Hogyan lettünk szkítákból finn-ugorok?
Ady Endre még így tudta és azt vallotta verseiben, részlet a Történelmi lecke fiúknak című versből:
"Hódították ez országot
Derék, lelkes, úri szittyák,
Jótevői szegény népnek:
Iskolában így tanítják."
Vagyis akkor még így tanították, napjainkban most már:
"Iskolában nem így tanítják."
Miért?
Ady, Vörösmarty, Arany és a többi nagy költő zsenink mind tévedett volna az őseinket kulturális gyökereit illetően?
Akkor most finnek vagyunk vagy ugorok, mert a kettő egyszerre nem lehet.
Hogy voltak képesek két külön jelölő fogalmat a finnt és az ugort alaptalanul megragadni és a csak úgy kényük kedvük szerint összekapcsolni és nyelvcsaláddá gyúrni?
Antropológiai, kulturális gyökerei, népemlékezetbeli háttere(mesék, legendák, történetek) nincs a két létrejövő új nép, egy nagy létszámú régi népből történt szétválásának. Annak okán is hogy ezek a vélt rokonok mind nagyon kis létszámú népek, nem aprózódhatott volna ennyire szét ha valóban létezett volna ez a vélt nagyobb létszámú egy nyelvet beszélő nagy finn-ugor ősnépesség.
Mivel kevesen ismerik ezeknek a nyelveknek a nyelvtanát, ezért röviden összefoglalom. A Wikipédia ezeket a közös jellemzőket így foglalja össze:
1, nagyszámú toldalék használata, vagyis agglutináció
2, számos nyelvtani eset használata (az indoeurópai 4-7 esetnél jóval több eset használatos, a magyarban például 18)
3, magánhangzó-harmónia (hangrend) az ősi szavaknál
4, nincs nyelvtani nem
5, a jelző megelőzi a jelzett szót
6, a jelző nincs egyeztetve a jelzett szóval, például gyönyörű kuvaszokat és nem *gyönyörűeket kuvaszokat (egyes balti-finn nyelveknél van egyeztetés, de a kutatások szerint ez későbbi fejlemény)
7, számnevek után egyes szám áll (sok ember, nem *sok emberek)
8, a névszói állítmány gyakorisága (azaz a kopula hiánya), például édesapám tanár, nem *édesapám van tanár
9, birtokos személyragozás (kutyám, kutyád stb.)
10, a birtoklást a habere ('birtokolni') ige nélkül,
birtokos személyjellel és részeshatározóval fejezzük ki (például nekem van lovam, nem *én birtoklok lovat)
12, tárgyas igeragozás (az ugor nyelvekben és néhány további uráli nyelvben).
Na mármost az 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 jellemzők igazak a török nyelvre is. Bár a többi altáji nyelvet nem ismerem, de biztos, hogy ezek többé-kevésbé a rokon nyelveire is igazak.
Kedves barátaim, kéretik figyelmesen olvasni, ha már idézünk. És legalább az idézett fogalmakat és körülményeket ismerni.
Ady Endre pontosan hivatkozik: ő úri szittyákról ír. Meglehetősen lesajnálóan. A lesajnálás erősen megalapozott.
Azonban a szittyák és a szkíták két külön fogalom. Ady szkítákra nem hivatkozott.
A szkítákat tanítják az iskolában. Nem, mint a magyarok őseit, mert ez nem bizonyított. Elég nehéz is lenne bizonyítani.
Genetikai eredetünk, és a nyelvünk eredete szintén két külön dolog. Mindkét eredet bizonyítása elég nehéz, hiszen - különösen a nyelv esetén - minél régebbre megyünk, annál kevesebb egzakt információ áll rendelkezésre. Nem csoda hát, hogy felelős tudós nagy óvatossággal nyilatkozik ezekről. Csaló, vagy tudatlan önjelölt főszakértők persze nagy hangon hirdetik áltudományukat. Bulvárfelületen ezek olvashatók, magára valamit adó szakember ezeket nagy ívben kikerüli.
"Ha mi a nyelvünket a finnektől meg az ugoroktól örököltük akkor a finnek meg az ugorok mit örököltek tőlünk?"
