A magyar rendszámon hogy hogy nem jelölik a megyéket?
Csak érdekelne, ezen mindig elgondolkoztam.
Az összes szomszédban jelölik a megyéket a rendszámon is, így pl 2 rendszám lehet ugyanaz, csak a megye más.
Most oké, hogy Magyarország nem túl nagy ország, de Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában is jelölik a rendszámon a tartományt/kerületet/megyét. Szerbiában is.
Magyarországon miért nem? Csak kérdezem.
Vagy ennek mi a jelentősége?
Pl: Vas abc-123
Zala abc-123
GYMS abc-123
így sok lehetne ugyanaz
De csak kérdezem, hogy ha minden szomszédban jelölik, akkor itt miért nincs akkora jelentősége?
Szlovákiai ismerősöm mondta, hogy ott azért jó, mert egyrészt gyanús lehet, hogy mit csinál valaki a keleti országrészből Pozsonyban, másrészt egyszerűbb az autót megkeresni, ha bejelentik.
Szlovénia 3-szor kisebb Mo.-nál.
azért nincs Magyarországon megye vagy régió szerinti megkülönböztetés, mert központilag vannak a járművek nyilvántartva
Németországban, azért vannak tartományonként külön rendszámok, mert ott nem központi, hanem tartományi a nyilvántartás
ennyi
Svédországban is csak 3 betű-3 szám, pedig Európa egyik legnagyobb országa. Valahol így csinálják, valahol úgy.
De egyszer én is elgondolkodtam a megyénkénti jelölésen.
Pl. Budapest: BP 16D 07
Vas megye: VS 68R 24
Fejér megye: FJ 21F 02
Csongrád megye: CS 39T 50
Ilyesmi is lehetne.
"Szlovákiai ismerősöm mondta, hogy ott azért jó, mert egyrészt gyanús lehet, hogy mit csinál valaki a keleti országrészből Pozsonyban"
Baromi gyanús lehet, hogy egy szlovák állampolgár mit keres Szlovákia fővárosában... Ha megjelennék egy szabolcsi rendszámú autóval Somogyban vagy Pesten, kinéznének, hogy ez meg mit keres itt? Mi van, ha csak rokonokhoz jöttem látogatóba? Pesten meg akármi elintéznivalóm lehet, ahogy egy kassainak is Pozsonyban.
Hogy mi lesz, ha kifogyunk a 3 betű, 3 szám típusú rendszámokból, azon még ráérünk gondolkodni. Ha jól tudom, még csak az M-nél tartunk, és bár az ábécé vége felé van egy-két betű, amivel nem fog autórendszám kezdődni (pl. U-val kezdődnek a motorok rendszámai), azért a ZZZ-999 még így is jó sok évre van.
Franciaországban meg éppen most szüntették meg.
Eddig pl. a párizsi autók a 75-ös, a Rhône-Alpes-i kocsik a 69-es számokat "viselték, ez most megszűnt.
Nem tilos, ha valaki akarja, nosztalgiából, hovatartozésból vagy egyéb okokból a rendszámtábla szélére felirathatja, de "hivatalosan" a régen kötelező régiószám megszűnt.
Nem hinném, hogy Magyarországon érdemes lenne ezt most bevezetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!