Szeretetek Magyarországon is le kellene vinni a szavazati jogot 16 éves korra, mit ahogy ma Ausztriában van?
Én ugyan már rég elmúltam 16, de amikor annyi voltam én is szívesen szavaztam volna.(mondjuk egyik párt sem tetszett)
A 16 évesek már elég érettek, hogy szavazhassanak.
Ők a fiatalok , övék lesz a jövő , hadd legyen beleszólásuk.
Egyrészt igaz az, hogy az átlag 16-18 éves korosztály miért ne szavazhatna, ha szavazhat a 40 éves Kolompárné aki félanalfabéta és többszörös nagymama, de még egy percet nem dolgozott soha, adót nem fizetett.
De az nem igaz, hogy egy átlag 16-18 éve annyira tájékozott legyen, hogy érett felnőttként szavazhassanak.
Kezdődik a meddő és értelmetlen vita. Szerintem így, szerintem úgy, meg amúgy, de jó volna, stb. Minden dolog, amely folytonos, de szükséges határt húzni benne, az értelmetlen viták kiindulópontja. Mindig lesznek, akik szerint egy kicsit inkább arra kéne tolni, mások szerint meg erre. Az valahogy senkinek nem jut eszébe, hogy valami objektív mércében kellene előbb megegyezni.
Az érettségnek természetesen van köze a korhoz, de nem kizárólag. Lehet valaki 30 éves korában is éretlenebb, mint egy 14 éves. Ha pedig a megfontolt pártválasztást néznénk, és csak bizonyos megfontoltság mellett engednénk, az országnak csak kis része szavazhatna. Éppen ezért nem ez a mérce. De a fenti színvonalon ennek tárgyalására esély sincs.
Én támogatnám, sok fiatalt érdekel a politika és véleményt szeretne nyilvánítani az őt érintő kérdésekben (például felsőoktatás).
Akiket meg nem érdekel, azoknak eddig sem kellett szavazni (nem úgy, mint például Belgiumban, Luxemburgban, Cipruson, Ausztráliában, ahol kötelező szavazni).
Ha már mindenkinek szavazati joga van, ne pont a fiatalokat korlátozzuk!
Jól van gyerekek, ha már mindenképpen azt akarjuk megállapítani, hogy ki alkalmas szavazásra és ki nem, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lakosság 90%-a nem az.
Amúgy meg teljesen mindegy, hogy ki szavaz és ki nem, mert akármelyik párt jön, akkor sem lesz jobb. Ezért én nem is járok szavazni.
Szerintem nem!
És illene azért a 8 osztályhoz kötni, hogy analfabéták se szólhassanak bele az ország dolgaiba.
Mindenkinek joga lenne elméletileg szavazni, de egyesek inkább maradnának otthon, mert nézegethetik az x-elgetésük eredményét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!