Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az erdélyiek miért sértődnek...

Az erdélyiek miért sértődnek vérig azon a tényen, hogy ők románok (állampolgárság szerint)?

Figyelt kérdés

Én még egyetlen olyan felvidéki vagy újvidéki magyarral nem találkoztam, aki a téma említése esetén ne mondta volna teljes természetességgel, hogy persze, ő állampolgárságát tekintve szlovák/szerb. Az erdélyiek viszont úgy felháborodnak ezen, mintha a lányukat dugnám az ebédlőasztalon.

Nem értik, hogy az etnikai és az állampolgársági státusz két teljesen különböző dolog és ők egyszerre románok (állampolgárságilag) és magyarok (etnikailag, illetve ha felvették akkor állampolgárságilag) is?

2013. jún. 22. 07:43
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
57%
Nem drágám, te nem réted mi az a nemzeti öntudat, ami nagyon szomorú és egyben szánalmas. Nekik sértés lerománozni őket, mert büszkék arra, hogy erdélyiek és magyarok, és rohadtul nem számít, hogy melyik országban élnek, mert nem attól lesz az ember egy nép tagja, hogy hol lakik.
2013. jún. 22. 08:00
 2/24 anonim ***** válasza:
57%
Lehet, hogy az általad említett személyek nagyon nem büszkék arra, hogy szülőföldjük Romániához tartozik... Esetleg nem úgy esett le nekik, hogy te az állampolgárságukra gondolsz...
2013. jún. 22. 08:02
 3/24 A kérdező kommentje:

#1, igen, amiről beszélsz azt hívják etnikumnak. Azt meg, ami a születési anyakönyvi kivonatod fejlécében meg az útleveleden virít azt állampolgárságnak. A kettő nem azonos és semmi köze a tényeknek a nemzeti büszkeséghez. Nemzeti büszkeség nem fogja a papíron az írást megváltoztatni.

Tényleg ilyen nehéz felfogni?

2013. jún. 22. 08:04
 4/24 anonim ***** válasza:
43%
Ezt csak egy kommunista gondolkodású valaki látja így. Kimosták az agyatokat és amit az elvtársak mondanak, nektek az szent.
2013. jún. 22. 08:08
 5/24 anonim ***** válasza:
61%

Egyébként: érdekes és szomorú, hogy Erdélyben (főleg a székelyeknél!) nagyon erős a magyarságtudat, és a románok csak egy púp a hátukon...

Felvidéken viszont nagyon sok olyannal találkoztam sajnos, aki úgy áll hozzá, hogy ő szlovák, csak magyarul beszél... Sőt, ez generációról generációra egyre rosszabb...

2013. jún. 22. 08:10
 6/24 A kérdező kommentje:

Én vagyok az agymosott, amikor állampolgárságról kérdezek?

Ha megkérem, hogy húzza elő a személyijét és az fog virítani rajta, hogy Carte de identitate meg az hogy ROMÂNIA akkor szerinted ő magyar állampolgár? (a később felvett állampolgárságot most nem tekintve)

2013. jún. 22. 08:10
 7/24 anonim ***** válasza:
42%

A kérdésben ott van a válasz. Az, hogy valaki román, vagy magyar az nemzetiségük. Így ha valakit azért románozol le mert éppen ott él akkor jogosan háborodhat fel. Ugyanis a nyelvünkben ezt úgy kellene kérdezned, hogy te romániai vagy inkább romániai állampolgár vagy?

Egyet kell értenem valamelyik előttem válaszolóval, hogy igen ez a szocializmusban próbálták ezt a fajta agymosást véghezvinni, és mint látszódik ennek még ma is vannak hasonló hatásai.

2013. jún. 22. 08:31
 8/24 anonim ***** válasza:
59%
Persze ott van náluk a román személyi, mert sajnos az életükhöz szükséges. Ha nem lenne az az első alkalommal égetnék el... Az, hogy Te erre felhívod a figyelmüket meg külön sértés számukra. Ezt megpróbálhatnád a dél-szláv államokban elsütni. Ott egy "de hát te szerb vagy" mondat után lehet kés landolna a mellkasodban.
2013. jún. 22. 08:38
 9/24 A kérdező kommentje:
Pont ezaz, több szerbiai magyar évfolyamtársam volt, mint erdélyi és a legnagyobb természetességgel beszéltek a szerbségükről...Kárpátaljaiakat pont nem ismerek, de mivel sosem hallani a nagy nemzetieskedésükről, gondolom ugyanígy állnak a helyzethez, mint a felvidéki és újvidéki emberek, akkor minek kell különcködni meg szándékosan ellenségeskedni a "másik" néppel akivel tetszik vagy sem, de kötelező együtt élni?
2013. jún. 22. 08:44
 10/24 anonim ***** válasza:
84%

Tényleg ott a hiba, hogy románt mondasz és nem romániait. Ez utóbbit nem éreznék sértőnek. Az elsőt igen. Illetve a romániai helyett is illendőbb erdélyit mondani.

Magát az állampolgárságot pedig maximum hivatalos helyeken kell egyáltalán szóba hozni, a sima hétköznapi társalgásnak nem értem miért része?

2013. jún. 22. 08:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!