Szerinted a jobbik mennyi szavazót nyerhetett vagy
veszíthetett 2010 óta?
2013. júl. 9. 17:21
Kb. a 2010-es szintet megtartotta, pár százalékos pozitív vagy negatív eltérés lehet. Bőven hibahatáron belül van az, hogy ez pontosan 18 vagy 13% lesz, de mindenképp 20 alatti. Ha nagyon, ismétlem NAGYON jó kampányt tolnak, akkor esetleg 20-22, de ahhoz el kellene feledtetni a politikát úgy-ahogy követő szavazókkal, hogy eddig 3 év alatt 0 érdemi dolgot tettek le az asztalra és már nincs joguk azzal takarózni, hogy nem volt lehetőségük, mint 2010 előtt.
Ahogy írtad 2010-ben sok Jobbik-szavazó nem a Jobbikra, hanem az MSZP ellen szavazott (innen a Fidesz 2/3 is). Azóta a Fideszre gazdasági érdekből szavazók belőlük kiábrándultak és a demokrata paletta valamelyik szavazójára fognak szavazni, a 2010-es Jobbik-érdekszavazók szintén eloszlanak mindenfelé, a meggyőződésesek maradnak és gyűjtenek a kampány alatt annyi új, a Fideszből kiábrándult embert, aki jobbra tolódik és nem balra.
2013. júl. 9. 17:24
Szerintem is nagyjából stagnálnak majd, de csak az új 18 év körüli szavazók egy részével, akik a legutóbbi választások óta léptek választó korba.
2013. júl. 9. 17:45
A Fidesz szavazók egy jó része átpártolt más pártokhoz az intézkedéseik miatt, szerintem egy jó részük épp a Jobbik táborában landolt. :)
2013. júl. 9. 17:49
5/25 A kérdező kommentje:
cáfolnálak, szerintem kevesen szavaznak át a fideszből csalódott szavazók közül. pár tízezer. 2006-ban fidesz szavazó voltam. 2010-ben ismeretlen pártként a jobbikra szavaztam, de 2014-ben már biztos, hogy nem tenném! sok az olyan rigmus, amire már nem vagyok befogadó tőlük. a mérsékelt jobboldaliak rengetegen vannak, ők előbb szavaznak balra, mint a jobbikra...2010-ben nagyon sok balos szavazott át a fideszre, mert hitt a sok blablablanak...szerintem másfél millió főt takar ez kb, ők nem fognak a jobbikra szavazni. az eszmerendszer nagyon távol áll tőlük.
6/25 A kérdező kommentje:
de amúgy azt is megjegyzem, hogy számos embert ismerek, aki 2010-ben a fidire szavazott, de most a libásra fog, olyat, aki jobbikhoz állt elvétve 1-2. a békementesek is azt mondják az e14 nyer jövőre... nekem nincs pártom, vagyis ha a 2farkú elindul, akkor x-elek egyet nekik, evvel sem legitimizálom a jelenlegi rendszert :)még ígyis őket tartom a legkisebb viccnek :)
Nyilván, a Fideszben csalódók szét fognak szóródni a többi párt között, de szerintem is inkább a moderált liberálisok (E2014, LMP) kapják meg őket, nem a Jobbik.
Én mióta megértem a politikát baloldali vagyok, de az MSZP 2010-ben olyan vállalhatatlanul szar volt, a családunk foglalkozásának az országos vezetői pedig olyan nyilvánosan Fideszesek, hogy gazdasági okokból én is rájuk szavaztam.
2013. júl. 9. 19:17
8/25 A kérdező kommentje:
én is a 7-es válaszoló véleményét osztom. egyébként a másik, amiért sokan elpártoltak ismerősi körbe a jobbiktól, az, hogy a párt meghatározza/meg akarja határozni (mégha sokszor nem is mondja ki, de a magatartása ráutaló), hogy ki számít magyarnak. ezt egy demokratikus párt nem teszi, nem teheti. azonban, ha őket rekesztik ki, mint jobbik csoportot (egyes szimpatizánsok sokszor agresszív viselkedése alapján), jön a felháborodás részükről, hogy milyen alapon teszik ezt velük, miközben nem is ismerik a többségüket. ugyanolyan alapon, ahogy ők azt megteszik és megengedik maguknak más csoportokkal szemben...szerintük ők megtehetik, de, ha mások megteszik, már kikérik maguknak.minden pártnak példát kellene mutatni az átlag halandó embernek, de ejtenek rá, így ne várjanak csodát!
Veszteni nem sokat, legalábbis töredékét annak, mint amennyit nyert.
2013. júl. 9. 20:42
10/25 A kérdező kommentje:
olyan sokat nem nyerhetett..1. főleg azért, mert több, mint másfél millió balos szavazott át a fideszre, ők ebből jócskán tanultak, nem tolódnak még inkább jobbra a történtek után pláne :) ... a fidesz nagy tanulópénz volt...leginkább nekik. :) 2. a fideszesek meg maradnak a fidesznél, ha meg nem nagyobb részük bajnait nyomja (nyugdíjasok, nagycsaládosok, "gallérosok" jelentős hányada illetve a jobbik által kirekesztett csoportok)... szerintem leszűkült a jobbik szavazóbázis, mert sok embert kirekesztettek belőle szándékosan vagy anélkül. budapesten pedig totál nem erős a jobbik, vidéken meg hiába, ha 100 zsákfaluban él annyi ember, mint bp. egy kerületében. reálisan sem 2014-ben, sem 2018-ban nem nyerhet és azt is kétlem, hogy az mszp-t most majd megelőzi. de majd kiderül
Kapcsolódó kérdések: