Mit gondoltok, nem kellene egy új Himnusz?
A Sabaton nevű svéd rockegyüttest nagyon szeretem és a lent lévő számukban van egy dallam, ami felkeltette az érdeklődésemet.
http://www.youtube.com/watch?v=JzL4h1qveLU
03:00 perctől hallható a bizonyos dallam és egészen 03:56-ig tart, majd a végén 04:52-től ismét beadják a svéd nyelvű Mi Atyánk szövegével.
Képzeljétek el a dallamot a rockzene és minden egyéb más nélkül. A gregoriánra hajazó, ritmusos és emelkedett énekstílus nekem például tetszik, az maradhatna az új himnuszunk szövegénél is.
Szerintem mégiscsak jobb lenne a mostaninál, mert ez elég gyászos és reménytelenséget sugároz.
"Gratulálok... akkor most aki a himnuszt szidja, fogja meg magát és takarodjon az országból! :)"
Ennek így semmi értelme, ezt elmagyarázhatnád. Ilyen logika mentén Kölcseynek is el kellett volna takarodnia annak idején az országból, mert nem tetszett neki az akkori himnuszunk (Boldogasszony Anyánk) és újat mert alkotni helyette.
"tatárjárás,Mohács,Rákóczi,48,világháborúk,Trianon,56... És ti meg egy örömódát akartok ezek után.. ?"
Persze, végülis mindezeket túléltük, nem? És még mindig itt vagyunk. Nem hiszem, hogy ezen sajnálkoznunk kellene.
"Mi nem 200 éves USA vagyunk aminek a földjén nem is pusztított jelentős háború..."
Ennek meg megint nincs értelme. Most szerinted attól, hogy egy nép sok háborút túlélt a múltban, már nem is lehet reményekkel teli a jövője és nem lehetnek boldogok, energikusak és bizakodók annak a népnek a tagjai? Csak azok lehetnek ilyenek, akiknél már nem volt háború legalább 148 éve?
Ez a tipikus hungarista feeling, interneten, meg nemzeti rock stb koncerteken mikor 30-40-en vannak akkor mondják a nagy szavakat stb. mikor meg arról van szó, hogy tenni valamit, akkor egyik sem mozdul, ezért tart ott az ország ahol tart...
50 év mulva kiváncsi leszek mi lesz, de hogy nem Nagy-Magyarország meg hasonlók ez biztos.
A Himnuszunknak üzenete van amit egy fiatal még nem fog megérteni, egy rövid összefoglalás a történelmünkről, saját magunkról, ez teszi egyedivé.
Lehetne írni rózsaszínűt is, csak az nem mi leszünk.
Íme az új himnusz:
Zene: http://www.youtube.com/watch?v=l-kuOwUAHIQ
Szöveg:
Náá ná ná ná náá náná,
náá ná ná nánnáááá...
...a legjobb azon ország,
mi az otthonom!
Láttam én már száz csodát,
sok más hazábaaan,
egy se volt ám oly mesés,
mint mi nálunk van!
És ezután szétnézve,
a nagy világooon,
A legjobb azon ország,
mi az otthonom!
Náá ná ná ná náá náná,
náá ná ná nánnáááá...
mi az otthonom!
Kaptam egy pohár vizet,
kedves idegentőőől,
sosem volt az édesebb,
mint mit itthon ittaam.
És ezután szétnézve,
a nagy világooon,
A legjobb azon ország,
mi az otthonom!
Náá ná ná ná náá náná,
náá ná ná nánnáááá...
mi az otthonom!
Tetszik a népdal dallama,
mely nálunk ke-elt,
szeretetet hoz elő
mely életre kelt!
És ezután szétnézve,
a nagy világooon,
A legjobb azon ország,
mi az otthonom!
Náá ná ná ná náá náná,
náá ná ná nánnáááá...
mi az otthonom!
Édes szép óhazám,
fényesen ragyogsz.
Visszatérek én hozzád,
és fejem lehajtom.
És ezután szétnézve,
a nagy világooon,
A legjobb azon ország,
mi az otthonom!
Náá ná ná ná náá náná,
náá ná ná nánnáááá...
...náá ná ná ná náá náná,
náá ná ná nánnááááá.
Náá ná ná ná náá náná,
náá ná ná nánnááááá...
mi az otthonom!
Mi az otthom!
Annak idején Rákosi is felvetette Kodálynak, hogy kéne írni egy új himnusz.
Kodály válasza: Minek? Jó a régi is!
Itt abba is maradt.
Egyetlen megszálló rezsim sem mert a himnuszhoz nyúlni.
Kérdező... A múltat nem lehet elfeledni, amelyik népnek nincs múltja... annak jövője sincs.. Erről szól a Himnusz is, de most egy sora igen aktuális.. : "Szerte nézett s nem lelé
Honját a hazában" - Nem ismerős? Ez most Magyarország..
"Ilyen logika mentén Kölcseynek is el kellett volna takarodnia annak idején az országból, mert nem tetszett neki az akkori himnuszunk (Boldogasszony Anyánk) és újat mert alkotni helyette."
A Boldogasszony Anyánk nem volt nemzeti himnusz. 1903 előtt az állami himnusz Joseph Haydn „Gott erhalte” című műve, az osztrák császári himnusz volt.
Kölcsey a Himnuszt nem más helyett, hanem egy "dalverseny" pályázatára írta. Ez volt a jeligéje: "„Itt az írás forgassátok,/ Érett ésszel, józanon"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!