Kettészakadt az LMP. Vélemények?
Kettészakadt az LMP, a kiválók új pártot alapítanak, ami állítólag még zöldebb lesz. A 15 fős parlamenti frakcióból 8-an vannak a kilépők közt, de maradni akarnak a frakcióban, hogy az ne szűnjön meg.
"Bár látszólag gyengíti a baloldalt a széttagozódás, valójában most ebben rejlik az ereje. Egyre érettebb az 'új baloldal'. Én úgy érzem 2014-re megerősödik annyira, hogy elsöprő győzelmet arasson."
Ezzel csak az a probléma, hogy a választáson a SZÁMOK fognak dönteni.
Ha van például 4 db "A" oldali párt, egyenként 15%-kal (tehát összesen 60%-kal), és velük szemben 1 db "B" oldali 40%-kal, akkor szerinted ki fog kormányra kerülni???
Ráadásul nem is lesz ennyire egyszerű a helyzet, mert még
nagyon nem lehet tudni, hogy a Fidesz mennyire tud megegyezni a Jobbikkal, vagyis mekkora ereje lesz a választásokra a jobboldalnak.
Ez ellen EGYENKÉNT nem tudják felvenni a versenyt a baloldali pártok. A széttagozódásnak, a kompromisszumképtelenségnek egyértelműen az lesz az eredménye, hogy ismét Orbán lesz a miniszterelnök.
Persze, nagyon szépen hangzik, hogy "mi aztán nem szövetkezünk senkivel", meg hogy "nem kérünk a többi baloldali pártból", és tulajdonképpen meg is tudom érteni az indítékokat. Ezek a reakciók érthetőek ugyan, de egyáltalán nem célravezetők.
A jelenlegi felállás szerint a Fidesznek semmi dolga nincs, csak elégedetten hátradőlni, és röhögni a baloldalon, ahogy szépen felaprózza önmagát.
Természetesen nem lehet a kis pártoknak külön-külön akkora szavazótábort összegyűjtenie, amivel egyedül legyőzhetik a FIDESZ-t. Én sem erre gondoltam, és a cikk sem erről szólt. A lényeg az, hogy van még másfél év arra, hogy megtalálják a közös konszenzust, és azt könnyebb lesz különválva megtalálni, mint egy pártban maradni, amit aztán ellentétek mérgeznek. Természetesen 2014-re meg kell lennie a nagykoalíciónak. De könnyebb lesz ez így. Folytatódjanak a párbeszédek. Nem kell az ostorcsattogtatás. A FIDESZ-ben is óriási ellentétek feszülnek egymásnak, azon az oldalon viszont nincs vélemény nyilvánítás, csak a központi pártpropaganda elfogadható, -ami mellesleg egy parasztvakítás- és ez megy reggeltől estig: ilyen növekedés, olyan fantasztikus siker, minden a legnagyobb rendben, mindenki boldog ennél boldogabb már nem is lehetne. Főzzük a páleszt, töltjük a hurkát stb...
Tehát aki naivnak tartja a cikket az félreértelmezte:
ma 14:05
Szerintem pedig pont, hogy te értelmezed félre a dolgokat...
Mert ebből a 10 "baloldali" pártból 8 úgy semmitérő, ahogy van. Hiába ez a nagy összefogás, de szerinted pl a Shmuck Andor féle Szociáldemokrata Párt, vagy az ilyen Fodor, meg Kuncze féle pártok hány ezredszázalékos támogatásra számítanának egy választáson?
Ennyi erővel a Fidesz mellett is ott van a KDNP, a CÖF és még megannyi civilszervezet, ők is hangoztathatnák, hogy sokan vannak. Csak a Fidesz tudja, hogy nem jó a széttagoltság.
Először is nem baloldalnak hívnám a kormánypárt demokratikus ellenzékét. Nagyon triviális skatujázás ez.
Igenis van értéke annak, hogy több párt is van. Így nagyobb eséllyel találhatja meg mindenki a maga kis pártját, de ha csak egy váltópárt lenne, akkor az egyrészt bármikor szétrobanhatna, és sokkal nehezebb lenne a folytatás, az emberek mindegyikben csalódnának, a Fidesz ismét megszerezné a kétharmadot.
Tudomásul kell venni, hogy vannak, akik szélsőjobbosok, de semiképpen nem szavaznának a baloldalra, viszont a Fideszben is hatalmasat csalódtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!