Miért igazságosabb a progresszív adózás?
"...nem az egykulcsos szja, hanem a túladóztatás és a túlzott állami újraelosztás..."
ezek összefüggnek.
a túlzott állami újraelosztás teremti meg a magas adóztatás szükségességét. az egykulcsos SzJA meg túladóztatja az alacsony keresetűeket.
a kérdésre:
az igazságosság eléggé relatív dolog.
tegyük fel, hogy egy embernek egy nap egy kenyérre van szüksége, hogy ne haljon éhen. (nyilván ez így nem igaz, csak egyszerűsítünk)
legyen az adó napi egy negyed kenyér.
akinek csak egy kenyere van, az éhezik.
akinek 100 kenyere van, az meg pont lesz*rja.
egy így igazságos?
"15:01
"...és a gazdaságot nagy mértékben lassító hatású az egy kulcsos szja. "
A magyar gazdaság nem az egykulcsos szja, hanem a túladóztatás és a túlzott állami újraelosztás miatt van lefulladva.
Már nagyon unalmasak az olyanok mit te4
Magyarázd már el néhány mondatban hogy miként lehet a mai keretek között hasznosabb az egy kulcsos szja mint a progresszív. Milyen hatásmechanizmusok által!
Ugye eltudod és nem csak okoskodsz?
Ahogy már említették, az "igazság" képlékeny dolog, mindig az adott ember által követett belső értékrend határozza meg. Vannak emberek, akik úgy érzik, hogy bizonyos dolgok mindenkinek járnak, még akkor is, ha ehhez mástól kell elvenni azt a dolgot. Számukra tehát az az igazságos rendszer, ahol annál többet vesznek el valakitől, minél több van neki.
"De egyszer illene már megérteni hogy az adórendszer nem az igazságosságot szolgálja hanem a minél hatékonyabb gazdasági működést és a költségvetés fenntarthatóságát!"
A gond az, hogy kormánypárt nem a gazdasági működés és a költségvetés ésszerűségével propagálta az egykulcsos adó bevezetését. Ha ehhez hozzávesszük, hogy számos olyan rendelkezést hoztak, amely a gazdaság fejlődését visszaveti és a költségvetést sem képesek egyensúlyban tartani, szerintem kijelenthető, hogy azok, akik az adótörvényeket befolyásolják NEM a gazdasági működés és a költségvetés ésszerűségét tartják elsődlegesen szemelőtt.
"Lehet hangoskodni, és igazságról papolni, de a tehetősebbek sem járnak vele jól már középtávon sem.
Hiszen nem a belsőfogyasztást növeli hanem az importot."
1. Magyarul azt mondod, hogy a magasabb jövedelműek arányaiban kevesebbet költenek jövedelmükből az országon belül megtermelt szolgáltatásokra és javakra, mint az alacsonyabb jövedelműek. Ezt pontosan mire alapozod?
2. Jelenleg netto exportőrök vagyunk, úgyhogy ez a probléma (márha probléma) nem áll fenn.
3. Minél élénkebb egy kis ország külkereskedelme, jellemzően annál nagyobb a megtermelt jövedelem. Persze ehhez az exportnak is nőnie kell, de arra nincs ésszerű indok, hogy ne importáljunk, ha az exportolt javakkal képesek vagyunk fizetni érte.
"Magyarázd már el néhány mondatban hogy miként lehet a mai keretek között hasznosabb az egy kulcsos szja mint a progresszív. Milyen hatásmechanizmusok által!"
Az adóbevallás/fizetés esetén könyebb kiszámítani a befizetendő adó mértékét. Egyrészt nem kell több kulcsot használva számolni, másrészt ha a jövedelmek növekedése esetén sem kell plusz munkát végeznie a könyvelőnek, ez fokozottan igaz az olyan esetekre is, ahol az inflációs kiigazítás miatt nőnek csak a bérek, de mivel ezt esetleg a jogaszbályi környezet csak később követi, egy adott személy a reáljövedelmének változatlansága esetén is magasabb adósávba csúszhat.
Ennek következtében kevesebb az adminisztrációs teher és a magánemberek pontosabban tudnak tervezni, hiszen az infláció miatti adósávváltás által okozott jövedelemcsökkenést gyakran csak utólag érzékelik.
Ez minden környezetben igaz rá.
Az egyetlen hátránya az, hogy az így kiesett adót több kisebbel pótolják, ami az adminisztratív költségeket biztos megdobja. (persze ez az adóbevétel-csökkenéssel megegyező mértékbű kiadáscsökkentéssel elkerülhető lett volna).
Szerintem meg a gazdaságunk attól van lefulladva, hogy a rendszerváltás után szét lett privatizálva az egész magyar gazdaság. Akik megkapták az állami cégeket, azok szépen túladtak rajtuk, a pénzt meg eltüntették offshore számlákra.
