Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az erdélyiek miért sértődnek...

Az erdélyiek miért sértődnek vérig azon a tényen, hogy ők románok (állampolgárság szerint)?

Figyelt kérdés

Én még egyetlen olyan felvidéki vagy újvidéki magyarral nem találkoztam, aki a téma említése esetén ne mondta volna teljes természetességgel, hogy persze, ő állampolgárságát tekintve szlovák/szerb. Az erdélyiek viszont úgy felháborodnak ezen, mintha a lányukat dugnám az ebédlőasztalon.

Nem értik, hogy az etnikai és az állampolgársági státusz két teljesen különböző dolog és ők egyszerre románok (állampolgárságilag) és magyarok (etnikailag, illetve ha felvették akkor állampolgárságilag) is?

2013. jún. 22. 07:43
1 2 3
 21/24 anonim válasza:
42%

Kedves kérdező!

Először is szerintem egyetlen egy erdélyi magyar sem sértődik meg azon, hogy ha azt mondod rájuk, hogy, romániai, mivel ez tény és való, hogy Romániában élünk, ennél fogva kötelességünk felvenni a román állampolgárságot ha tetszik hanem.A baj ott van, hogy te valószínü olyan hangsúllyal, vagy hanghordozással mondtad ezt egyes emberekre, hogy azt könnyen félreérhető legyen.

A másik dolog meg, ne hasonlítsd össze a szerbiai vagy ukrajnai magyarok helyzetét a romániaiakkal, mivel ott a magyar kisebbség sokkal elenyészőbb ennél fogva sokkal jobban beleolvadnak az ottani etnikum kultúrájába, szokásait jobban átveszik stb (érthető, hogy nem háborodnak fel annyira, mivel kevésbé tartják magukat magyaroknak), viszont itt Erdélyben és főleg Székelyföldön, olyan városok vannak ahol több mint 60-70% magyar, sőt Székelyudvarhelyen ez az arány több mint 90%, ilyen hol van erdélyen kívül? (leszámítva az Anyaországot) Megmondom, sehol, még Szlovákiában akad pár kisebb város. a lényeg, hogy az erdélyiek sokkal inkább magyarnak tartsák magukat, a szerbiai, vagy ukrajnai magyarokkal szemben és erre büszkék is. Elkéne tölts itt Székelyföldön pár évet és akkor talán jobban megértenéd miről is beszélek.

2013. jún. 23. 09:35
 22/24 anonim ***** válasza:
26%
Megindokolna nekem valaki, hogy mert kell lepontozni azokat akik normalis es ertheto valaszokat adnak?! Ep ennyire utaljatok az erdelyieket vagy mi a problema?
2013. jún. 23. 20:40
 23/24 anonim ***** válasza:
60%
Ki minek érzi magát, felháborodnak persze, hiszen ha nem magyarnak vallanák magukat elesnének attól a rengeteg segélytől, nem tudnának Magyarországon, a magyar adófizetőkön élősködni. Nővérem itt született, már német állampolgár és németnek is tartja magát, pedig nem ott született.
2013. jún. 26. 08:13
 24/24 anonim válasza:

Sajnos úgy van, ahogy az utolsó mondja. Nem személyük elleni elkenszenv ez, hanem annak szól, hogy ők mindenféle támogatást megkaptak és kapnak ma is. A Magyarországi magyar pedig gürizik mindenért, pénzért szül pl gyereket (csok). A kedvencem M1/Duna Tv híradó: " Bölcsődét avattak Székelyföldön...." Itthon meg nem biztos, hogy van bölcsődei férőhely a gyerekednek. Undorító!

És én még nem találkoztam visszafogott, halk szavú határontúli magyarral, bocs! Mindegyik könyököl, tapos a céljaiért, gátlástalanok. Ha véletlenül elsőre szimpatikus is, előbb-utóbb mindig kibújik a szög a zsákból.

#21-es válaszolónak: nincs olyan, hogy "magyarnak tartsák magukat", helyesen magyarul:magyarnak tartják magukat.

ápr. 19. 21:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!