Tulajdonképpen miről is szól, mi a lényege a most elfogadott földtörvénynek?
Eltávolítja a mesterséges védőszabályokat, amik az EU-gyakorlattal szemben eddig kivételeztek a magyar földdel és gazdákkal.
Az EU-joggyakorlat szerint külföldiek vehetnek földet, a maximális birtokméretet emelik 1200-ról 1800 hektárra (gyakorlatban a magyarok az egyik legnagyobb átlag földbirtokkal rendelkezők, az nyugati EU-országok átlagának 3-4x-e a tipikus magyar farm), előnyt adnak a helybeli gazdáknak, de a "helybeli" titulust egy 20km-s rádiusz képviseli, amit páran sokallnak.
Lényegében az egész megint egy nacionalista hőzöngés, hogy hogyan merik levenni a védő kezet a drága gazdákról, akik valami oknál fogva a nép szemében a "minden áron védendő, támogatandó vállalkozó" önellentmondásos képét jelenítik meg már évtizedek óta.
" Mert ha a külföldiek felvásérolják a maradék földjeinket nekünk mi marad?"
A kopasz p.csánk.
"
A kérdező kommentje:
És ez miért jó/rossz nekünk?
"
Az attól függ hogyan élünk a lehetőséggel.
A Jobbikot megértem a tüntetések miatt, első látásra igazuk van, de van ebben a történetben egy dupla csavar.
Először is, csak a magyar embereken múlik, hogy eladják e a földjeiket külföldinek vagy nem! Én bízok a gazdákban, én sem adok el egy darabot sem. Nagyon tőkeerős nagygazdáink lettek az évek során, akik kíméletlenül begyűjtötték a kárpótlások után elaprózódott területeket, az idősektől vagy örököseiktől. Rengeteg településen ahol eladóvá válik egy termőföld a helyi nagygazdák ölre mennek érte. Gondolod ezek közül bármelyik eladna fél hektárt is. Tehát én nem aggódok túlságosan a felvásárlás miatt.
A látszólagos liberalizáció előnye viszont, hogy a magyarok is ezen a jogon vásárolhatnak uniós országban.
Nyugaton felesleges egyenlőre próbálkozni, náluk íratlan szabály, hogy védik a piacukat, területeiket. A történelmi Magyarország területén viszont lehet próbálkozni, és vannak nagyon szép erdő és földvásárlások Romániában, "magyar" tengerpart az Adrián stb.
Úgyhogy lehet nyomni, hajtani a dolgokat, mert ez olyan mint a monopoly.
A másik történet, hogy a rendszerváltás után bérbe adott állami területek nagy része a jó helyen maradt elvtársak szerezték meg. Most van egy kis újraelosztás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!