Alkotmanymodositas?
Bocs elore is az ekezetek hianyaert.
Mult heten a sogorom es az apam kozott nagy vita robbant ki. Sogor allitolag latott egy videot youtube-on, amelyben azt kozoltek, hogy a Fidesz alkotmanymodositasa nyoman az egeszsegugyi ellatas nem alapveto jog tobbe. Apamat kerdezte meg, hogy ez igaz-e es ha igen, akkor mi a velemenye rola.
Apamnak bedurrant az agya es jol osszeszolalkoztak, mert szerinte ez hazugsag es a sogor hulye, ha elhiszi. En magam nem politizalok, de mivel utalom a vitakat, szerettem volna utananezni, mi az igazsag. Sajnos az emlitett videot nem talaltam, de elolvastam (majdnem) az egesz magyar alkotmanyt. Nem talaltam semmi konkretumot, de mondjuk lehet, h atugrottam reszeket es ott lett volna.
Valaki, aki jartas napi politika teruleten, elmagyarazna, hogy kinek es miert van igaza? Tenyleg megvaltoztak-e jogok vagy ez az egesz csak a vezeto part es az ellenzek kozotti dulakodas resze?
Ahogy mondtam: en nem vagyok elfogult, sem akarmelyik part hive, csak erdekel most egy kicsit, mi a helyzet e kerdesben?
Koszi
Igaza van. De még a nyugdíj is kikerült az alapvető jogok közül. Nem véletlen, hogy "emberbaráti" cselekedetből bekerült, a szülőtartási kötelezettség.
És még a át is nevezték őket mert most már nem járuléknak hívják, hanem valami hozzájárulásnak, ezzel is kihátrálva az állam a kötelezettségeiből.
A dolog azért nem ennyire egyszerű. Az alkotmány egy kerettörvény, amely azt határozza meg, mit és milyen elvek szerint kell szabályozni. A konkrét választ tehát egészségügyi törvényekben találhatod, de abból nagyon sok van, a különféle területeknek megfelelően. Nem jogász azokban nem könnyen igazodik el, de talán nem is kell.
Az ellátás módja, anyagi vonzata országonként változó a gazdasági helyzet és a politikai akarat függvényében. Nálunk a rendszerváltásig az ellátás minden területen ingyenes volt. Formailag. De jobb ellátást (előbb sorra kerülést, gondosabb odafigyelést, jobb műtétet) akkor is lehetett vásárolni, azt paraszolvenciának (jattnak) hívták. A mostani szemlélet (jelenleg felgyorsuló módon a gazdasági helyzet miatt) az, hogy egyre több dolgot pénzért lehessen megvenni. Tehát a sok-sok egészségügyi szolgáltatás közül egyre több, ami nem életveszély, vagy ami minőségi szolgáltatás, már megfizetendő. Néhány példa. Ha nincs biztosításod (TAJ számod), az életedet megmentik, aztán mehetsz. HA kezdettől fogva munkanélküli vagy, könnyen lehet, hogy nincs TAJ számod. HA van, és mondjuk műtétre van szükséged, akkor az alapműtét ingyenes. De van sokkal korszerűbb, jobb eszközökkel, kevesebb kockázattal, szövődménnyel. Ezt már meg kell fizetned, és ezek több százezres összegek is lehetnek. A műtétre sorba kell állnod, ahogy az OEP pénzt ad rá. Elvileg lehet, hogy közben meghalsz, vagy menthetetlen leszel. Ez ingyenes. Ha viszont kifizeted a műtétet (nem az OEP-é a költség), akkor már holnap megműthetnek. Ingyen esetleg jár egy nyolc szobás kórterem. Ha nem tudsz kimenni wc-re, aki tud, segít. Kapsz egyenkaját. Lehet, hogy gyógyszert nem, vagy nem elegendőt. Ha fizetsz, kaphatsz egy ágyas, jól felszerelt szobát. A személyzet kiszolgál. Kaját rendelhetsz az orvosi előíráson belül.
Tehát az orvosi ellátás ingyenes bizonyos alapdolgokban és alapszínvonalon. Lehet, hogy ez neked nem elég. Ekkor fizetned kell, mint a boltban. Mindennek megvan az ára. Gyógyszernek, szobának, sebésznek, személyzetnek, bárminek. Hogy mit kapsz és milyen minőségben, a pénzedtől függ. Nyugaton mindig is így ment. Csak ott magasabb az ingyenes alap is.
igaza van a sógornak, mivel megszűnt a hagyományos TB rendszer, és helyette csak adót fizetsz, amiért az állam nem szolgáltat semmit, szimplán megy a pénzed költségvetésbe, és a végén felcsúton épül belőle a stadion
így nincs se hagyományos értelemben járó nyugdíj, se e.ü. ellátás
apukád és sógorod, Te, és az összes magyar jobban tenné, hogy nem azon agyal, hogy mit várhat el az államtól, hanem azért tegyen, hogy minél jobban függetlenítse tőle magát
Tessék elolvasni az alaptörvényt!
Ez orvosolja a tudásbéli hiányosságokat!
Sógorod rosszul tudja, de te magad is meggyőződhetsz erről.
Alaptörvény XIX cikk XX cikk
Előttem szólók is pusztán tájékozatlanok, ahelyett ,hogy érvelésüket példával és tényekkel illusztrálnák egyszerűen leírják személyes sérelmeiket a kormánnyal szemben, de nem ez volt a kérdés!
Nem ilyen drasztikus az orvosi váró lista, ha sűrgős a műtét, akkor már holnap sorra kerülsz, ha nem indokolt, akkor felkerülsz egy listára ...
De ott is prioritást élveznek a sürgős esetek. Egyszerű kontroll vizsgálatra kaptam 2 havi várólistát, majd elmentem egy másik körzetbe ott már jövőhéten fogadtak, de mondták azt is, hogy ha panaszom van akkor már másnap megcsinálnák ..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!