Hogyan húzható meg a határ az egyén szabadsága és a többi ember igénye, jogai között?
Például vannak dolgok, amik az egyén szabadságához tartoznak, másoknak nem ártunk vele, de másokat mégis sérthet, ezért betiltják.
Például horogkereszt/vörös csillag viselése. Melegek vonulása az utcán. Hidzsáb/kereszt viselése. Harangozás/müezzin hívása.
Ezek ellen egyes közösségek sokszor felszólalnak, mivel sérti őket, akiknek viszont betiltják, korlátozva érzik a jogaikat, szabadságukat.
Vagy például a mostani lengyelországi vita, ahol az állatvédelmi szabályokra hivatkozva betiltották a kóser/halal vágást, mert az sérti az állatok jogait és a többség ízlését.
Nem teljesen ide kapcsolódik, de Németországban nincs alkohol adó, értem ezt úgy, hogy "lehet" ittasan vezetni. Pontos értéket nem tudok mondani, és tartományonként változó, de nem büntetnek azért, ha bedobsz pár sört, természetesen baleset okozásánál ez súlyosbító körülmény.
Szerintem ez így korrekt. Plusz hasonló módon bírálják a sebességkorlátozást is. És még sorolhatnám mennyi pozitívum van. Itthon persze mindenre rá lehet húzni, hogy az emberek érdekeit szolgálva hoznak ilyen és olyan döntéseket.
Sújozzásal. Azt figyelmbe véve hogy kinek mijen modón sérti az érdekét a tiltás vagy engedés.
Pl éngem és a rokonaimat zavar a szomszéd ház szine az átfestés nekik tőbb 100ezerbe kerülne. Ijen estbe uyg dőntenének hogy nem akaszanak tőbbszázres kőltséget a szomszéd nyakába mert nekem nem tecik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!