Hogy lehet még azt is beadni az embereknek, hogy a rezsicsökkentés is rossz mert a fidesz csinálja?
Én két féle ostobaságot hallok:
Az egyik akik azt szajkózzák, hogy "deaznemistízszázalék csak 9,3132434%!" válasz rá: nem tök mind1? Ennek is örülünk.
A másik mikor jönnek az amúgy full légből kapott (én nem tapasztalom) kijelentésekkel, hogy "csak azt nem feszik észre az emberek, hogy kimennek a piacra és drágább a tojás..." Hát egyáltalán nem drágább, nem nagyobb az infláció mint amúgy általában.
És mindezt azok szajkózzák, akik felemelték 15-ről 20%ra az áfát ami viszont tényleg jelentősen drágított mindent!
(Egyéb 1000000 más adóemelés mellett)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Q-K..
Elmondom én mi a rossz a rezsicsökkentésben, összességében az emberek nagy részének egy kicsit jó, de van rossz oldala is:
1.) A rezsicsökkentés miatt, sok gázműnél leépítések lettek, emiatt sokan elvesztették a munkahelyüket.
2.) Vannak akiknek fűtésre sincs pénzük, nem kéne azokon segíteni?
3.) Ezzel sokkal inkább a gazdagok járnak jól, míg én 17000 FT-ot spórolok meg, egy gazdag akár 70-80 ezret.
1-es vagyok
*17000 FT-ot spórolok meg ÉVENTE !
"1.) A rezsicsökkentés miatt, sok gázműnél leépítések lettek, emiatt sokan elvesztették a munkahelyüket."
Nem a rezsicsökkentés az oka, csupán az indok rá. Eddig sokkal magasabb díjat szedtek be, mint ami reális lett volna. A világpiaci árat emlegetik, de a termékek árának ez - a beszerzési ára - mindig csak egy része. A többi költség pedig magyar területen alakul ki, a magyarok pénztárcájának megfelelően, mégis sokkal drágább amikor a számlára kerül, mintha a szerelők, karbantartók német fizetést kapnának, a hálózati fejlesztések holland áron történnének. Mivel ezek az alapvető fogyasztási cikkek közé tartoznak és nagyságrendileg a legjelentősebbek, az inflációra is sokkal nagyobb a hatásuk. Ha a gáz vagy más ára a garantált minimum 8% haszon szerint növekedett, akkor ez a költségnövekedés felett volt. Tehát bármiféle költsége is keletkezett a tulajnak, akkor is plusz 8% hasznot erre rátehetett. Ezzel az inflációt a következő évre durván megnövelte minden más dologra is. Majd az infláció miatt megnövekedett költségeire, árára megint rátehette a garantált plusz hasznot, újra durván növelve minden más árát... és így tovább évtizedekig. Az 1990-es szerződés nélkül ma a harmadába kerülne a gáz, villany, víz és vele szinte minden más is (persze akkor a fizetések is csak azzal az inflációval emelkedtek volna). Eddig fizettünk túl sokat ezekért a szolgáltatásokért, abból éppen elég extra hasznot tettek már a tuajdonosok zsebre. Most nem éri meg nekik, de eddig meg miattuk zártak be cégek és bocsátottak el embereket, mert nem tudták állni a versenyt a magas költségek miatt a külföldről beérkező dolgokkal.
"2.) Vannak akiknek fűtésre sincs pénzük, nem kéne azokon segíteni?"
De igen, teszik is. Ez volt az első, a fűtéstámogatást kibővítették, nem csak gázra, de fára, távfűtésre is lehet igényekni. A nagycsaládosoknál plusz kedvezményt adnak, mi a 3 gyerekre 600m3-nyi gázt kapunk az államtól.
"3.) Ezzel sokkal inkább a gazdagok járnak jól, míg én 17000 FT-ot spórolok meg, egy gazdag akár 70-80 ezret."
Megspóroltál 17 000Ft-t ahhoz az árhoz képest, ami eddig volt. Ennél többet is, ha a szokásos áremelést is hozzátennéd ami elmaradt. De nem ez a lényeg, hanem, hogy MEGSPÓROLTÁL valamennyi pénzt, ennyi nálad maradt a fizetésedből és másra költheted, és ezt ennek a kormánynak, a rezsicsökkentésnek köszönheted. Keveselled? Újra többet akarsz fizetni a rezsidre?
A "gazdagok" energiatakarékos berendezéseket használnak. Az úszómedencéket soha nem a hálózati árammal fűtik, hanem napelemmel, napkollektorral. Egy 200 m2-es házat a korszerű fűtési rendszere, a hőszigetelése, jó nyílászárók, napkollektor és egyebek miatt nem kerül sokkal többe fűteni, mint egy 60 m2-es panelt. A rezsicsökkentéssel ők sem spórolnak meg sokkal többet. Éppen ezért emelkedtek a fogyasztási adók, mert aki többet fogyaszt és itt a gazdagok valban többet fogyasztanak mert van miből - az adózik többet.
"Hogy lehet beadni hogy jó?"
Nem véletlen vagy 38%-os gondolom.
És az nem teszi teljesen hiteltelenné az MSZP "álláspontját"
(már amennyire ezt a "minden amit a fidesz csinál az rossz"-t lehet annak nevezni) hogy mikor a Fidesz bejelentette a 10%-os rezsicsökkentést, akkor első reakcióként ők rávágtak egy nagyobb számot, hogy ők meg 30%-al akarnák csökkenteni! (persze, 8 év tombolás alatt csak a megszorításokat hozták, de kaptak volna még 2-2,5 félévet és jött volna a tejben vajban fürdés, na peeersze). Aztán pár nap (és nyilván jó pár zártkörű taktikázás után) mintha elfelejtették volna az egészet, és jött ez a "A rezsicsökkentés mégis szörnyű dolog" propaganda, na most nem teljesen hiteltelen az, hogy pár nappal előtte meg még virnyákoltak, hogy ők meg 30%al akarnák? (persze teljesen alaptalanul, ellenzékbe könnyű bármit is mondani, ők 8év alatt 1%-al sem tudták csökkenteni)
Ez egy tipikus kampány/propaganda húzás...
10%-al csökken a víz, a gáz és az áram ára <- ez nem rossz
Viszont az nincs bent a hírekben, hogy a víz, a gáz és az áram kivételével MINDEN MÁSNAK emelik az árát 20%-al...
Úgyhogy hiába marad X forint a családok zsebében a rezsicsökkentés révén, annak a többszörösét fizetik majd el élelmiszerre, ruhára, egyetemisták például tömegközlekedésre... és ez csak 1-2 példa...
4.-es!
Kapnak támogatást akik rászorulnak? Ne viccelj... 3 gyerek után csak! És kiknek van ebben az országban nagyrészt 3 gyereknél több? Ne kik olyan értelmileg visszamaradottak hogy tudják hogy nincs pénz, rosszul élnek még is ennyi gyereket szülnek? Na kik? A "romák" ( azért nem ci.. irom mert félek törölnék hozzászólásom.) Itt mindennel csak ők járnak jól ami segély ami tábor ami stb... Bár ezzel eltértem a témátol de nem hagyhattam szó nélkül azt amit leirtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!