Így jutottunk olyan állapotba, hogy pár tucat vagy pár száz embernek összesen több tízezer milliárd forintja van offshore-ban, ami után egy petákot nem adózott a magyar államnak. Ez a pénz ott csücsül az adóparadicsomokban és teljesen ki van vonva a gazdaságunkból, nincs visszaforgatva, befektetve így egy nagy vérrögöt képez az érrendszerben és nem tud tőle egészségesen áramolni a vér.
Ezért nincsen senkinek pénze Magyarországon. Senki nem tud vásárolni, senki nem tud vállalkozásba kezdeni, mert egyszerűen vagy nincs hozzá tőkéje, vagy ha van, akkor egyszerűen nem tud termelni, mert nem veszi meg tőle senki pénz hiányában a megtermelt cuccait.
Pluszban még ott van a magyar bürokrácia, ami annyira bonyolult, hogy lényegében a vállalkozónak a papírmunkára megy el a munkája negyede vagy akár fele is. Erre még rájönnek az adók is, amiket ugye magasan kell tartani, mert nincs az embereknek pénzük, tehát adó alig folyik be, a vállalkozók meg minimálbérre vannak bejelentve, mert ugye minél több pénzt akarnak megtartani.
Szóval egy rohadt nagy korrupció-gennygócban élünk, ahol az ügyeskedők jól meg tudják magukat szedni, a becsületes emberek meg cumiznak. Magyarország, én így szeretlek. Ja nem, valójában nem szeretlek...
Kedves kérdező, 8-as, 15-ös, remekül látod!
Kedves 11-es, szerintem ennek a példádnak fuss neki még egyszer!
Ugyanis az adó mértéke %-os(!), ezért a 100 kenyeres "burzsuj" 25 kenyeret adózik... És miért is adózzon boldogan 25 kenyeret, ha a "szegény" 1 kenyeres is kereshetne 5-10 kenyeret, ha szorgalmas lenne és nem csak a 25 kenyér egyikre pályázna?
Ezzel nagyon nem leszek népszerű, de én a környezetemben még soha nem találkoztam olyan szegénnyel, aki TÉNYLEG MINDENT megtett volna hogy ne legyen az, de "gonosz külső erők" megállították volna. A jellemző inkább az, hogy lusták (tanulni és dolgozni), irigyek (arra aki szorgalmas), gyávák (vállalkozni, vagy kimenni külföldre melózni), viszont mindegyikük bőszen érvel az általa irigyelt réteg -adórendszer általi- kifosztása mellett, (tehát még komcsik is)...
Az egyéni vállalkozóknak sem magától lett a szolgáltatásukra ,termékeikre piacuk.Abban éjjelnappali munka van ,szaktudás és beruházás.Az sem az égből szokott pottyanni rájuk, hanem nagy kínlódva fokozatosan fejlesztik vagy törlesztik a bankoknak.
Az az egyéni vállalkozó aki évtizedeket lófecol abba ,hogy túléljen ,nem fog több adót fizetni mint amit bír emelgethetik a politikusok az égbe a százalékokat, mert nem azért dolgozik mint állat teszi tönkre magát épül le idegileg és fizikailag,hogy éhen haljon ,vagy ne tudja tisztességesen iskoláztatni a gyerekeit, mellette.
Az egész adóztatás hazugságokra van építve és teljesen el van rugaszkodva a valóságtól.Mert ha tisztességesen próbálsz befizetni mindenféle és fajta adót amit rád erőszakolnak annyival maradsz, hogy pont kigűved a szemed az éhségtől.Tehát rá vagy kényszerítve ,hogy ne valld be az összes jövedelmed.Persze ők tudják ,hogy nem vallod be és ezzel sakkban tartanak.
Amikor fizeted be az adód ,látod ,hogy na ebből meg tudnád venni a padlócsempét az előszobára, vagy le tudnád cserélni a szakadt redőnyöket a házadról stb ilyesmik amik hanyagolódnak évekig.Azt mondod ráér.