Nem a finnektől örököltük. Ez kb. olyan, mint elolvasva Darwin főművét, kijelenteni, hogy az ember a majomtól származik. Nem, nem a majomtól, hanem a majmok és az emberek közös evolúciós ősétől. Mint egy fa két ága. Az egyik ágon növő gyümölcs nem a másik ágról származik, hanem a fáról, arról a fáról, amelynek mindkét ág a része.
Az elmélet, amit itt leírtál, és azt kérdezed, nem lehet-e, hogy így van - de, lehet. Sőt, az is lehet, hogy nem egy közösen érthető nyelvet alakítottak ki, hanem az egyik közösség megtanulta a másik közösség nyelvét, aztán a másik nyelv meg elkallódott. Borzasztó kevés forrás áll a rendelkezésünkre, ezért nagyon nehéz az ilyen kérdések eldöntése. Éppen ezért nem szabad semmit készpénznek venni, mert minden csak elmélet. A tudósok szava sem szentírás, csak én éppenséggel megbízhatóbbnak tartom egy szakavatott nyelvész véleményét, mint egy Biblián meg csodaszarvas-mondán edződött költőét.
A török nyelvhez való hasonlatosságot egyébként a keményvonalas finnugrista nyelvészek is elismerik, mert az tagadhatatlan. Csak ők ezeket jövevényszavaknak gondolják. Én nem tudom, mire alapozzák ezt, mert én nem vagyok nyelvész.
"Ha megvizsgáljuk a magyarság kollektív tudatalattiját, megnézzük a mondákat, népmeséket, népdalokat, írok költők műveit, elbeszélgetünk az idősekkel stb. Finnekről, vikingekről nem fogsz hallani tőlük evvel kapcsolatban az biztos. Viszont Nimród királyról (Sumérok), Szittyaországról, Atilla királyról és a Hunokról, Csaba királyfiról és a Hadak Útjáról...igen :-) Vajon miért? Mert ők a magyarok ősei, testvérnépei :-) "
Vagy azért, mert mindig is érdekelte az embert, hogy honnan származhat, és a környezetében itt-ott hallott mondafoszlányokat, amelyeket össze lehet illeszteni eggyé, aztán a tábortűznél lehet mesélni a népeknek. Ezek mondák, könyörgöm, kezeljük is őket úgy, mint mondákat.
Jaj, mindig ezek az összeesküvés-elméletek, hogy kinek milyen hosszútávú tervei voltak a magyarok szellemi eltiprását illetően... mintha bizony mindenki velünk foglalkozott volna a történelem során, és nem mindig ad hoc, tűzoltás jellegű megoldásokat próbáltak volna hozni a problémákra. Persze tudom, a legkönnyebb olyan dolgokat szajkózni, amikre "azért nincs bizonyíték, mert titkos, és pont a bizonyíték hiánya mutatja, hogy mennyire titkos".
Ami a kérdést illeti: nem szabad összekeverni a genetikai és a nyelvi rokonság kategóriáit, és máris nincs konfliktus.
#6-al értek egyet.
Nincs nagy kedvem ezzel a nagy néplélekkel szembeszállni. Néhány alapdolog nincs meg. Pl. a rassz, a "genetika" nem számít a társadalom fejlödése szempontjából, (nem igazán van lényeges különbség egy néger meg egy skandináv között a börszintöl eltekintve, kben. ma sok néger-keverék skandináv van). A kultúrális örökség számít(hat). Példának ott vannak az olaszok meg a görögök. Mellesleg az amerikaiak sem éppen egy tiszta vérü nép, és aki nem látja öket sikeresnek (pl. braziliához képest) az... téved.
Talán azt vegyétek figyelembe, hogy ezeket a témákat nem kocsmában, hobbiból találták ki, ahogy most mi, hanem sok évtizedes kutatások eredményei, aminek folyaman a régebbi elméleteket kiszorították, érvekkel.
Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek tévedések és minden köbe van vésve, rengeteg vitatott részlet van, és a nyelvészet ugye nem matematika! Az érintett népekcsoportoknak nem maradt fenn irásos nyelvemlékük, ugye ez sem segít.
De annyival több érv és szellemi mozaikkocka támasztja alá a Finnugor nyelvcsaládba való tartozást, mint a konkurencia mellett, hogy nincs komoly kutató, aki ezt megkérdöjelezné. Ebbe azért még sok minden belefér, föleg ami a néperedetet illeti.
