erre, mert akárkivel beszéltem az mind szidta őket és többnyire hasonló okok miatt :(
"milyen a megítélése a magyar bevándorlóknak Kanadában...kb mint nektek a románokról..."
Azok NEM magyar bevándorlók, hanem CIGÁNYOK!
Mohácsi Viktóriával az élen.
Ha már román példánál tartunk, a Romániából Olaszországba vándorolt és ott úton útfélen bűncselekményeket elkövető cigányokra mondták az olasz hatóságok, hogy a románokkal csak a baj van, mire a román miniszterelnök azt válaszolta, hogy azok nem románok, csak román állampolgárságú cigányok és a kettő között van különbség. Tessék pontosan fogalmazni.
Megjegyzem ha már Kanada és magyarok.
Clevelandet magyar városként is nevezték a kanadaiak még évtizedekkel ezelőtt a rengeteg magyar bevándorló miatt (1956-osok és elődeik), és maximálisan tiszteletben tartották őket, jó a megítélésük.
Erzem hogy ez nem lesz a legnepszerubb kommnentar, de itt van :
Sajnos 100 ev az 100 ev. Nem lehet nem eszrevenni a " romanosodast " sok erdelyi magyarnal. Nem is nagyon veszik eszre de rengeteg romanbol atvett kifejezest hasznalnak, meg az etkezesben is eszrevehetoek a roman behatasok.
Azzal hogy 25 percenkent megemlitik hogy ok magyarok nem romanok ( amit kevesen vonnak ketsegbe kulonben is ) talan ezt a "romanosodas : folyamatot probaljak ellensulyozni
21.23
Olvastál te valaha Mikszáth-ot,vagy legalább Molnártól a Pál utcai fiukat.
Tisztában vagy te vele, hogy hány törökből ,németből tótból újabban angolból átvett magyar szavunk van?
Ahol kevert alakosság ott keverednek a szokások is.Az étkezési kultúra stb.A néptáncban, népzenében is rengeteg "átütés" van a két nemzet között.
A románoknak is nagyon sok magyar eredetű szavuk van.Ha beszélnéd a román nyelvet, tudnál róla.
Arról pedig ne is beszéljünk ,hogy az szakmák többségének kifejezései szinte mind német alapúak.
Az ,hogy egy szórványban élő magyar identitású ember román hangsúllyal beszél és román szavakat is kever beszédjébe irritáló a számomra is de ezért nem lehet elítélni ha egyébként magyarnak tartja magát és rendelkezik magyar alapkultúrával. Aminek része az olvasottság is más magyarságra vonatkozó ismeretek mellett.
Sokkal inkább ad aggodalomra okot az amikor egy egyébként teljesen magyar közegben született embernek nem jelent semmit a magyarsága , nem érdekli ,vegyes házasságot köt és a gyermekét már nem annyira kívánja magyar nyelvre ,öntudatra és kultúrára nevelni.
Rengeteg ilyen ember(asszony) van aki eredetileg magyar volna de öregként vagy középkorúként ,már alig hajlandó a magyar szót érteni sem.
Ez pedig elsősorban nem a román erőltetett asszimilációs politika érdeme.
Hanem a mindenkori anyaországi és CSAKIS a baloldalra jellemző külhoniakhoz való hozzáállásának a bűne.Ez a hozzáállás pedig elsősorban a gyávaságuk és a magyartalanságuk bizonyítéka.
A mindenkori baloldal ezt olyan eredményesen vitte végbe ,hogy a nemzeti öntudatot afféle mellékes ,nem fontos dologgá degradálta az anyaországi lakosság jelentős részének a gondolkodásában is.Helyébe valami internacionalista maszlagot tolva.
Bocs. Az első mondat kérdés volt.Csak lemaradt a kérdőjel.
Ezúttal pótolom kettővel:
Olvastál te valaha is??
15 & 16
bevallom ez kedves volt, csak az irodalomban valo tajekozottsagomat kerdojelezed meg ( ket kerdojellel is :), vadabbat vartam, koszonom hogy kihagytad a " hazaarulo" vagy " antimagyar " es hasonlo koltoi szepsegeket.
Ertem amit irtal es sokban egyet is ertunk.
A teljes kep kedveert :
Amit irtam az szemelyes tapasztalatokon is alapul, elso felesegem ( 11 evig) erdelyi magyar volt,szuletett erdelyi,magyar iskola, templom, buszke magyarsagara stb.
Erdekes modon megis annyi ciorbă lungă-t es mititeit az eletben nem lattam nemhogy egy pix-el leirhatnam.
Vai de capul meu, 100 ev az 100 ev pajtas.
Bar ne igy lenne.
Teljesen igazad van. Amikor itt az a szitok szó hogy magyarkodás, turbómagyar, nagymagyar?
Kíváncsi lennék más népeknél a balos midók megengedhetik-e maguknak ugyan ezt a nemzet rombolást amit nálunk megtesznek. Vajon pl a románoknál használják-e ugyan ezeket a kifejezéseket, hogy románkodás stb?
Vagy ezek csak nálunk vannak?
Bár felteszem hogy csak nálunk vannak ennyien, mert ki van ez a terület nézve nekik már nagyon régóta.
A román média fele kőkemény nacionalista identitástudatra nevel.Imádják és nagyra tartják magukat.
A románok úgy vannak nevelve abban nőnek fel, hogy Decebal óta Erdély jogos román országrész.
Amikor az erdélyi magyarok kerülnek szóba a román médiában sokszor meglepetten értetlenül és felháborodva,veszik tudomásul és nem értik, hogy egyáltalán hogy kerülnek az ők egységes és színromán Mániákusan mantrázott Romániájukba magyarok.
Van olyan politikával foglakozó Rádióadójuk ahol a "Románia" szó szinte percenként hangzik el.
Kedves barátom ha az én asszonykám csorbának nevezett akármit rakna elém ,vagy valami bolti, kajának álcázott szutykot,abban pillanatban a fején landolna.
Hánanehogymá a csík húzza a perülőt!
A miccset ettem de már jó ideje még a lóhúsbotrány előtt is mellőztük az életbe némi "örömöt" szolgáltató kertpartik alakalmával.
Amúgy vannak román szólások kifejezések amiken ,becarc ha érted de lefordítva már nem penge.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!