Amikor befizeted az adódat, eltöprenghetsz azon hogy az ahhoz képest mennyi pénzt forgatsz(kockáztatsz), az alig maradó tiszta hasznodból ,amit a szakmai jóhírednek ,komolyságodnak és éjjelnappali szorgalmadnak köszönhetsz (már,hogy van munkád egyáltalán) ,még több mint felét fizesd be olyan dolgokra amiből gyakorlatilag nem sok hasznod van.Mert mi hasznom van abból, hogy Lakatos Zorróka nem hal éhen?Mi hasznom van a tb-ből ha a doktornál ha szeretném,hogy odafigyeljenek rám és rendesen el legyek látva már a bemutatkozás előtt illik odaadni a papraszolvenciát?Mi hasznom van a nyugdíjjárulékból ha meg sem érem, vagy ha valami csoda folytán megérném nem fogok egy petákot se kapni mert nem lesz kitől beszedni?Mi hasznom van a közoktatásból ha a tanárok fele alkalmatlan és negyedét még mutogatni sem szabadna kiskorúaknak?Mi hasznom van a rendőrségből , ha buta törvények kötik meg a kezüket és nincs közbiztonság?Mi hasznom van jogszolgáltatásból, ha bizonytalanok még a teljesen egyértelmű dolgok is mert mindent simán ki lehet forgatni ügyes ügyvédek által?Mi hasznom van a honvédelemből,ha kicsi gyenge és szegény a lakosság majdnem egésze ,pedig úgy lett nevelve az utóbbi 25 évben,hogy teljességgel alkalmatlan bárminemű hazafiasságra,férfias kiállásra?Csoda ,hogy nem jön Izland és gyarmatosít minket 2ezer frissen besorozott amatőrrel!
A brutálisan sok állami alkalmazott és sóhivatalbeli potyás ,indokolatlanul nagy fizetését , (amiből jachtokat meg villákat tudnak venni maguknak) is mi rakjuk össze.
Ahelyett,hogy lecsempézném már végre azt a rohadt előszobát, vagy vennék egy szett félkopott téligumit a 15 éves járgányomra!
Egyébként a normális az lenne szerintem ha mindenki befizetne 15% adót a jövedelme után.Tök mindegy mennyi.Ám abba a 15%-ba legyen benne tb-nyugdíj minden.De azt mindenki befizetné és verhetné a mellét ,hogy milyen jó hazafi és szolidáris polgár.Aki még akkor is adót csalna azt pedig kalodába ,pellengérre.
Az áfát pedig fokozatosan pár éven belül egy számjegyűre ,illene már csökkenteni.
Kedves 18-as, minden szavad arany!
Bár nem vagyok közgazdász, de néha elgondolkodok, hogy rendszerszinten nem lenne-e jobb egy kizárólagos 25%-os áfa teher, és minden mást -és a kapcsolódó bürokráciát- megszüntetni, a tb-t, nyugdíjt, oktatást ki-ki alapon fizetné? Én jól élnék egy ilyen egyéni fellesőlégre alapozó rendszerben, nem hiányozna a gyámolító, korrupt (f)osztogató állam, ráadásul mindent ami maradna, a vállalkozásomba forgatnék vissza, így munkahelyeket teremtenék és határtalanul növekednék, akár külföldön is terjeszkedve.
Belátható, hogy az igyekvő, vállalkozószellemű embereknél és értékteremtő munkát végző alkalmazottaknál hagyott források jelentenék a legnagyobb gazdaságélénkítő erőt! Persze akkor miből lehetne nyugdíjas szavazatokat vásárolni, korrupció mozgatta látványberuházásokat, állami léhűtők százezreit pénzelni, és a millió cigányt itthon tartó segélyrendszert életben tartani?
Inkább agyonadóztatunk, aztán -aki még nem lépett le annak- marad a vegetálás, ötletelés, túlélés, egy darabig...
"Az egyéni vállalkozóknak sem magától lett a szolgáltatásukra ,termékeikre piacuk.Abban éjjelnappali munka van ,szaktudás és beruházás.Az sem az égből szokott pottyanni rájuk, hanem nagy kínlódva fokozatosan fejlesztik vagy törlesztik a bankoknak.
Amelyik vállalkozás nem képes egy szakadt redőnyt lecserélni az gondolkodjon el azon hogy van e értelme!
Nekem lenne pénzem vállalkozni, nem nagyképűség de akár több 10millióval is. De kinek és minek?
Nincs semmire fizetőképes kereslet és minden túl kockázatos vagy nem térül meg belátható időn belül.
Az az, nekem sem mindegy hogy milyen a fogyasztás az országban, mert nem kedvelem ezt a helyzetet.
Mindig is vállalkoztam tettem vettem és gyarapodtam.
De azt világosan látom hogy az egy kulcs nem megfelelő.
Miért? Mert nem indukál belső fogyasztást.
Aki ma nettó 150-160e felül keres az nem fog magyar termékekből és szolgáltatásokból többet fogyasztani.
Tudod hová fogy költeni?
Importra. Az az, nem hogy nyernénk az egy kucson hanem bukunk. Meg kell nézni hogy 200nettő az az 300-320e körüli bruttó felett ha felemelnénk a 16% ot 22% ra akkor mennyi jönne be belőle. Azt meg egy az egyben a 120e alatti nettósok szja csökkentésére kell fordítani.
Az élelmiszer áfa 10% szolgáltatások egyéb 20% jellemzően import 30% ami szintén segíti a fogyasztás kiegyenlítődését és a belsőfogyasztás növekedését.
Nem nagy dolgok de hatásosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!