Én is éltem egy kicsit Finno.ban, tanultam kicsit finnül, valóban van hasonlóság, de 3000 év az sok (Az angol kb 1500 éve vált le az alnémet nyelvekböl, ultrashort version)
Ami a genetikát illeti, annyit tudok, hogy Európa genetikai térképét mostanában publikálták (van néhány csoportokra jellemzö génmotívum amit olcson le lehet szekvenálni párszáz v. ezer emberen), rá lehet keresni, de emlékeim szerint mi sem nem vagyunk kirívo folt benne szuper mongol-japán génekkel.
Nem megleoö:az én családom mindkét fele pár száz évre visszamenve kb. német, ki állítja hogy az övé árpáddal jött be... rémlik, hogy a feltételezés hogy a honfoglalás nem az akkor itt élö vszeg szláv lakosság leölésével, hanem asszimilálásával ment végbe.
20 évet éltem nagyreszt nemet nyelvteruleten, de sose tünt fel, hogy akárkit is annyira érdekelne, hogy a magyarok (v. szlovákok, románok) honnan eredeztetik magukat, kikkel lennének rokonságban. Nnameg, egy 10-15 millios néptöl miért is kéne félni?
Mostanában inkább az az érzés ver tanyát a hasonló német kommentekben, hogy kapaszkodjanak már meg egy kicsit ezek a keleteuropaiak, hogy ne a mi (német, holland skandináv) adónkból kelljen nekik 'segélyt' osztani.
Aki ránéz a BRIC országokra egy világtérképen, sztem gyorsan leesik neki, hogy miröl (is) szól az EU.
Hogyha kivesszük Badiny Jós József-féle "szakértőket", akkor megállapíthatjuk, hogy a 19. században nem volt még egységes vélemény erről. Annyi igaz, hogy az MTA a finnugor nyelvrokonságot fogadta el, azonban voltak olyan elismert nyelvészek is, akik az altáji nyelvrokonságot vallották.
Sokan azt mondják ma, hogy a nyelvrokonság és a genetika nem összefügg, és igaz is. Egy valamit azonban figyelembe kell venni: a 19. században a kettő egy volt!
Sokan nem hallottak az ugor-török háborúról, ahol a finnugor nyelvrokonság került ki "győztesen". Ott pedig egyik fél se tagadta egymás rokonságát, hanem pont arról vitatkoztak, hogy a török volt-e előbb a magyar, vagy a finnugor. Ki volt a "magnép" és melyik nép hatott melyikre.
Tagadhatatlan, hogy a finnugor nyelvrokonság mellé hivatalosan tanítják az uráli őshaza elméletét is - csak nyelvészeti alapon. Ez azonban hiba.
Nem tagadom ortodox módon a finn-ugor nyelvrokonságot, de illene a helyén kezelni és nem pedig kiemelni és aránytalanul felnagyítani a török nyelvrokonság rovására amit az utóbbi időben méltatlanul lekicsinyítettek és jövevényszó szintre degradáltak.
Úgy gondolom, hogy a török nyelvekkel való nyelvrokonságunk is legalább olyan fontos mint a finn-ugor és azonos szinten van vele sőt lehet, hogy elmélyültebb a török nyelvekkel való rokonságunk mint a finn-ugor rokonság amit szintén fontosnak tartok, csak ez utóbbi aránytalanul kiemelt és felnagyított, egekbe magasztalt.
"nem igazán van lényeges különbség egy néger meg egy skandináv között a börszintöl eltekintve"
Végülis a hajó és a repülőgép közt sincs sok különbség a vivő közegtől eltekintve.
A finnek a NYELVrokonaink. Ennek semmi köze a genetikához meg az antropológiához. A magyar nyelv az uráli vagy finnugor nyelvcsaládba tartozik. A mai modern nemzetek pedig nyelvi-kulturális azonosság alapján szerveződnek, nem vérségi leszármazás alapján. Ezt kellene megérteni végre.
Egyébként sohasem értettem, hogy a sok szittyamagyar szélsőjobbant mit szégyell annyira a finugor rokonságon. Finnország ma a világ egyik legfejlettebb, legélhetőbb, legtiszteletreméltóbb országa. Nekik volna szégyellnivalójuk a magyarokon, nem fordítva :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!