Az erdélyiek miért sértődnek vérig azon a tényen, hogy ők románok (állampolgárság szerint)?
Én még egyetlen olyan felvidéki vagy újvidéki magyarral nem találkoztam, aki a téma említése esetén ne mondta volna teljes természetességgel, hogy persze, ő állampolgárságát tekintve szlovák/szerb. Az erdélyiek viszont úgy felháborodnak ezen, mintha a lányukat dugnám az ebédlőasztalon.
Nem értik, hogy az etnikai és az állampolgársági státusz két teljesen különböző dolog és ők egyszerre románok (állampolgárságilag) és magyarok (etnikailag, illetve ha felvették akkor állampolgárságilag) is?
#1, igen, amiről beszélsz azt hívják etnikumnak. Azt meg, ami a születési anyakönyvi kivonatod fejlécében meg az útleveleden virít azt állampolgárságnak. A kettő nem azonos és semmi köze a tényeknek a nemzeti büszkeséghez. Nemzeti büszkeség nem fogja a papíron az írást megváltoztatni.
Tényleg ilyen nehéz felfogni?
Egyébként: érdekes és szomorú, hogy Erdélyben (főleg a székelyeknél!) nagyon erős a magyarságtudat, és a románok csak egy púp a hátukon...
Felvidéken viszont nagyon sok olyannal találkoztam sajnos, aki úgy áll hozzá, hogy ő szlovák, csak magyarul beszél... Sőt, ez generációról generációra egyre rosszabb...
Én vagyok az agymosott, amikor állampolgárságról kérdezek?
Ha megkérem, hogy húzza elő a személyijét és az fog virítani rajta, hogy Carte de identitate meg az hogy ROMÂNIA akkor szerinted ő magyar állampolgár? (a később felvett állampolgárságot most nem tekintve)
A kérdésben ott van a válasz. Az, hogy valaki román, vagy magyar az nemzetiségük. Így ha valakit azért románozol le mert éppen ott él akkor jogosan háborodhat fel. Ugyanis a nyelvünkben ezt úgy kellene kérdezned, hogy te romániai vagy inkább romániai állampolgár vagy?
Egyet kell értenem valamelyik előttem válaszolóval, hogy igen ez a szocializmusban próbálták ezt a fajta agymosást véghezvinni, és mint látszódik ennek még ma is vannak hasonló hatásai.
Tényleg ott a hiba, hogy románt mondasz és nem romániait. Ez utóbbit nem éreznék sértőnek. Az elsőt igen. Illetve a romániai helyett is illendőbb erdélyit mondani.
Magát az állampolgárságot pedig maximum hivatalos helyeken kell egyáltalán szóba hozni, a sima hétköznapi társalgásnak nem értem miért része?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!