Miért nem tudatosul nálunk, hogy a "néger" az érintettek számára sértő megnevezés?
Mert minek kellene hívni?
Az Amerikából ideutazók legyenek afroamerikaiak. bár a néger kifejezés sokkal rövidebb-egyszerűbb.
De pl aki Afrikából jön, azt hogy kellene? afroafrikai?
Heló!
Még a wikipédia is jól írja, szóval:
"A néger megnevezés a spanyol és portugál negro (fekete) szóból ered, mely végső soron a latin nigrum (fekete) melléknévre vezethető vissza.
A magyar nyelvben a „néger” szó semleges maradt, pejoratív párjaként a „nigger”-t használják."
Én még senkitől nem hallottam, hogy a "néger" szót pejoratív értelemben használta volna. Jelenlegi állásként voltakép nem is lehet, hisz a köztudatba se úgy épült be.
"Azok a feketék,akik Magyarországra jönnek,döbbenettel hallják,hogy mindenki négereknek mondja őket,azt hiszik,hogy ilyen szörnyű rasszizmus van nálunk,közben meg csak a butaság és nemtörődömség?"
Erre csak azt tudom mondani, hogy ha elutazol egy országban, és ennyire foglalkoztat, hogy mik az adott rasszok, vallások... elnevezései, akkor vedd a fáradtságot és nézd már meg kemény 5 percben, hogy mi hogy van, ahelyett, hogy - az általad említett esetben - ok nélkül vérigsértődik az illető a semmin.
Ez már kukacoskodás és nevetséges helyzetek gyártása a négyzeten...
Egy fekete srác az egyetemen írt az újságba erről. Hogy a "nigger" szó a Niger folyóból ered, amelyen a feketéket rabszolgának vitték Amerikába, ezért ha valaki ezt mondja rájuk, az számukra olyan, mintha emlékeztetni akarnák alacsony, rabszola mivoltukra. Hasonlóan van ez a "négerrel" is.
És hogy ő is döbbenten tapasztalta, hogy Magyarországon ezt a magyarok mindenféle pejoratív használat nélkül mondják, nem akarnak megsérteni senkit, de abban is igaza volt a srácnak, hogy itt nem az számít, hogy a magyar sértőnek szánja-e, hanem hogy a fekete sértőnek érzi-e.
Ezért én szándékosan kerülöm azóta a "néger" kifejezést.
A néger besértődik, ha négernek nevezik. Mostmár nem négerek (ami a negro szóból ered és feketét jelent), hanem feketék.
A cigányt sem szabad cigánynak hívni, hanem úgy kell rájuk hivatkozni, ahogy ők maguk hivatkoznak saját magukra cigányul, azaz úgy, hogy roma. Teljesen mindegy, hogy te nem tudsz cigányul, de legtöbb esetben még ők maguk sem, romáknak kell őket nevezni.
A süketek számára is sértő lett a süket szó. Ők már nem süketek, hanem siketek. A süket meg új pejoratív értelmet nyert.
Lassan nekem is kezd már tele lenni a zacskóm, hogy engem meg lemagyaroznak, mikor hungarian vagyok. Meg fehérnek titulálnak, holott én ezt kikérem magamnak, hisz én sápadtarcú vagyok! Van olyan is aki meg szemüvegesnek hív, holott csak rövidlátó vagyok. Ó, hogy mennyi intoleráns ember van a világon, én is vérig vagyok sértve!! :D
"DÖbbenten tapasztalta, hogy a magyarok..." Hogy mert magyarnak hívni??? A rasszista!
Ez már nevetséges mit művelnek ezzel a rasszizmus kérdéssel, vannak néger emberek, ahogy a fehér/európai ember is az. Ez nem sértő? Vannak kínaiak, zsidók, cigányok, négerek. És ha tisztában vagyok azzal, h ők nem a fehérekhez tartoznak, akkor már rasszista vagyok? Jaj, ez röhej.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!