Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az erdélyiek miért sértődnek...

Az erdélyiek miért sértődnek vérig azon a tényen, hogy ők románok (állampolgárság szerint)?

Figyelt kérdés

Én még egyetlen olyan felvidéki vagy újvidéki magyarral nem találkoztam, aki a téma említése esetén ne mondta volna teljes természetességgel, hogy persze, ő állampolgárságát tekintve szlovák/szerb. Az erdélyiek viszont úgy felháborodnak ezen, mintha a lányukat dugnám az ebédlőasztalon.

Nem értik, hogy az etnikai és az állampolgársági státusz két teljesen különböző dolog és ők egyszerre románok (állampolgárságilag) és magyarok (etnikailag, illetve ha felvették akkor állampolgárságilag) is?

2013. jún. 22. 07:43
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Egyszerűen szóba jött alkalmankként és nem értettem mire fel a felháborodás, amikor abszolút nem voltam félreérthető, tisztán állampolgárságra és nem a nemzetiségre terelődött a szó, nem csak egy alkalommal (innen a többi tapasztalat).

Kicsit azért még mindig furának tartom ezt a viselkedést, nyilván semmi meglepő sincs abban, hogy a legutálatosabban viselkedőeket szívatják meg a "hazaiak" a legjobban. Na mindegy, legközelebb így mondom, ha így kell.

2013. jún. 22. 08:57
 12/24 anonim ***** válasza:
52%
Kezdjük ott hogy a székely és a magyar két különböző etnikum. Vannak romániai magyarok és vannak romániai székelyek.
2013. jún. 22. 08:59
 13/24 anonim ***** válasza:
46%
A dél-szlávos hasonlatomat nem a magyaroknak kell mondani. Hanem szláv kisebbségekben. Ott egy félresikerült bosnyákozás, szerbezés komoly gondot okozhat számodra. A magyarok max szúrós szemmel néznek rád. De egy horvát ezen pl nem röhögné szét az agyát.
2013. jún. 22. 09:01
 14/24 anonim ***** válasza:
38%

Igen biztos a székelyek gyűlölködnek, stb....

Nem is a románok akarják őket megsemmisíteni trianon óta, ami a kommunizmusban is ugyanúgy folytatódott, de még a mai napig is ott tesznek keresztbe nekik a románok ahol tudnak. Meg van mondva, hogy abban az országban sokad rangú állampolgárok éppen a magyarságuk miatt, de neked ebből az jön le, hogy mennyire élhetetlen alakok is azok.....

2013. jún. 22. 09:07
 15/24 A kérdező kommentje:
Én nem akarok vádaskodni, egyszerűen azt látom, hogy politikai szinten csak az erdélyieknek vannak komoly gondjaik. Az ukrajnai magyarokról sosem hallani, gondolom békében elvannak, a szerbiaiakról 1-2 magyar- majd gyorsan azt követően viszontválasz szerbverésen kívül szintén nem hallani, a szlovákiaiak pedig ha kicsit döcögve is, de kooperálnak. Akárki akármit mond, ez nem lehet csak az egyik fél hibája, ha a másik 3*2 népnek ment.
2013. jún. 22. 09:17
 16/24 anonim ***** válasza:
69%
Állampolgárság szerint ők valóban románok, de nem önként váltak azokká. A legtöbben a szívükben magyarok maradtak, és állítom, hogy az ottaniak sokkal jobban összetartanak, mint a magyarországiak.
2013. jún. 22. 09:17
 17/24 anonim ***** válasza:
31%
b+,Erdély Magyarország,és nem románia!te nyomorult
2013. jún. 22. 09:34
 18/24 anonim ***** válasza:
49%

Nekem se tetszik ha leromanoznak csak azert, mert Erdelyben lakok. Ha ugy mondana valaki, hogy az allampolgarsagom szerint az vagyok vagy hogy romaniai vagyok akkor beismernem, mert igaz es nem sertodnek meg. Az igazat megvallva akkor se haragszok meg ha valaki leromanoz, de nem tetszik, mert nincs igazuk 100%-ban. Allampolgarsagilag az vagyok, de etnikailag nem. Attol fug, hogy melyik erdelyi magyarra mondod, hogy roman, mert pl. ismerek egy jopar iskolatarsamat akik hiaba magyarok es mindket szuleik magyar, mert ok folyton romanul beszelnek es annak is valnak magukat... Ezt szemelye valogatja es felfogas kerdese, hogy minek velsz egy szemelyt.

15\L

2013. jún. 22. 09:48
 19/24 anonim ***** válasza:
66%
Mert nem románok.
2013. jún. 22. 10:12
 20/24 anonim ***** válasza:
51%
Azon sértődnek végig, hogy a hazaáruló mocskok lerománozzák őket...de az ilyeneknek mondom az Erdélyi magyar sokkal magyarabb, mint néhány belföldi...
2013. jún. 22. 10:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!