Titeket zavarna, ha egy multikulturális társadalomban kellene élni?
Például a munkahelyen a főnök egy new york-i zsidó, a közvetlen kollégák románok, magyarok, arabok, a beosztottaid pedig cigányok, bangladesiek, szomáliaiak.
Hazamegy az ember, balról a szomszédja egy pakisztáni, jobbról pedig egy nigériai család.
Tegyük fel nyelvi akadályok nincsenek, a főnökkel angolul folyik a kommunikáció, a többiek tudnak magyarul.
Engem nem zavarna.
Csak akkor, ha bűnöző életmódot folytat, vagy nem képes normálisan viselkedni. De az ilyen a magyarban is zavar.
Engem nem zavarna, pl az indiai konyhát kifejezetten szeretem, előbb eszek meg egy falafel tálat mint egy tál kocsonyát és multinál is dolgoztam, ahol a világ minden részéből származtak emberek (India, Kolumbia, USA, Európa legtöbb országa), a kommunikáció is elsősorban angolul folyt.... viszont szerintem a békés multikultiról álmodni olyan, mint a világbékéről.
Működésképtelen.
Nem a más nyelv, más bőrszín vagy akár a más vallással van a fő gond, hanem a szokásokkal. Pl. ha megszokták az arab szomszédok, hogy náluk az a normális, hogy húszan vannak egy lakásban és naponta ötször Mekka felé imádkoznak, de az esti ima ideje alatt tántorog haza részegen az afroamerikai cserediák az USÁból a francia miniszoknyás barátnőjével és utána visongva d.gnak, közben az alattuk lakó olaszok családi körben nézik az esti vetélkedőt (üvöltenek mint az állatok), hogy túlharsogják a mellettük lakó cigányok dajdajhejehuja zenebonáját.
Egy közösség csak akkor tud békésen egymás mellett élni, ha azonos az életvitelük, a tisztaság iránti igényük, a szokásaik. Ez még fehér-fehér szomszédok között is sokszor problémás lehet, de ahol sok különböző szokású, kultúrájú ember van egy rakáson, ott ez szinte lehetetlen balhé nélkül, mert a toleranciának is van határa.
Én pl. miközben az indiaiból rendelt naan kenyeret mártogatom a mogyorós csirkébe és hallgatom az ír népzenét k.vára felhúznám magam, ha beszólnának az erkölcstelen ruházatom (térdig érő szoknya) miatt az arab szomszédaim, reggel meg pofára esnék 40 pár cipőben a folyosón, mert a nigériai másik szomszédhoz beállított a szűk családi kör..
Ismerjük tiszteljük egymást. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben ,ha mindenki ott tudna boldogulni, ahova született. Ha valaki elköltözik egy másik országba és ott akar élni tartósan, akkor alkalmazkodnia kell és tiszteli azt a kultúrát, ami befogadta őt!
Japán egy követendő példa lehetne, ahol azért meg van az egyensúly ...
Biztos, hogy nem érezném magam "otthon" benne, ahogy azok sem, akik a világ hasonlóan kialakított "nagy kulturális olvasztótégelyeiben" élnek.
Az embert pici gyerekkorától a környezetében megjelenő kulturális hatások alakítják, azok a sok esetben ki sem mondott elvárások, amelyek mint "társadalmi norma" jelentkeznek. Aki akár fiatal felnőtt fejjel ebből az "otthonos" környezetből kiszakad, elég nehezen viseli el a számára idegen, sok esetben gyökeresen eltérő normarendszert, nagyrészt ez az oka az etnikai alapon szerveződő negyedek kialakulásának. (Nem kell messze menni, hazánkban két ilyen nagyobb csoport van: az egyikről alig hallunk (kínaiak), a másikról naponta (cigányok). )
Úgyhogy igen, valószínűleg hosszabb távon zavarna a "multikulti", a főnök polkorrekt erölködése, hogy kevésbé tűnjön felsőbbrendűnek, mint amilyennek tanították neki, a románok évszázados frusztrációjából fakadó "csakazértis"-ellenszegülése (fafejűsége), az arabok személyes teret nem (ill. alig) ismerő, másik képébe belemászó "közvetlensége", a szomáliaiak törzsi alapokon nyugvó gondolkodásmódja ugyanúgy, ahogy majd a cigányt is zavarni fogja a konfliktuskezelés nigériai módja.
a főnők most is jó esélyel agy newyorki zsidó. A cigányok nem fognak dolgozni igy nem sok esélye lene hogy a közvetlen kollégák cigányok legyenek kivéve ha tolvajok vagyunk . Mindenki örulne ha melóznának a cigányok.
Arabok meg a tőbiek maradnak a saját országukba mert csorró magyarország elsődleges bevándorlási országnak.
A multikulti most is nagy slágerszámok általába amerikaiak a rajzfilmek amerikaiak és japánok . A heji raszisták Egy volt német vezetőt éltetnek. A nyugati országrészbenlakók ausztriába dolgoznak. Minden plázába van 3-4 amerikai gyors éterem lánc tagjai . De kebabos se ritka.
Ha skypolsz a szomszédodal az uzenetek előszőr europán át átmenek az amerikai szervere onan visza a szomszédodhoz.
Az email jeim sem magyarországon vanak tárolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!